Lankymui naujai pritaikyta Purvių atodanga Akmenės rajone

  • Teksto dydis:

Lankymui naujai pritaikyta Purvių atodanga Akmenės rajone, šią savaitę pranešė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Jos teigimu, Ventos regioninio parko direkcija patogesniam objekto lankymui įrengė naujus laiptus, sutvarkė privažiavimo kelią, baidarių išlipimo vietą, taip pat įrengtos atokvėpiui skirtos vietos.

Purvių atodanga – vienintelė Baltijos šalyse paskutinio tarpledynmečio Mickūnų trečiojo pašiltėjimo (prieš 35 tūkst. metų) atodanga.

Joje atlikta sporų ir žiedadulkių analizė parodė, kad Ventos krašte prieš paskutinįjį ledynmetį vyravo šaltas, drėgnas ir atšiaurus klimatas, ledynas iš šiaurės pusės jau buvo priartėjęs.

Kraštovaizdis buvo atviras, daugiausiai augo viksviniai augalai, bet buvo ir medžių – tundra su beržais, pušimis, beržais keružiais ir kadagiais.

Maždaug prieš 30 tūkst. metų Purvių atodanga buvo ties upeliu, įtekančiu į milžinišką tuo metu tyvuliavusį Ventos ežerą. Atodangoje rastas ir medienos fragmentas, kurio amžius – apie 35 tūkst. metų.

Šiandieninės Purvių atodangos aukštis – 3,6 metro, ilgis – apie 20 metrų.

Purvių atodangos puoselėjimo tikslas – išsaugoti Viduriniojo Nemuno glacigeninių nuogulų pjūvį, liudijantį Purvių atodangos sandarą, ledynmečio prieledyninių nuogulų susidarymą ir klimato kaitos paleogeografiją šiame regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių