Internetą užkariaujantys šokoladiniai gėlių vazonėliai nustebins net ir didžiausius smaližius

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu internete vis labiau populiarėja išskirtinės išvaizdos bei skonio receptai. Ne išimtis ir šokoladiniai gėlių vazonėliai, kuriuos vos per kelias savaites pamėgo ir tautiečiai.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovų tokios tendencijos nestebina, kadangi pastebima, jog karantino metu lietuviai apskritai pradėjo daug aktyviau gaminti maistą namuose, įskaitant ir išskirtinius desertus. Ta proga „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pristato originalius šokolado vazonėlius, kurie gali tapti tiek puikia puošmena velykiniam stalui, tiek išskirtinė savaitgalio pramoga, norint išbandyti kažką naujo.

Išaugęs noras eksperimentuoti virtuvėje

B. Baratinskaitė pastebi, kad pandemijos metu dalis lietuvių ėmė daugiau laiko praleisti virtuvėje ir leisti sau paeksperimentuoti. Anot jos, įdomesni, daugiau laiko ir susikaupimo reikalaujantys receptai anksčiau susilaukdavo ne tiek daug tautiečių dėmesio, tačiau dabar situacija yra pasikeitusi.

Šio įmantraus deserto paslaptis – jo išskirtinė išvaizda, kuri ne vieną priverčia sudvejoti dėl galimybės šį desertą suvalgyti.

„Šokoladiniai gėlių vazonėliai yra puikus pavyzdys, kad lietuvių atradimams virtuvėje ribų nėra. Šio įmantraus deserto paslaptis – jo išskirtinė išvaizda, kuri ne vieną priverčia sudvejoti dėl galimybės šį desertą suvalgyti. Išskirtinis įdaras, kuris, žiūrint į šokoladinį vazonėlį, labiau primena jame supiltą juodžemį, išties priverčia ne vieną suabejoti“, – sako B. Baratinskaitė.

Vis dėlto, norint paruošti išskirtinio skonio ir išvaizdos šokoladinį gėlių vazonėlį, anot maisto ekspertės, gali pakakti vos kelių paprastų įrankių, stipriai palengvinančių gamybos procesą. Todėl svarbu pasirūpinti vienkartiniu puodeliu, padėsiančiu suformuoti tinkamo vazonėlio formą, bei mėgstamu šokoladu, kuriame yra daugiau kakavos sviesto, leisiančio vazonėliui labiau blizgėti ir padėsiančio išsiskirti subtiliam šokolado skoniui.

Ta proga, artėjant savaitgaliui, B. Baratinskaitė dalijasi paprastu ir kiekvienam įkandamu šokoladinių vazonėlių receptu, kuris ne tik užtikrins puikią nuotaiką ir gerai praleistą laiką virtuvėje jį gaminant, bet ir garantuos artimųjų susižavėjimą papuošiant juo velykinį stalą.

Džiaugsmas gomuriui ir akims – šokoladiniai gėlių vazonėliai

Keturiems vazonėliams reikės

Įdarui: 500 g pieno, 130 g cukraus, 50 g kukurūzų krakmolo, 3 kiaušinių trynių, žiupsnelio druskos, arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto, smulkiai sutarkuotos vidutinio apelsino žievelės, 30 g sviesto.

Vazonėlio formai: 300 g pieninio šokolado (geriausia, jei šokolade yra papildomo kakavos sviesto), 100 g stambiai pjaustytų pistacijų (arba kitų mėgstamų riešutų), 250 g braškių, 200 g smulkiai sutrupintų šokoladinių sausainių.

Papuošimui: mėgstamos mėtos ar rozmarino šakelės, valgomų ar kitų gėlių.

Įdaro paruošimas

Į dubenį supilkite 100 g pieno, pusę cukraus, kukurūzų krakmolą, kiaušinių trynius bei druską. Viską gerai išplakite. Į atskirą puodą supilkite likusį pieną, cukrų, vanilės ekstraktą bei apelsino žievelę. Viską kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Vos užvirus, puodą nukelkite nuo ugnies ir palaukę, kol pravės, lėtai maišydami supilkite masę su išplaktais kiaušinių tryniais.

Tuomet viską išmaišykite ir dėkite puodą ant viryklės kaitinimui. Plakdami kaitinkite masę ant vidutinės ugnies, kol kremas sutirštės. Puodą nuėmus nuo viryklės, į masę įdėkite sviestą ir plakite, kol sviestas ištirps. Kremą perpilkite į kitą dubenį, uždenkite plastikine plėvele ir laikykite šaldytuve 1-2 valandas, kol masė gerai atvės.  Sustingusią išimtą masę plakite tol, kol kremas taps purus.

Vazonėlių paruošimas

Į vienkartinį popierinį puodelį įpilkite 2-3 šaukštus ištirpinto šokolado ir gerai išsukite, kad šokoladas padengtų visas vidines puodelio sieneles. Tuomet 5-10 minučių palikite puodelį su ištemptu šokoladu, iki kol jis sustings.

Pakartokite veiksmą su tuo pačiu puodeliu, pildami antrą sluoksnį šokolado, ant jau užstingusio pirmojo sluoksnio. Vėl palikite 5-10 minučių. Sustingus, atsargiai išimkite šokoladą iš puodelių. Paimkite šokoladinį vazonėlį ir įpilkite į jo dugną sluoksnį kremo, du šaukštus pistacijų, vėl sluoksnį kremo, šaukštą mažais gabalėliais supjaustytų braškių ir du šaukštus sutrupintų šokoladinių sausainių. Procesą pakartokite su likusias puodeliais. Vėliau į vazonėlius įsmeikite žolelių šakeles, mėgstamas gėles ir patiekite.

„Vis labiau bundant gamtai, verta pagalvoti ir apie įvairesnius vazonėlių papuošimo būdus. Išeitimi gali tapti gyvos pavasario gėlės, kurių jau pradeda rastis mūsų miškuose, kaip antai žibutės ar snieguolės. Jos suteiks vazonėliams dar didesnio išskirtinumo ir į namus įneš tikro pavasario džiaugsmo, puikiai derančio su gražiausia pavasario švente – šv. Velykomis. Puikia alternatyva mėgstantiems ryškias spalvas gali tapti ir valgomos gėlės, tarp kurių populiariausios ryškiažiedės rugiagėlės, medetkos, gvazdikai ar chrizantemos. Šias ne tik galima valgyti, tačiau tai daryti būtų ir naudinga. Gėlės turi daugybę vitaminų, kurių po praėjusio žiemos sezono žmogaus organizmas yra tiesiog išsiilgęs“, – pasakoja B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių