Palangos sąvartynui – Lapių likimas


2008-06-09
Dai­va Ja­naus­kai­tė,To­mas Ja­ru­se­vi­čius
Palangos sąvartynui – Lapių likimas

Praė­jus sa­vai­tei po gais­ro La­pių są­var­ty­ne, to­kia pa­ti ne­lai­mė šeš­ta­die­nį ki­lo Kre­tin­gos ra­jo­ne. Čia su­lieps­no­ju­sį Pa­lan­gos są­var­ty­ną ug­nia­ge­siai ge­si­no ir va­kar. Gre­ta esan­tį miš­ką pa­vy­ko ap­sau­go­ti.

Lieps­nos sie­kė me­džius

Dar­bė­nų se­niū­ni­jo­je esan­čia­me, Pa­lan­gai pri­klau­san­čia­me ko­mu­na­li­nių at­lie­kų są­var­ty­ne ug­nis įsi­plies­kė šeš­ta­die­nį apie 8.30 val. Į gais­ra­vie­tę sku­bė­jo ug­nia­ge­siai iš Kre­tin­gos, Pa­lan­gos, Klai­pė­dos bei Gargž­dų. Jiems tal­ki­no ir ka­ri­nių oro pa­jė­gų ma­lūns­par­nis, van­de­nį lie­jęs iš vir­šaus.

Kaip pa­sa­ko­jo Kre­tin­gos prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Gin­ta­ras Bruz­dei­li­nas, slo­pin­ti ug­nį ne­bu­vo leng­va, nes šia­me są­var­ty­ne ver­čia­mos neiš­rū­šiuo­tos šiukš­lės. Sto­ras at­lie­kų sluoks­nis tu­ri tar­pų, ku­riuos ug­nia­ge­sių lie­ja­mas van­duo sun­kiai pa­sie­kia.

Vie­nas pa­grin­di­nių ug­nia­ge­sių už­da­vi­nių bu­vo ne­leis­ti ug­niai pa­siek­ti miš­ką. Lieps­nų lie­žu­viai jau lai­žė ke­lis miš­ko pa­kraš­čio me­džius, ta­čiau ug­nis lai­ku bu­vo už­ge­sin­ta, gais­ras neišp­li­to.

Ug­nį ge­si­no per­nakt

Ug­nis bu­vo apė­mu­si maž­daug vie­no hek­ta­ro plo­tą. Vie­nu me­tu gais­rą ge­si­no 13 gais­ri­nių cis­ter­nų bei ug­nia­ge­sių eki­pa­žų.

Spe­cia­lis­tai dir­bo vi­są nak­tį, va­kar per­piet čia dar dir­bo ke­tu­ri ug­nia­ge­sių eki­pa­žai. At­vi­ros lieps­nos ne­be­bu­vo, ta­čiau dū­mai dar ki­lo iš tri­jų ži­di­nių. Vie­nas jų bu­vo kiek di­des­nis - apie 50 kvad­ra­ti­nių met­rų. Ru­se­no at­lie­kos gi­liai są­var­ty­no klo­duo­se. Eks­ka­va­to­riu­mi bu­vo ka­sa­mos šiukš­lės, o į duo­bes pi­la­mas van­duo.

Kas ga­lė­jo su­kel­ti gais­rą, va­kar ne­bu­vo skel­bia­ma. Si­nop­ti­kai pro­gno­zuo­ja, kad dėl saus­ros Tau­ra­gės, Tel­šių, Bir­žų, Kė­dai­nių, Rad­vi­liš­kio ir Jur­bar­ko urė­di­jo­se šio­mis die­no­mis iš­liks aukš­čiau­sios, penk­tos, kla­sės miš­kų gais­rin­gu­mas.

Gais­rai ky­la ir sa­vai­me

Kiek dau­giau nei prieš sa­vai­tę ša­lia Kau­no lieps­no­jo La­pių są­var­ty­nas. Taip pat šeš­ta­die­nio pa­va­ka­rę įsi­plies­ku­sio gais­ro ge­si­ni­mo dar­bus sun­ki­no tai, kad lieps­no­jo maž­daug 20 met­rų aukš­čio bui­ti­nių šiukš­lių kal­no šlai­tas. Dėl to ne tik bu­vo sun­ku pri­va­žiuo­ti prie gais­ra­vie­tės, bet ir ki­lo rea­lus pa­vo­jus ug­nia­ge­siams. Gais­ras ge­sin­tas ir van­de­niu, ir smė­liu.

La­pių są­var­ty­ne šiukš­lės de­gė pie­ti­nia­me šlai­te, ku­ria­me at­lie­kos la­biau­siai iš­džiū­vu­sios ir įkai­tu­sios. Są­var­ty­ną pri­žiū­rin­čios bend­ro­vės „Kau­no šva­ra" ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Pet­ras Čie­gis tei­gė, kad to­kio mas­to gais­ro La­pė­se nė­ra bu­vę be­maž 15 me­tų.
Kau­no mies­to ug­nia­ge­siai tei­gė, kad La­pių są­var­ty­ne gais­rai įsi­plies­kia po ke­lis kar­tus per me­tus. Pap­ras­tai ug­nis įsi­žie­bia sa­vai­me. Įši­lus orui, pū­van­čios bui­ti­nės at­lie­kos iš­ski­ria du­jas, ku­rios kait­rio­je sau­lė­je tu­ri sa­vy­bę už­si­deg­ti pa­čios.

Abie­jų są­var­ty­nų gais­ruo­se žmo­nės ne­nu­ken­tė­jo, gam­tai pa­da­ry­ta mi­ni­ma­li ža­la.