Radži gerbėja apsimetinėja žurnaliste


2009-06-25
Asta Kuznecovaitė
Radži gerbėja apsimetinėja žurnaliste

Už grasinimus operos solistui nuteista Radži gerbėja Raisa Šarkienė "įsidarbino" žurnaliste, tačiau prarado advokatą. Šis atsisakė moterį ginti, nes ji nesumokėjo už suteiktas paslaugas.

Pamiršdavo, kuo dirba

Užsienio tarnybų žurnaliste R.Šarkienė bandė prisistatyti antradienį Vilniaus apygardos teisme, kur turėjo būti pradėta nagrinėti jos apeliacinė byla. Tiesa, 10 tūkst. litų bauda ir pusės metų laisvės apribojimu nubausta moteris vis pamiršdavo, kur "dirba". "Kas aš ten tokia esu?" – prieš teismo posėdį klausė moteris su ja atėjusio vyro. Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų sąjungos atstovu Tadeušu Jacukovičiumi prisistatęs "gynėjas", R.Šarkienei pareigas liepė užsirašyti ant lapelio. "Sakyk, kad dirbi visuomeniniais pagrindais, kad atlyginimo už tai negauni", – mokė jis.

Kad būtų įtikinamiau, R.Šarkienė ant kaklo pasikabino ir žurnalisto pažymėjimą. Ant aptrinto popieriuko užklijuota neryški nuotrauka, parašytas vyriškas vardas ir išblukęs įrašas PRESS. Paklausta, kodėl vardas ne jos, Radži gerbėja nesutriko. "Aš esu jo padėjėja", – atšovė.

Žmogaus teisių gynėjai

R.Šarkienė, pasirodo, tapo ne tik tarptautine žurnaliste, anot jos, vis kurianti ir kursianti reportažus, bet ir žmogaus teisių gynėja. "Aš dirbu su Jungtinėmis Tautomis. Ji man padeda vykdant tarptautinius projektus", – aiškino T.Jacukovičius.

Ir T.Jacukovičius, ir R.Šarkienė piktinosi Lietuvos teismų sistema, teigė, jog moteris apkaltinta neteisingai. "Aš tave suvesiu su prokurorais, dar šiandien nueisime pas generalinį prokurorą. Bylinėjuosi jau 13 metų, žinau, ką reikia daryti, tik tu manęs klausyk", – garsiai reiškėsi tariamas Lietuvos žmogaus teisių stebėtojų sąjungos atstovas.

Vis dėlto naujosiomis pareigomis pasipuikuoti prieš teisėjus R.Šarkienei nepavyko. Pirmos instancijos teisme jai atstovavęs advokatas kategoriškai atsisakė ginti moterį toliau. Priežastis paprasta – Radži gerbėja jam nesumokėjo. Moteriai buvo skirtas valstybės finansuojamas advokatas, tačiau šiam teisme nepasirodžius, posėdis atidėtas iki liepos 7-osios.

Žadėta kelionė karste

Grasinamos žinutės Vytautas Juozapaitis sulaukė pernai gegužės 6 d., 23.37 val., kai po laidos "Žvaigždžių duetai" su žmona apsipirkinėjo viename iš prekybos centrų. Solistas sakė, jog jam net rankos pradėjo drebėti, kai savo mobiliajame telefone perskaitė žinutę: "Staigiai noriu pasakyti, neturėjote problemų – jų bus. Mes jus įspėjame. Apsaugą turi? Glušai. Paskutinis įspėjimas buvo. Šeimą turi, tad nenorėk atvažiuoti karste. Mes jus stebim. Iki kito karto, jei gyvas dar būsit."

Pirmoji į galvą atėjusi mintis – jog grasinama namuose vienai likusiai nepilnametei dukrai. Namo nuskubėjęs solistas pamatė, kad dukra sveika ir gyva, tačiau pasitaręs su kolegomis nusprendė apie gautą žinutę pranešti teisėsaugininkams. Netrukus nustatyta ir įtariamoji – R.Šarkienė.

Per pirmą apklausą moteris tvirtino, kad filmuojant laidą V.Juozapaičio išsakyti žodžiai jos mylimam Radži labai moterį įskaudino, todėl įsikarščiavusi ji paėmė draugės sūnaus telefoną ir daug negalvojusi parašė žinutę.

Vėliau R.Šarkienė savo parodymus keitė, aiškino, jog prisiimti kaltę ir parašyti nuoširdų prisipažinimą grasindami ją privertė pareigūnai, kurie labai skubėjo baigti tyrimą, nes V.Juozapaitis yra "policijos departamento viršininko draugas".

Teisme kaltinamoji pateikė dar vieną versiją. Esą prie stalo, kur ji sėdėjo, priėjo nepažįstamas aukštas šviesus vyras ir paaiškinęs, kad jo mobiliojo telefono baterija išsikrovusi, o jo vaikas kažkur dingęs, paprašė pasinaudoti ant stalo gulinčiu telefonu. Ką su juo darė vyras, skambino ar rašė žinutes, ji nemačiusi. Apie paslaptingą vyrą tik teisme prabilo ir su R.Šarkiene į koncertą vykusi jos draugė.