Ne karo lauko taikdariai


2008-08-04
Vio­le­ta Vil­kaus­kai­tė
Ne karo lauko taikdariai

Girs­tu­pio po­li­ci­jos nuo­va­dos pa­rei­gū­nus la­biau­siai ste­bi­na gy­ven­to­jų no­ras, kad vi­si ki­ti lai­ky­tų­si įsta­ty­mų, nu­sta­ty­tos tvar­kos, ta­čiau tik ne jie pa­tys.

So­cia­li­nių būs­tų siau­bas

Šios nuo­va­dos te­ri­to­ri­jo­je yra dvi­de­šimt mies­to sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čių bend­ra­bu­čių, ku­riuo­se so­cia­li­nius būs­tus ga­vę dau­giau­sia aso­cia­lūs as­me­nys. „Yra ir tvar­kin­gų gy­ven­to­jų, - sa­ko Girs­tu­pio po­li­ci­jos nuo­va­dos (PN) vir­ši­nin­kas Er­lan­das Sta­nio­nis, - ta­čiau dau­gu­ma - gir­tuok­liai, val­ka­tau­jan­tys as­me­nys ar šiaip triukš­ma­da­riai."

Į šiuos na­mus po­li­ci­ja vyks­ta be­veik kas­dien. Kai ku­riais ad­re­sais (K.Bar­šaus­ko g. 79, 77 ar A. ir J.Grav­rog­kų g. 17) apy­lin­kių ins­pek­to­riai grei­čiau­siai jau nu­vyk­tų net ir už­riš­to­mis aki­mis. Tie­sa, ne vi­si aso­cia­lūs as­me­nys tu­ri net ir to­kius bu­tus. Štai pa­va­sa­rį K.Bar­šaus­ko gat­vė­je, ne­to­li de­ga­li­nės, krū­muo­se be­na­mių šei­ma iš plas­ti­ko pa­tys bu­vo su­si­ren­tę būs­tą. Kar­tu gy­ve­no du šu­nys, ka­tės...

Siau­tė­ja ir stu­den­tai

Ne ma­žiau, nors ir kiek ki­to­kio po­bū­džio rū­pes­čių po­li­ci­jai kelia stu­den­tai. Stu­den­tų mies­te­lis at­gy­ja rug­sė­jį, kai į bend­ra­bu­čius su­va­žiuo­ja jau­ni­mas iš vi­sos Lie­tu­vos. Ne vi­sos šven­tės ap­siei­na be nuo­ty­kių ir be vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mų, ki­to­kių ne­ge­rų įvy­kių.

„Stu­den­tai šven­čia il­gai, - sa­ko E.Sta­nio­nis. - O kur šven­čia­ma per nak­tis, tai, žiū­rėk, net te­le­vi­zo­riai per lan­gus ima skrai­dy­ti." Ypač po stu­den­tų krep­ši­nio čem­pio­na­tų. Vie­ni šven­čia lai­mė­ję, ki­ti ge­ria per nak­tį iš siel­var­to.

Be nuo­ty­kių neap­siei­na ir tra­di­ci­nės KTU stu­den­tų šven­tės RA­FES. Vie­nais me­tais sce­na bu­vo at­suk­ta į Zoo­lo­gi­jos so­do pu­sę, tad gar­sas taip suer­zi­no liū­tus, kad šie neat­si­lik­da­mi nuo mu­zi­kos ėmė gar­siai riau­mo­ti ir blaš­ky­tis. Ge­rai dar, kad stu­den­tai at­si­žvel­gė į po­li­ci­jos re­ko­men­da­ci­jas ir ki­tų šven­čių me­tu sce­ną jau sta­to taip, kad žvė­rių link gar­sas ne­sklin­da.

Vai­kai ra­gau­ja al­ko­ho­lio

Di­de­le bė­da nuo­va­dos vir­ši­nin­kas va­di­na ne­pil­na­me­čių gir­tuok­lia­vi­mą. Dau­giau­sia gir­tų vai­kų po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai su­gau­do ir ati­duo­da tė­vams rug­sė­jo 1-ąją. Jau ta­po tar­si nau­ja ma­da švęs­ti Moks­lo ži­nių die­ną ap­svai­gus. Vie­ną rug­sė­jo 1-ąją į Dai­na­vos po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­tą (jam pri­klau­so ir Girs­tu­pio nuo­va­da) bu­vo at­vež­ti 45 ne­blai­vūs vai­kai. Kiek­gi tuo­met iš vi­so gir­tų vai­kų bu­vo Kau­ne?

Šios nuo­va­dos te­ri­to­ri­jo­je yra ke­lios aikš­te­lės, kur nuo­lat ren­ka­si nar­ko­ma­nai. Ta­čiau į aikš­te­les prie pės­čių­jų til­to per Ne­mu­ną ar Stu­den­tų gat­vės daž­niau­siai su­si­ren­ka jau vy­res­nis jau­ni­mas - 19-22 me­tų. Ne­pil­na­me­čių čia bū­na la­bai re­tai, o ir tarp su­lai­ky­tų­jų daž­nas - ne kau­nie­tis.

Keis­tuo­lių yra vi­sur

Kiek­vie­nas mies­to ra­jo­nas tu­ri sa­vų keis­tuo­lių. Ne išim­tis ir Girs­tu­pio nuo­va­dos te­ri­to­ri­ja. Nuo vie­nos to­kios keis­tuo­lės ken­tė­jo Sau­lės gat­vės gy­ven­to­jai. Vy­res­nio am­žiaus po­ra de­monst­ra­vo be­ga­li­nę mei­lę gy­vū­nams - lai­kė 48 šu­nis ir ke­lis ka­ti­nus. Bū­tent tiek drau­ge su gy­vū­nų prie­žiū­ros cent­ro „Nua­ras" dar­buo­to­jais po­li­ci­ja iš­ve­žė iš šių na­mų. Po­rai pa­li­ko tik ke­tu­ris šu­nis.

Su na­mi­niais gy­vū­nais ap­skri­tai daug pro­ble­mų. „Žmo­nės la­bai keis­tai rea­guo­ja, kai šu­nį lie­pi ve­džio­ti su ant­snu­kiu, pa­va­dė­liu, - pyks­ta E.Sta­nio­nis. - Vi­sų šu­nys ta­da ne­pik­ti, nė vie­nas ne­kan­da, neag­re­sy­vus. Ta­čiau jei­gu ki­to šuo laks­to pa­lai­das, ta­da jau pik­ti­na­ma­si, ko­dėl po­li­ci­ja nie­ko ne­da­ro."

Apsk­ri­tai žmo­nės pri­pra­tę: jei­gu jiems blo­gai, tai vi­si pa­dė­kit spręs­ti jų pro­ble­mą, o jei­gu ki­tam kas nu­ti­ko - te­gu pa­ts ir kaps­to­si.

Ne­nuo­sek­lu­mas kliu­do

Girs­tu­pio PN vir­ši­nin­kas sa­ko, kad la­biau­siai nuo­va­dos dar­buo­to­jams kliu­do dirb­ti žmo­nių ne­nuo­sek­lu­mas. „Atei­na vie­ną die­ną į nuo­va­dą, pa­ra­šo pa­reiš­ki­mą, o ki­tą die­ną ap­si­gal­vo­ja ir no­ri tą pa­reiš­ki­mą at­siim­ti, - pa­sa­ko­jo E.Sta­nio­nis. - Jie ne­sup­ran­ta, kad čia ne žai­di­mas: jei­gu jau pra­de­di tir­ti, tai tu­ri ir pa­baig­ti."

Daž­niau­siai, sa­kė vir­ši­nin­kas, mo­te­rys skun­džia smur­tau­jan­čius vy­rus. Atei­na, pa­vyz­džiui, su­muš­tos, pa­ra­šo pa­reiš­ki­mą, pra­šo pa­dė­ti, su­draus­min­ti vy­rą. Ki­tą die­ną atei­na - jau su­si­tai­kė, ne­lįs­kit, pa­rei­gū­nai, ne į sa­vo rei­ka­lą. O juk su­ža­lo­ji­mas, kaip tą ty­ri­mą nu­trauk­si?

Ar­ba ki­ta is­to­ri­ja, nu­ti­ku­si praė­ju­sią sa­vai­tę. Gri­čiu­pio gat­vės gy­ven­to­ja skun­dė­si sū­nu­mi, ku­ris iš jos pa­vo­gė pi­ni­gus. Jis, su­gy­ven­ti­nė ir jos duk­ra nuo­lat skriau­džia mo­čiu­tę. Po­li­ci­ja pra­dė­jo iki­teis­mi­nį ty­ri­mą dėl va­gys­tės. Pa­dė­ti mo­čiu­tei ėmė­si ne tik po­li­ci­ja, bet ir bend­ruo­me­nės cent­ras „Girs­ta", se­niū­ni­jos dar­buo­to­jai. Sū­nus bu­vo su­gė­din­tas, pa­si­ža­dė­jo dau­giau taip ne­da­ry­ti, o mo­čiu­tė jau ki­tą die­ną my­nė ke­lius į nuo­va­dą su pra­šy­mu: „Nie­ko ne­da­ry­kit, pa­li­kim vis­ką taip, kaip bu­vo."

Keis­čiau­sia, kad kiek­vie­ną, net ir men­kiau­sią pro­ble­mą žmo­nės ban­do spręs­ti tik per tar­pi­nin­kus - po­li­ci­ją. Pa­rei­gū­nai kas­dien jau­čia­si it ko­kie taik­da­riai ne ka­ro me­tu. „At­ro­do, sės­tų su kai­my­nu, pa­si­šne­kė­tų ir iš­spręs­tų vi­sas pro­ble­mas, - ste­bi­si E.Sta­nio­nis. - Ne, iš­kart - pa­reiš­ki­mas į po­li­ci­ją."

Che­mi­jos pro­spek­te gy­ve­na dvi jau­nos mo­te­rys, ku­rios vie­na ki­tą nuo­lat skun­džia po­li­ci­jai. Kal­ba­si tik per pa­rei­gū­nus. Ir taip jau ne vie­ni me­tai.