K.Michailovas pažėrė kaltinimų


2009-06-25
Asta Kuznecovaitė
K.Michailovas pažėrė kaltinimų

Medininkų žudynėmis įtariamo Konstantino Michailovo (buvęs Nikulinas) bylą nagrinėjantiems teisėjams nenusišalinus, antradienį kaltinamasis pareiškė norą nušalinti du Generalinės prokuratūros prokurorus Saulių Versecką ir Rolandą Stankevičių.

Nuslėpė įrodymus

"Šie du prokurorai atliko ikiteisminį tyrimą ir, nepaisydami to, jog byloje nėra visiškai jokių įrodymų, kad aš susijęs su žudynėmis ir kad bylai jau seniai suėjęs senaties terminas, mane jie 19 mėnesių laiko suimtą, pateikė įtarimus ir perdavė bylą teismui", – savo teisme kalbėjo K.Michailovas.

Anot jo, abu prokurorai nuo pat tyrimo pradžios darė įvairiausius procesinius pažeidimus, pažeidė ne tik Lietuvos, bet ir ES teisės aktus.

Didžiausias pažeidimas, kaltinamojo nuomone, yra bylos medžiagos nuslėpimas. K.Michailovas ir jo trys advokatai tvirtina, kad prokurorai jiems nepateikė vienos iš pirmųjų vienintelio gyvo likusio liudytojo Tomo Šerno apklausos protokolų ir garso įrašų. "Šiuose įrašuose T.Šernas nurodė į jį šovusiojo asmens duomenis, pasakė jo pavardę", – kalbėjo kaltinamasis.

Antrasis dokumentas, kurį neva nuslėpė prokurorai yra liudytojo Tadeušo Gudaneco apklausos protokolas. K.Michailovas stebėjosi, kodėl dar 2000 m. sausio 18 d. viename iš didžiausių dienraščių buvo aprašyta jo istorija, kai pagal bylos duomenis šis asmuo apklaustas tik 2003 m.

Viskas dėl pinigų

1991 m. liepos 31 d., iškart po to, kai Medininkų pasienio punkte buvo rasti septyni sušaudyti pareigūnai, Lietuvos Vyriausybė pažadėjo premijas padėsiantiems atskleisti šį nusikaltimą ir jį ištirti. Būtent pinigai, kaltinamojo nuomone, ir yra ta priežastis, kodėl jis suimtas ir stovi prieš teismą.

"Neturiu jokių abejonių, kad mano atžvilgiu vyksta ne juridinis procesas, o politinis susidorojimas. Prokurorai bando nuslėpti nuo visuomenės faktą, kad nesugeba ištirti šios bylos, taip pat slapsto tikruosius žudikus", – sakė K.Michailovas.

Kaltinamojo prašymą nušalinti prokurorus palaikė ir jo gynėjai. Kadangi prokuroras S.Verseckas teisindamas savo ir kolegos veiksmus nė karto neužsiminė apie pažadėtą premiją, K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius taip pat suabejojo prokurorų skaidrumu. "Tai rodo, kad žmogus suinteresuotas, kad jam reikalinga bylos baigtis, nes kitaip pinigai nebus išmokėti", – sakė jis.

Nusižengę nesijaučia

Nei S.Verseckas, nei R.Stankevičius savo kaltės nemato. Jų teigimu, prokurorai sprendžia, kokią bylos medžiagą atiduoti teismui. Taip ir buvo padaryta.

"Kalbama apie kažkokius mistinius protokolus. Apie ankstesnes T.Gudaneco apklausas prokuratūra nieko nežino, jų nebuvo. Visą byloje surinktą medžiagą pateikėme kaltinamajam susipažinti, kitos nebuvo ir nėra", – kalbėjo R.Stankevičius.

Nutartį dėl prokurorų nušalinimo teismas skelbs birželio 25-ąją.