Futbolas su muštynių kartėliu


2008-08-29
Tomas Jarusevičius
Futbolas su muštynių kartėliu

Dvikovą tarp Lietuvos ir Danijos futbolo čempionų "Kauno" ir "Aalborg" komandų sudrumstė prieš rungtynes tarp ekipų sirgalių kilęs konfliktas.

Įviliojo į spąstus

Į "Kauno dienos" redakciją kreipęsis kaunietis papasakojo tapęs nemalonaus incidento liudytoju. Anonimu panoręs likti vyras teigė atsitiktinai pamatęs Laisvės alėjoje, šalia Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčios kilusias muštynes tarp klubo "Kaunas Ultras" sirgalių ir svečių iš Danijos - "Aalborg" aistruolių.

Konfliktas tarp futbolo sirgalių įsiplieskė apie 18 val. Anot liudytojo, tuo metu už Soboro stoviniavo grupė lietuvių aistruolių, priklausančių "Kaunas Ultras" ir tykojo danų, besilinksminančių netoliese esančiame bare. Vienas "Kauno" komandos aistruolis pribėgo ir pagriebė danų futbolo klubo vėliavą, ištiestą ant lauko kavinės stalo.
Supykę danai ėmė vytis sprunkantį lietuvį. Liudytojo teigimu, taip atvykėliai buvo įvilioti į jiems parengtus spąstus.

"Tuo metu iš už Soboro išlindo gauja "Kaunas Ultras" sirgalių, kurie užpuolė ir pradėjo danus tiesiog talžyti. Daugiausiai kliuvo vienam užsieniečiui. Smūgiuota kur pakliuvo - į galvą, pilvą, danų jaunuolis muštas ir gulintis. Vaizdas buvo kraupus, tačiau daugelis kauniečių tam liko abejingi. Sumušę danus lietuviai labai greitai pasišalino. Prieš išsiskirstydami jie dar spėjo sušukti: "Vienas už visus - visi už vieną!" Po kelių minučių atvažiavo policija, bet pareigūnai nieko nepešę išvyko", - pasakojo kaunietis.

Rungtynės užgožė nuoskaudas

Kauno policijos pareigūnai patvirtino, kad tarp sirgalių buvo kilęs incidentas, tačiau pateikė visai kitokį jo scenarijų. Centro policijos komisariato viršininko pavaduotojas Danas Česnauskas sakė, kad patruliai sučiupo tris Danijos piliečius ir keturis lietuvius. Visi jie buvo pristatyti į policijos įstaigą.

"Kauno" komandos gerbėjai dievagojosi nieko blogo nepadarę ir jokio konflikto nesukėlę. Tačiau danai raštiškai informavo policiją, kad nori pirmiau nuvykti į futbolo rungtynes, o tik po to svarstys galimybę kreiptis į policiją dėl šio incidento.

"Veikiausiai jų palaikomos komandos pergalė nulėmė atvykėlių apsisprendimą. Po rungtynių policijos komisariate jie daugiau nepasirodė", - pastebėjo D.Česnauskas. Daugiau susirėmimų tarp sirgalių nei prieš futbolo rungtynes, nei po jų policija neužfiksavo.

Prašė apsaugos palydos

"Manau, kad turėtų būti atkreiptas dėmesys į tokį visas ribas peržengiantį nacionalistinį banditizmą, organizacijos "Kaunas Ultras" veiklą. Tokių atvejų, kai sumušami svetimšaliai futbolo sirgaliai, Kaune yra buvęs ne vienas, - sakė į redakciją kreipęsis kaunietis. - Teko vertėjauti pokalbyje tarp nukentėjusių danų ir lietuvių apsaugininkų, kurių pagalbos prireikė po to nelemto incidento. Užsieniečiai sakė bijantys keliauti į rungtynes be apsaugos palydos, nuogąstaudami, kad juos gali ir užmušti. Vis dėlto jiems teko vieniems eiti pėsčiomis, nes privačios apsaugos bendrovės darbuotojai atsisakė svetimšaliams padėti. S.Dariaus ir S.Girėno stadiono prieigose juos pasitiko čia dirbę policijos pareigūnai."

Kauno teisėsaugininkai pripažįsta, kad ne visuomet už skirtingas futbolo komandas sergantys aistruoliai sugeba taikiai reikšti savo emocijas. Paklausti, kaip derėtų užkardyti tokius viešosios tvarkos pažeidimus, pareigūnai vienbalsiai įvardija, kad svarbiausia aistruoliams - prieš rungtynes ir po jų nevartoti tiek daug alkoholinių gėrimų.