Žvaigždžių karai persikėlė į teismus


2009-06-27
Asta Kuznecovaitė
Žvaigždžių karai persikėlė į teismus

 

Iš žurnalų viršelių, televizoriaus, scenos gerai pažįstami veikėjai vis dažniau mina teismų slenksčius. Populiariausias motyvas, skatinantis praverti teismo duris, – noras apginti pamintą garbę ir orumą.

Humoristas samdys advokatą

Vilniaus 1-ąjį apylinkės teismą jau pasiekė grupės "69 danguje" narės Nijolės Pareigytės skundas dėl TV3 laidoje "Humoro klubas" rodyto nešvankaus Modesto Vaišnoro juokelio apie jos kompetenciją įsidarbinant bendrovėje "ICG kompiuteriai".

Kurdamas siužetą, M.Vaišnoras rėmėsi populiariame žurnale išspausdintu straipsniu apie N.Pareigytę, jos naująsias pareigas ir draugystę su viršininku Eugenijumi Ivanenka.

M.Vaišnoras į pagalbą pasitelkė ir savas interpretacijas – prabilo, kaip, pasak jo, Nijolė gavo rinkodaros projektų vadovės darbą.

"Kalbėdama apie santykius su dabartiniu viršininku Nijolė Pareigytė nedaugžodžiauja", – taip buvo rašoma žurnale. Savaip interpretuodamas šią citatą, M.Vaišnoras gestais parodė, kad ji tuo metu neva užsiiminėja oraliniu seksu. M.Vaišnoro gestai tąsyk buvo pridengti ženklu N-14.

Savo juokeliui apie dainininkę M.Vaišnoras neteikia per daug reikšmės, nes mano neperžengęs padorumo ribų. N.Pareigytei ir E.Ivnenkai pasirodė atvirkščiai. "ICG kompiuterių" vadovas žada kreiptis į teismą dėl bendrovės vardo suteršimo, o N.Pareigytė bandys apginti savo orumą.

Pats M.Vaišnoras kol kas nelinkęs komentuoti šios situacijos. Pasak jo, niekam nemalonu tampytis po teismus, tačiau jei jau taip atsitiko, teigė pasisamdysiąs advokatą. "Norėčiau pankuoti ir neimti jokio advokato, bet manęs draugai nesupras", – "Vilniaus dienai" sakė jis.

Kaltina vienas kitą

Net dviejuose Vilniaus teismuose santykius aiškinasi ir prieštaringai vertinami dainininkai Eugenijus Ostapenka bei Erika Lisauskienė.

Vilniaus 3-iajame apylinkės teisme nagrinėjama E.Lisauskienės byla, kurioje ji kaltinama apšmeižusi E.Ostapenką, o 1-ajame atvirkščiai – E.Lisauskienė kaltina E.Ostapenką šmeižtu.

E.Lisauskienė atlikėjo nemalonę užsitraukė ne kartą viešai pareiškusi, kad dainininkas neva yra užmezgęs meilės romaną su biržiečiu Aidu Maniku.

"Aš to Maniko net nepažįstu, nes jį mačiau tik vienintelį kartą, kai Vilniaus naktiniame klube "Pabo Latino" pristatinėjau savo naują albumą, – E.Lisauskienės mestus kaltinimus dėl netradicinės seksualinės orientacijos atrėmė E.Ostapenka.

Vienoje televizijos laidoje pasakęs savo nuomonę apie E.Lisauskienę, į teisiamųjų suolą sėdo ir pats E.Ostapenka. Jo teigimu, tai yra ne kas kita, kaip dainininkės paskelbtas karas jam ir jį užstoti bandžiusiai motinai.

E.Ostapenka tvirtina ruošiąs naują ieškinį dėl nesiliaujančio šmeižimo iš Erikos pusės ir ketina reikalauti 0,5 mln. litų žalai atlyginti.

Dainininkas žada nenurimti tol, kol jį terorizuojanti moteris neatsidurs kalėjime.

Beje, birželio 23 d. į Vilniaus 3-iajame apylinkės teisme vykusį teismo posėdį ji atvyko kaip reikiant padauginusi. Užsipuolė E.Ostapenkos advokatą ir bylą nagrinėjančią teisėją. Už nepagarbą teismui moteriai skirta bauda, o kitas teismo posėdis numatytas liepos 14 d.

Ieškiniai spaudai

Su žurnalu "Žmonės" kovoti žada ir naujasis Violetos Repčenkaitės-Blėdienės draugas Mindaugas Vosylius. Turkijoje su V.Repčenkaite-Blėdiene nufotografuotas M.Vosylius mano, kad taip buvo pažeista jo teisė į privatumą.

Teismų maratonui ruošiasi ir kita "69 danguje" narė Goda Sabutytė. Vestuvėms su krepšininku Rolandu Alijevu besirengianti dainininkė teisme žada kovoti dėl savo įžeistos garbės ir orumo. Vieno leidinio "barakuda" ir kitais panašiais epitetais išvadinta G.Sabutytė sako negalinti tylėti ir leisti, kad žiniasklaida ją drabstytų purvais.

Teismus prieš spaudą jau yra laimėję Dalius ir Laima Mertinai. Pora vieno laikraščio fotografų buvo pagauta nudistų pliaže ir teisme įrodė, jog jų privatus gyvenimas turi būti gerbiamas.

Nemalonumai su policija

Su kelių policija ne kartą nemalonumų turėjusiam grupės "Sel" lyderiui Egidijui Dragūnui teismai jau, galima sakyti, yra tapę antraisiais namais.

Ne kartą baustas už tai, kad važiavo išgėręs, dėl to net praradęs vairuotojo pažymėjimą, pastarąjį kartą S.Dragūnas buvo nubaustas už tai, kad įžeidė pareigūnus ir jiems priešinosi. 700 litų bauda nubaustas dainininkas, pasak policijos pareigūnų, kovo 18 d. Kelių policijos pastate sukėlė nemažą skandalą: rėkė, keikėsi, bandė atimti kelių policininkų dokumentus.

"Pasižymėjo" E.Dragūnas ir per "Siemens" arenoje vykusį Enrique Iglesias koncertą. Susiginčijęs su apsaugos darbuotojas ir juos iškeikęs Selas atsidūrė areštinėje, kur jam buvo nustatytas 1,5 promilės girtumas.

Kelių chuligano etiketė prilipo ir muzikos prodiuseriui Gyčiui Daugėlai. Ne kartą baustas už tai, kad pažeidė Kelių eismo taisykles, įmonės "Tikra produkcija" vadovas pastarąjį kartą už tai, kad priešinosi policijos pareigūnams ir įžeidė jų garbę bei orumą, nubaustas 500 litų bauda.

Ne kartą už įvairius "darbelius" praeityje baustas ir prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Gina savo garbę

Teismuose savo garbę taip pat jau yra gynę dainininkė Berneen Candice Naidoo-Čereška ir operos solistas Vytautas Juozapaitis.

Abiejų jų bylos pirmos instancijos teismuose jau išnagrinėtos, tačiau nuteistosios Violeta Iljinych ir Raisa Šarkienė nuosprendžius apskundė.

Už Berneen užpuolimą nuteista V.Iljinych bando išvengti 43 parų arešto, o R.Šarkienė, grasinusi V.Juozapaičiui trumpąja SMS žinute, bando išsisukti nuo teismo paskirtos 10 tūkst. litų baudos.

Muzika ir skolos

Dar visai neseniai santykius teisme aiškinosi buvę scenos partneriai Gytis Paškevičius ir Žilvinas Žvagulis.

Du dešimtmečius toje pačioje scenoje sėkmingai dainavę G.Paškevičius ir Ž.Žvagulis prieš kelerius metus su Edmundu Kučinsku subūrė trio "Tikri vyrai". Tačiau tikrų vyrų draugystę nutraukė konfliktas dėl pinigų. G.Paškevičius padavė į teismą Ž.Žvagulio ir jo žmonos Irenos Starošaitės muzikos leidybos bendrovę "Zuzi Records", kuri jam neva skolinga 50 tūkst. litų.

Ši byla buvo pradėta nagrinėti Vilniaus 3-iajame apylinkės teisme, tačiau vėliau, vyrams išsiaiškinus, sustabdyta.

Dėl pinigų įrašų bendrovę "Bombos įrašai" buvo padavęs ir Andrius Mamontovas. Jis apkaltino ją be honoraro prekiaujant jo dainomis ir pareikalavo sumokėti 130 tūkst. litų.

Byla baigėsi taikos sutartimi. "Bombos" atstovai surinko medžiagą, įrodančią, kad įrašų nebuvo parduota itin daug, tad kompensacijos dydis gerokai sumažėjo. A.Mamontovas su tuo sutiko.


Byla – loterija

Pasak advokato Algio Petrulio, bylų dėl garbės ir orumo įžeidimo netrūko visais laikais. Tačiau žmonių motyvai, kodėl jie kreipiasi į teismus, yra labai skirtingi: vieni tikrai būna įsižeidę ir bando apginti savo garbę, antri į teismus eina tik norėdami užsidirbti, treti iš neturėjimo ką veikti. "Neturi kuo žmogus užsiimti, eina į teismus ir taip pasidaro savo gyvenimą įdomesnį", – kalbėjo A.Petrulis.

Daugeliu atvejų, paduodant skundą dėl įžeistos garbės, nereikia mokėti žyminio mokesčio, todėl tuo daug kas naudojasi.

Advokato teigimu, dabar bene mažiausia prašoma suma už sumenkintą garbę ir orumą yra 50 tūkst. litų. O jei žmogui dar padaryta ir materialinė žala, suma išauga. "Daugelis nori ne tik, kad jam būtų atlyginta turtinė žala, bet ir neturtinė. Yra tokia galimybė ir žmonės ja naudojasi. Bet čia jau loterija – priteis, nepriteis", – sakė A.Petrulis.

Už suterštą garbę ir orumą teismai dažniausiai neskiria tūkstančių, bet kad ir už numintą mažąjį kojos pirščiuką galima prisiteisti 15 tūkst. litų.

Didžiausią sumą, kiek žinoma, panašaus pobūdžio bylose yra prisiteisę Dalius ir Laima Mertinai. Nufotografavęs nuogus sutuoktinius ir išspausdinęs jų nuotraukas laikraštyje, fotografas, teismo nuomone, pažeidė jų teisę į privatumą ir atvaizdą bei priteisė kiekvienam po 75 tūkst. litų kompensacijos. Nors dienraštis tada kreipėsi į Apeliacinį teismą, šis sumos nesumažino.