Rusija pripažino P.Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, nekreipdamas dėmesio į JAV spaudimą, antradienį paskelbė pasirašęs dokumentus, kuriais Rusija oficialiai pripažįsta nuo Gruzijos atsiskyrusias Pietų Osetijos ir Abchazijos provincijas nepriklausomomis valstybėmis.

Pirmadienį Rusijos parlamentas vienbalsiai pritarė šių regionų nepriklausomybės pripažinimui.

„Pasirašiau dekretus dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės pripažinimo atsižvelgęs į osetinų ir abchazų laisvą valią", - sakė D.Medvedevas.

Anot Rusijos vadovo, „tai nelengvas pasirinkimas, bet vienintelė galimybė išsaugoti žmonių gyvybes". Per televiziją transliuotame pareiškime jis paragino kitas šalis pasekti Rusijos pavyzdžiu.

D.Medvedevas pareiškė, kad Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis privertė Rusiją imtis karinių veiksmų po to, kai Gruzija rugpjūčio 7 dieną užpuolė Pietų Osetiją siekdama atgauti regiono kontrolę.

„Savo tikslams įgyvendinti Saakašvilis griebėsi genocido", - sakė Rusijos vadovas.

Tuo metu Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis tokį Rusijos sprendimą pavadino bandymu „pateisinti okupaciją", kadangi rusų pajėgos iki šiol nepasitraukė iš kai kurių Gruzijos vietovių.

Gruzijos reintegracijos ministras Timoras Jakobašvilis sako, kad Maskvos sprendimas pripažinti separatistinių Gruzijos Pietų Osetijos ir Abchazijos respublikų nepriklausomybę neturi „teisinės galios" . Pasak jo, dėl tokių veiksmų Rusija „izoliuos save nuo pasaulio".

Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės pripažinimas netrukus sulaukė kai kurių didžiųjų pasaulio valstybių kritikos. „Mes kategoriškai nepritariame šiam sprendimui, kuris nepadės pasiekti taikos Kaukaze", - sakoma Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel tokį Rusijos nutarimą pavadino „visiškai nepriimtinu".

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Ericas Chevallier pareiškė, kad jo šalis apgailestauja dėl šio Rusijos sprendimo. Europos Sąjungai vadovaujanti Prancūzija kitą pirmadienį rengia ES lyderių susitikimą, kuriame bus aptarta krizė.

Jau anksčiau JAV prezidentas George‘s W.Bushas paragino Rusijos vadovus „laikytis įsipareigojimų ir nepripažinti separatistinių regionų nepriklausomybės". Šios šalies valstybės departamentas pareiškė, kad toks žingsnis „pažeistų Gruzijos teritorinį vientisumą" ir „prieštarautų tarptautinei teisei".

Pietų Osetija ir Abchazija nuo Gruzijos atsiskyrė netrukus po Sovietų Sąjungos griūties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių