Ligoninei — teisėsaugininkų dėmesys


2008-05-13
Tomas JARUSEVIČIUS
Ligoninei — teisėsaugininkų dėmesys

Kauno miesto apylinkės prokuratūroje pradėtas jau antras šiais metais ikiteisminis tyrimas, susijęs su Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikine ligonine. Šįkart – dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

Tyrimas tik prasideda

Laikinosios sostinės teisėsaugininkai jau kurį laiką aiškinasi konfliktinę situaciją vienoje miesto ligoninių. Iš viso pareigūnai atlieka du su ja susijusius ikiteisminius tyrimus. Vienas jų – dėl šmeižto. Čia Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės vadovas prašo išsiaiškinti, ar jo vadovaujama įstaiga nebuvo apšmeižta pernai gruodį pavaldinių išplatintame viešame pareiškime apie neva čia tvyrančią netvarką.

Kauno miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Juozas Auryla patvirtino, kad maždaug prieš mėnesį pradėtas ir antras ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Tyrimą, kurį kuruoja Kauno m. apylinkės prokuratūra, atlieka Kauno miesto kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai.

Pagal gautame pareiškime išdėstytą informaciją, ikiteisminis tyrimas kvalifikuotas kaip tarnybos pareigų neatlikimas. Už pastarąjį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimą ar areštą, baudą ar net laisvės atėmimą iki dvejų metų. Tačiau įtarimai niekam nepareikšti, o ir nusikaltimo kvalifikavimas dar gali keistis.

„Pareiškimą pateikusių gydytojų nuomonė galbūt paremta ir emocijomis, o pareigūnai turės išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų. Tad daryti kažkokias išvadas kol kas tikrai per anksti“, – sakė prokuroras J.Auryla.

Laukia pareigūnų vizito

Į prokuratūrą kreipęsi keli ligoninės darbuotojai teigia manantys, kad gydymo įstaigoje įsigyta brangi aparatūra nėra pirmo būtinumo pirkinys, o jai išleistas didžiules lėšas buvo galima panaudoti kitoms reikmėms ir kur kas vertingiau.

Jau dešimtmetį Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinei ligoninei vadovaujantis Skirmantas Juozas Paukštys „Kauno dienai“ teigė susiklosčiusios situacijos komentuoti dar negalįs, mat apie tyrimą žino tik iš nuogirdų, tačiau ligoninėje teisėsaugininkų dar nesulaukė.

„Nesakyčiau, kad ligoninėje yra ginčų ar kokių nesutarimų. Tiesiog kažkas turi savų motyvų, priežasčių ir tuo remdamasis mėgina nuolat skųsti ir kitaip trukdyti mūsų darbui. Dažnai tai vyksta tiesiog anonimiškai“, – kalbėjo S.J.Paukštys.

Tikisi palankių išvadų

Ligoninės direktorius teigia, kad pastaruoju metu netgi internete buvo išplatinta tikrovės neatitinkanti anoniminė informacija, esą prieš dešimt dienų gydymo įstaigą jau buvo aplankę teisėsaugos pareigūnai. Tačiau vyriausiasis gydytojas patikino, kad visa tai tėra išsigalvojimas.

„Visokio pobūdžio skundai jau tapo kone kasdienybe. Yra keletas žmonių, kurie tiesiog piktavališkai iš neapykantos ligoninei bando taip elgtis. Gal čia taip pasireiškia konkurencinė kova ar išlenda kokie nors interesai dėl ligoninės teritorijos“, – svarstė gydymo įstaigos vadovas.

Kitą savaitę Kauno miesto savivaldybės sudaryta speciali darbo grupė turėtų pateikti išvadas dėl konflikto tarp kelių medikų ir vadovybės. S.J.Paukštys įsitikinęs, kad komisijos išvados turėtų būti palankios gydymo įstaigai. Kriminalo neturėtų atrasti ir teisėsaugininkai, mat iki šiol vykdyto ligoninės audito išvadose pažeidimų neaptikta.

Pareiškimus vadina šmeižtu

„Kauno diena“ jau rašė apie Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės užkulisius, kai dalis gydytojų prakalbo apie netvarką ir blogas darbo sąlygas. Keli medikai savo nepasitenkinimą buvo išsakę viešame pareiškime, tačiau po to jie tvirtino pagerėjimo nesulaukę, o tik priešingai – patyrė dar didesnį spaudimą. Kilusiu maištu netrukus susidomėjo ir ligoninės steigėja – miesto savivaldybė, ėmusi tirti situaciją.

Reaguodamas į pavaldinių pareiškimus, gydymo įstaigos direktorius taip pat neliko be atsako. S.J.Paukštys viešus medikų pareiškimus pavadino šmeižtu ir kreipėsi į teisėsaugininkus.

Centro policijos komisariate dėl šmeižto taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas. Vakar „Kauno dienos“ kalbinta tyrėja Ramunė Žalnieriūnienė teigė jau baigusi tyrimą ir visą surinktą medžiagą perdavusi Kauno miesto apylinkės prokuratūrai, kur turėsiąs būti priimtas galutinis sprendimas.

Policijos pareigūnai sako išklausę abi barikadų puses, jų dėstytus „už“ ir „prieš“ bei susidarę įspūdį, kad pastaruoju atveju šmeižto veikiausiai nebus aptikta, mat daugelis medikų pateiktų teiginių apie susiklosčiusią netvarką atitinka ir atspindi tikrovę.