Ekologiškas transportas saugumo negarantuoja


2008-06-11
To­mas Ja­ru­se­vi­čius
Ekologiškas transportas saugumo negarantuoja

Dvi­ra­ti­nin­kų ne­lai­mėms ga­lo kol kas ne­ma­ty­ti. Jų pa­da­ri­nius ga­lin­tys su­švel­nin­ti šal­mai, Sei­mo pri­ta­ri­mu, ne­pil­na­me­čiams taps pri­va­lo­mi, o suau­gu­sie­siems tik re­ko­men­duo­ja­mi.

Su­žei­dė ati­da­ręs du­re­les

Kau­no gat­vės dvi­ra­ti­nin­kams ne­sve­tin­gos. Tai aki­vaiz­džiai pa­ro­dė ir va­ka­rykš­tė ne­lai­mė Pra­mo­nės pro­spek­te. Anks­ti ry­te, apie 6.30 val., į dar­bą iš Che­mi­jos pro­spek­to pu­sės Drau­gys­tės gat­vės link dvi­ra­čiu vy­kęs 38 me­tų vy­ras pa­te­ko į ava­ri­ją mė­gin­da­mas ap­lenk­ti kelk­raš­ty­je sto­vė­ju­sį leng­vą­jį au­to­mo­bi­lį.

„Kau­no die­nos" pla­ti­ni­mo tar­ny­bo­je dir­ban­tis kau­nie­tis dėl pa­tir­tos ava­ri­jos ne­spė­jo vi­siems gy­ven­to­jams pri­sta­ty­ti va­ka­rykš­čio dien­raš­čio nu­me­rio. Po ne­lai­mės ap­ga­din­tas dvi­ra­tis ir krep­šys su laik­raš­čiais at­si­dū­rė Eis­mo prie­žiū­ros tar­ny­bo­je, o šių daik­tų šei­mi­nin­kas - li­go­ni­nė­je.

Pir­mi­niais duo­me­ni­mis, Pra­mo­nės pro­spek­to pa­kraš­ty­je, gre­ta „Se­nu­kų" bend­ro­vės san­dė­lių su­sto­ju­sio „Ford Orion" mar­kės au­to­mo­bi­lio vai­ruo­to­jas ne­pas­te­bė­jo jį ap­va­žiuo­ti no­rė­ju­sio dvi­ra­ti­nin­ko ir mė­gi­no ati­da­ry­ti du­re­les, kliu­dė dvi­ra­ti­nin­ką, ku­ris nu­kri­to ant gat­vės grin­di­nio.

Su­ža­lo­ji­mus pa­ty­ru­siam dvi­ra­ti­nin­kui pri­rei­kė sku­bios me­di­kų pa­gal­bos. Nu­ken­tė­ju­sy­sis pri­sta­ty­tas į Kau­no me­di­ci­nos uni­ver­si­te­to kli­ni­kas.

Dėl įskai­ti­nio eis­mo įvy­kio Kau­no mies­to vie­šo­sios po­li­ci­jos Eis­mo prie­žiū­ros tar­ny­bo­je pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas. Pa­rei­gū­nų duo­me­ni­mis, abu ava­ri­jos da­ly­viai bu­vo blai­vūs, ta­čiau tai, kaip įpras­ta, tu­rės pa­tvir­tin­ti me­di­kai.

Iki­teis­mi­nį ty­ri­mą at­lie­kan­tys tei­sė­sau­gi­nin­kai įvy­kio ap­lin­ky­bių ne­ko­men­tuo­ja, sa­ky­da­mi, kad kol kas per anks­ti da­ry­ti iš­va­das ir įvar­dy­ti ne­lai­mės kal­ti­nin­ką. Ke­lių eis­mo tai­syk­lės nu­ma­to, jog vai­ruo­to­jas, ke­ti­nan­tis ati­da­ry­ti du­re­les ir iš­lip­ti iš trans­por­to prie­mo­nės, pri­va­lo įsi­ti­kin­ti, kad tai ne­truk­dys ki­tiems eis­mo da­ly­viams. Šiuo at­ve­ju nu­ken­tė­jęs dvi­ra­ti­nin­kas kaip tik to­kiu ir lai­ko­mas.

Kal­ti ir vie­ni, ir ki­ti

To­kių ne­lai­mių šie­met Kau­ne bū­ta ir dau­giau. Tie­sa, dau­ge­ly­je jų ga­li­ma įžvelg­ti aki­vaiz­džią pa­čių dvi­ra­ti­nin­kų kal­tę. „Kau­no die­na" jau ra­šė apie ge­gu­žės vi­du­ry­je Pa­ro­dos gat­vė­je įvy­ku­sį eis­mo įvy­kį, ku­rio me­tu nuo sta­taus kal­no di­de­liu grei­čiu lei­dę­sis dvi­ra­ti­nin­kas įsi­rė­žė į prie­ky­je ta pa­čia kryp­ti­mi va­žia­vu­sį leng­vą­jį au­to­mo­bi­lį. Dar po sa­vai­tės ša­lu­ti­niu ke­liu sa­vuo­ju „Hon­da Ci­vic" au­to­mo­bi­liu va­žia­vu­si še­šias­de­šimt­me­tė kau­nie­tė An­ta­kal­nio gat­vė­je ne­da­vė ke­lio pir­mu­mo tei­sę tu­rė­ju­siam de­šim­čia me­tų vy­res­niam dvi­ra­ti­nin­kui ir jį par­tren­kė.

Dvi­ra­čių ava­ri­jos už­fik­suo­ja­mos ne tik gat­vė­se, bet ir dau­gia­bu­čių kie­muo­se ar dvi­ra­čių ta­kuo­se. Ne kar­tą šie­met pa­rei­gū­nams te­ko at­lik­ti for­ma­lu­mus ir pra­dė­ti iki­teis­mi­nius ty­ri­mus dėl įvy­kių, kai pa­tys dvi­ra­ti­nin­kai ne­su­val­dė sa­vo trans­por­to prie­mo­nių, kri­to nuo jų ir su­si­ža­lo­jo. Pa­si­tai­kė at­ve­jų, kai dvi­ra­ti­nin­kus kliu­dę au­to­mo­bi­liai nė ne­stab­te­lė­ję nuvažiuodavo iš eis­mo įvy­kio vie­tos, pa­lik­da­mi nu­ken­tė­ju­siuo­sius li­ki­mo va­liai.
Pa­na­šių at­ve­jų ge­gu­žę už­fik­suo­ta be­maž po ke­lis per sa­vai­tę.

Šal­mai tik re­ko­men­duo­ja­mi

Šių me­tų pra­džio­je bu­vo pa­skelb­ta, esą nuo lie­pos pir­mo­sios vi­si dvi­ra­ti­nin­kai pri­va­lės į gat­ves iš­rie­dė­ti tik už­si­dė­ję šal­mus, o tam­siu pa­ros me­tu, be ži­bin­tų ir at­švai­tų ant dvi­ra­čių, jie pri­va­lės dė­vė­ti ir švie­są at­spin­din­čias ryš­kias lie­me­nes.

To­kia ini­cia­ty­va dvi­ra­čių mėgėjų gre­to­se su­kė­lė prieš­ta­rin­gus ver­ti­ni­mus. Di­džio­ji jų da­lis bu­vo lin­ku­si ne­pri­tar­ti šioms Sau­gaus eis­mo au­to­mo­bi­lių ke­liais įsta­ty­mo pa­tai­soms. Eko­lo­giš­kų trans­por­to prie­mo­nių ša­li­nin­kai mo­ty­va­vo, kad rei­ka­la­vi­mai dė­vė­ti šal­mus dau­ge­lį at­bai­dys nuo dvi­ra­čių ir pri­vers rink­tis ki­tas trans­por­to prie­mo­nes. Di­džio­ji da­lis dvi­ra­ti­nin­kų įsi­ti­ki­nę, kad šal­mai tė­ra pa­sy­vi dvi­ra­ti­nin­kų ap­sau­gos prie­mo­nė, ne­pa­de­dan­ti iš­veng­ti ava­ri­jų.

Vis dėl­to va­kar Sei­mas pri­ta­rė įsta­ty­mo pa­tai­soms, nu­ma­tan­čioms, kad pil­na­me­čiams dvi­ra­ti­nin­kams tik re­ko­men­duo­ja­ma dė­vė­ti šal­mus, o aš­tuo­nio­li­kos dar ne­su­lau­ku­siems jau­nuo­liams ši sau­gu­mo prie­mo­nė bus pri­va­lo­ma.

Dvi­ra­ti­nin­kams taip pat leis­ta tam­siu pa­ros me­tu švie­są at­spin­din­čią lie­me­nę pa­keis­ti at­švai­tais, pri­seg­tais ki­tiems eis­mo da­ly­viams ge­rai ma­to­mo­je vie­to­je. Be to, va­žiuo­jant tam­so­je, dvi­ra­čio ga­le pri­va­lo bū­ti rau­do­nas ži­bin­tas.