Kelias į universitetą panašus į pragarą


2009-06-27
Diena Media inf.
Kelias į universitetą panašus į pragarą

Kad įstotų į universitetą, Kinijos jaunuoliams tenka nueiti kryžiaus kelius ir netgi aukoti sveikatą. Stojamuosius egzaminus, kurie trunka devynias valandas, abiturientai apibūdina kaip tūkstantinę spūstį ant siauro tilto. Kinija sparčiai modernėja, bet jos švietimo sistema - anaiptol, rašo laikraštis „The International Herald Tribune“.

Mokslai nuo ryto iki vakaro

Jaunuolis kinas Liu Qichao visus pastaruosius metus galvojo tik apie vieną dalyką - gaokao, arbą stojamąjį egzaminą. Jis įtemptai mokėsi po 14-16 valandų per parą, ilsėdamasis tik vieną dieną kas tris savaites.

Egzamino dieną, sekmadienį, L.Qichao atsikėlė ir visą rytą su knyga rankose vaikščiojo iš kambario į kambarį. Grįžęs po egzamino jaunuolis vėl mokėsi visą naktį, o kitą dieną ėjo laikyti antros jo dalies.

„Stengiuosi mokytis iki paskutinės minutės, - sakė L.Qichao. - Tikiuosi, man pasiseks.“

Jo ir dar 10 mln. Kinijos jaunuolių likimas sprendžiasi šį mėnesį.

Griebiasi net kontracepcijos

Kinija modernėja žaibišku greičiu, tačiau gaokao tradicija lieka nepajudinama. Patys kinai egzaminų sistemą lygina su tūkstančio karių spūstimi ant siauro tilto.

Gaokao nedaug kuo skiriasi nuo įprasto egzamino, tik trunka kelis kartus ilgiau - devynias valandas. Tai yra vienintelis kelias įstoti į bet kokį Kinijos universitetą ar kolegiją.

Įveikti šią kliūtį pavyksta tik trims iš penkių pretendentų, todėl Kinijos abiturientai griebiasi įvairiausių priemonių, kad pasiektų geresnių rezultatų. Išradingiausi jaunuoliai netgi mokosi ligoninėje, prijungti prie deguonies aparatų, tikėdamiesi geriau susikoncentruoti. Kai kuriuos merginos ima vartoti kontraceptines tabletes, kad išvengtų mėnesinių per egzaminus. Turtingesni tėvai skatina savo atžalas, žadėdami prabangias dovanas.

„Mano tėvas pažadėjo padovanoti man „Audi“, jei įstosiu į universitetą“, - sakė 17-metė Chen Qiong, laikanti egzaminą sostinėje Pekine.

Pasiekti geresnių rezultatų bandoma ir kitokiais būdais. Praėjusiais metais grupė tėvų aprūpino savo atžalas mažytėmis ausinėmis, įtikino mokytoją iš anksto atskleisti egzamino klausimus ir mobiliuoju telefonu diktavo atsakymus. Kitas tėvas savo vaikui davė mažytį skenerį, sukvietė devynis mokytojus, ir šie sudiktavo atsakymus. Vien pernai įkliuvo 2645 sukčiautojai.

Aukštojo mokslo karštligė

Kritikai teigia, kad gaokao sistema yra ydinga, nes reikalauja įsiminti gausybę informacijos ir visiškai neskatina nei mąstymo, nei kūrybiškumo. Aukštojo mokslo prioritetas esą yra kiekybė, o ne kokybė.

Tačiau kinai neturi pasirinkimo ir lyg apsėsti veržiasi į universitetus. Šiemet laikyti stojamuosius egzaminus užsiregistravo 5 mln. daugiau žmonių, nei 2002 m. Aukštojo mokslo įstaigų skaičius nuo 2000 m. padvigubėjo, šiandien jose mokosi 19 mln. studentų - šešis kartus daugiau, nei prieš dešimtmetį.