- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara – palankus metų laikas rinkti įvairiausias žoleles, nes pievose jų galybė: prieskoninės, maistinės, vaistažolės – jos jau nuo senovės žinomos kaip skanus priedas ir pagalba organizmui. Žoleles galima naudoti šviežias arba tinkamai išdžiovinus paruošti atsargų žiemai. Žolelės turi gydomąją galią, gali sustiprinti sveikatą ar pagerinti savijautą.
Svarbu gerai pažinti
Žolelės yra naudingos sveikatai, jose gausu antioksidantų, eterinių aliejų ir vitaminų. Reguliarus šių natūralių priedų vartojimas gali prisidėti prie tvirtesnio imuniteto ir padėti organizmui kovoti su mikrobais.
Prieskoninės žolelės jau nuo seno auginamos daržuose ir jomis gardinami įvairūs patiekalai, ruošiami padažai ir gėrimai. Sakoma, kad krapai net gali padėti mažinti kraujospūdį, o bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis, skatina žaizdų gijimą. Tuo tarpu petražolės veikia kaip veiksminga širdies ir diabeto prevencijos priemonė. Iš vaistažolių labai populiaru gaminti arbatas: liepžiedžių, mėtų, gudobelių, ramunėlių, čiobrelių.
Prieš skubant rinkti žoleles, svarbu jas gerai pažinti, mokėti atskirti ir, žinoma, tinkamai paruošti.
Palikite bent trečdalį augalo
Augalus džiovinimui reikėtų rinkti giedrą dieną, po pietų, saulėkaitoje. Svarbiausia – renkami augalai turi būti sausi, taip jie išsaugo gerąsias medžiagas, turi mažiau vandens ir geriau apdžiūva. Jokiais būdais žolelių neraukite, geriau nupjaukite peiliu arba nukirpkite žirklėmis. Natūralios gamtos plotuose reikia palikti bent trečdalį augalo, kad jis atitinkamose vietose neišnyktų.
Ramunėlės
Ramunėles geriausia džiovinti maisto džiovyklėje. Iš anksto įkaitinkite džiovyklę iki 35–46 laipsnių temperatūros. Sudėkite žiedus vienu sluoksniu ant džiovyklės padėklų. Priklausomai nuo naudojamos temperatūros džiovyklės tipo, žiedų džiovinimas gali užtrukti nuo 1–4 valandų. Ramunėles taip pat galima džiovinti orkaitėje žemiausioje temperatūroje. Išdėliokite žiedus vienu sluoksniu ir džiovinkite per naktį.
Ramunėlės / Freepik.com nuotr.
Čiobreliai
Tradiciškai čiobreliai džiovinami juos kabinant. Paimkite stiebus ir suriškite juos į ryšulėlius. Surištus ryšulius pakabinkite ten, kur temperatūra yra ne žemesnė nei 10 laipsnių, o drėgmė nedidelė. Stiebai gali džiūti savaitę ir daugiau. Taip pat galima čiobrelius išdėlioti ant pergamentu padengto pakloto. Paklotą reikėtų patiesti šiltoje patalpoje, kurioje mažai drėgmės ir nėra tiesioginių saulės spindulių. Kas 12 valandų lapus apverskite arba pakratykite, kad džiūtų iš visų pusių.
Mėtos
Džiovinkite mėtas orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 80 laipsnių temperatūros. Išdėliokite mėtų lapelius vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Visas džiovinimo procesas užtruks nuo dviejų iki keturių valandų. Džiovinimo eigą stebėkite periodiškai tikrindami mėtų lapelius. Išimkite mėtų lapelius iš orkaitės, kai jie bus traškūs.
Mėtos / Freepik.com nuotr.
Medetkos
Suriškite medetkų kotelius į puokštę ir pakabinkite ją namo pavėsyje. Palaukite 2–4 savaites, kol medetkos visiškai išdžius. Svarbiausia – nekabinkite jų ant tiesioginių saulės spindulių ir venkite drėgmės.
Liepžiedžiai
Liepų žiedus plonu sluoksniu (ne aukštesniu kaip 3 cm) išskleiskite ant popieriaus ar medvilninio audinio. Padėkite į tamsią, sausą, gerai vėdinamą vietą. Uždenkite liepžiedžius plonu, pralaidžiu audiniu ir vartykite juos 2–3 kartus per dieną, kad šie nepradėtų pūti.
Plačialapis gyslotis
Nuskintus lapus iškart paskleiskite plonu sluoksniu ir džiovinkite perpučiamose pastogėse, pavėsyje. Džiovindami, lapus dažnai vartykite. Išdžiūvę lapai lengvai lūžta, yra žalios spalvos, susisukę į spiralę, turi silpną kvapą, kiek kartoki.
Paprastoji jonažolė
Džiovinkite pavėsyje, gerai vėdinamose patalpose ar džiovyklose, ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Išdžiūvusi jonažolė yra kartoko skonio ir balzamo kvapo.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvos kariuomenė mini plaukuotų didvyrių šventę: svarbiausia – kantrybė1
Lietuvos kariuomenėje minima Šuns diena, pasakojama LNK reportaže. ...
-
Būna ir taip: gandras jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant „Laisvės“ paminklo4
Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos kieme stovintis „Laisvės“ paminklas taip patiko vienam gandrui iš Švėkšnos, kad jis jau kelis pavasarius mėgina susisukti lizdą ant šio paminklo. Tačiau vieti...
-
Pamario prakeiksmas: žuvininkystės ūkiai nebeapsigina nuo kormoranų18
Kormoranai – pamario prakeiksmas. Žuvininkystės ūkis Kintuose nebeišmano, kaip atremti šių paukščių atakas. Kormoranai būriais puola į tvenkinius ir gvelbia ten auginamą žuvį, ypač mėgsta karpius. Žuvininkai sako i&scar...
-
Pokyčių gatvėje Fabijoniškėse – žalioji bendruomenės diena1
Balandžio 25 dieną, nuo 17 val. Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Salomėjos Nėries ir aplinkinių gatvių gyventojus ir kitus vilniečius į bendruomenės šventę. ...
-
NASA specialisto pagalbos šauksmas: žmonės, tai labai blogai8
„Mes nemeluojame. Mes neperdedame. Žmonės, tai labai blogai“, – vaizdo įraše bene per ašaras sakė vienas iš NASA mokslininkų. ...
-
Dargana nerimą kelia sodininkams ir ūkininkams: kaip apsaugoti augalus nuo šalčių?1
Daug šalies regionų pirmadienį prabudo su sniegu ar bent šlapdribos likučiais. Dalis Šiaurės Lietuvos išvydo ir penkių centimetrų storio sniegą kiemuose. O Vakarų Lietuvoje nuo kritulių gausos užtvindyti ir uždaryti trij...
-
Įsigalioja draudimas Nemuno deltos regioniniame parke žvejoti karšius
Nuo balandžio 22 iki gegužės 20 dienos Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose įsigalioja draudimas žvejoti karšius, praneša Aplinkos ministerija. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas3
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Floristė savo darbais siekia džiuginti žmones5
Vis daugiau žmonių šalia pagrindinio savo darbo imasi kūrybinės veiklos, kuri jiems teikia malonumą. Viena tokių – komunikacijos specialistė Virginija Tulevičiūtė, iš natūralių, gamtoje randamų medžiagų kurianti išskir...
-
Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama10
Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...