Gaisras kilo šiukšliavežyje


2008-08-14
Tomas Jarusevičius
Gaisras kilo šiukšliavežyje

Kauno rajono ugniagesiams gelbėtojams teko nekasdienė užduotis - gesinti užsiliepsnojusi šiukšlių surinkimo automobilį.

Teko išpjauti skylę

Šiukšles vežęs sunkvežimis užsidegė kelio Kaunas-Šakiai 26-ajame kilometre. Apie vidurdienį bendrovei "Kauno švara" priklausančio "Volvo" šiukšliavežio vairuotojas pastebėjo rūkstančius dūmus. Paaiškėjo, kad viduje užsidegė iš vienos įmonės gabentos antrinės atliekos - polietileno ir plastmasės liekanos.

Vairuotojas bandė pats užgesinti įsiplieskusią ugnį, kol iš netoliese esančios Ežerėlio gyvenvietės atvyko jo iškviesti ugniagesiai gelbėtojai. Pareigūnai negalėjo atverti dangčio, pro kurį verčiamos šiukšlės, nes buvo nudegę laidai. Ugniagesiai diskiniu metalo pjūklu išpjovė vieno kvadratinio metro dydžio skylę automobilio kėbulo šone, pro kurią į vidų pylė vandenį. Netrukus liepsnos buvo visiškai numalšintos.

Dažniau liepsnoja žiemą

"Kauno dienos" kalbintas bendrovės "Kauno švara" generalinis direktorius Petras Čiegis prisiminė, kad tai - ne pirmas toks atvejis. Šiukšliavežiuose gaisrai dažniau kyla šaltuoju metų laiku - rudenį ir žiemą. Tuomet nuosavų namų gyventojai pradeda kūrenimo sezoną, o pelenus kartu su degėsiais verčia į šiukšlių konteinerius.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad užsiliepsnojusio sunkvežimio vairuotojas laiku pastebėjo rūkstančius dūmus ir pats malšino ugnį, todėl automobilis visiškai nesudegė.
"Viduje oras cirkuliuoja ir pasitaiko, kad netyčia pakliuvęs dar rusenantis degėsis įsidega ir sukelia gaisrą. Darbuotojams esame nurodę, kad, esant ekstremaliai situacijai, kai kyla realus pavojus jiems patiems ir automobiliui, vos tik pasitaikius tinkamai progai, nedelsiant saugioje vietoje išverstų visas vežamas šiukšles", - pasakojo P.Čiegis.

Pašnekovas prisiminė nelaimę, kai prieš maždaug aštuoniolika metų visiškai supleškėjo rusiškas šiukšliavežis. Prieš ketverius metus kilo dar viena nelaimė, kai ugnis įsiplieskė naujame "Scania" markės sunkvežimyje, stovėjusiame įmonės kieme. Tąkart nuo kaitrios ugnies buvo smarkiai pažeista automobilio hidraulikos sistema ir elektros instaliacija.

"Daugelis matome daugiabučių kiemuose gana dažnai liepsnojančius konteinerius. Chuliganams pastaruoju metu tai tampa pramoga. Atrodo, kad vėliau jie lyg ir būna užgesinami, bet kur nors giliai esančios šiukšlės teberusena. Nuo jų užsiliepsnoja ir mūsų sunkvežimiai", - užsiminė P.Čiegis.

Degė ir ekskavatorius

"Kauno švaros" vadovo nuomone, šį kartą didesnių nuostolių išvengta: "Šaltkalviai remonto dirbtuvėse prie ugnies nuniokoto automobilio turės praleisti kelias dienas. Teks užvirinti ugniagesių išpjautą angą ir nušveisti bei nudažyti aprūkusias kėbulo detales. Didžiausias nuostolis, kad mašina kelias dienas negalės išvykti į maršrutą. Gerai, kad bent šis "Volvo" automobilis nėra naujausias mūsų pirkinys."

Beveik neabejojama, kad ir gaisras kilo ne dėl techninio gedimo. "Kauno švaros" atstovų teigimu, jei nelaimę sukeltų koks nors automobilio gedimas ar trumpas sujungimas, gaisro židinys būtų kur nors prie mašinos kėbulo krašto.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienį panašių nelaimių šalyje būta ir daugiau, kai ugniagesių pagalbos prireikė gesinant netradicinę techniką.

Vakar, praėjus maždaug pusvalandžiui po vidurnakčio, Šilutės rajono Traksėdžių kaime užsiliepsnojo bendrovei "Šilutės durpės" priklausantis ekskavatorius. Nelaimės metu smarkiai apdegė jo variklio skyrius.