Bylai aiškintis griebsis Konstitucijos


2009-04-21
BNS inf.
Bylai aiškintis griebsis Konstitucijos

Dainininkės ir TV laidos vedėjos Berneen Candice Naidoo-Čereškos užpuolimu kaltinamos Krašto apsaugos savanorės Violetos Iljinych advokatas Nerijus Ulčinas nori kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Advokatas vakar Vilniaus 3-iojo apylinkės teismo posėdyje teigė, esą reikia išsiaiškinti, ar Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis, numatantis atsakomybę už diskriminavimą dėl tautybės, rasės, lyties, kilmės, religijos ar kitos grupinės priklausomybės, neprieštarauja Konstitucijai.

Pasak N.Ulčino, Kodeksas esą riboja Konstitucijoje numatytas žmogaus teises, nes numato daugiau apribojimų saviraiškai, nei Pagrindinis šalies įstatymas. Aiškindamas pastarąją savo mintį, gynėjas nurodė, esą Konstitucija draudžia tik rasinės neapykantos kurstymą, tuo tarpu BK numato bausmę ir už tyčiojimąsi bei niekinimą.

Kitas posėdis yra numatytas gegužės 5 d., kuriame ir išaiškės, ar bus patenkintas advokato prašymas.

Teismo posėdyje teisėja Aurelija Tumelionytė apklausė ir pačią kaltinamąją. Teisėja aiškinosi, kaip TV laidos vedėja įžeidė V.Iljinych, kad ši puolė vytis.

Kaltinamoji atsakė, kad Berneen, praeidama su drauge pro stotelę, kur stovėjo kaltinamoji ir keli vaikinai, jai parodė trijų pirštų kombinaciją.

"Kodėl jūs laikote tai įžeidimu?" – klausė A.Tumelionytė, teigdama, kad nežino, ką šis gestas reiškia.

V.Iljinych bandė aiškinti, teigdama, kad gestas reiškia "eik velniop", tik šiurkštesne prasme, tačiau teisėja neatlyžo, klausdama, kodėl pasiuntimas velniop savanorę taip įžeidė, kad ši ją pradėjo sekti. Kaltinamoji gesto reikšmę bandė aiškinti ir rusišku necenzūriniu keiksmažodžiu, tačiau teisėja vis tvirtino nesuprantanti, ką gestas reiškia.

"Teisėja, negalima taip terorizuoti žmogaus", – teigė N.Ulčinas.

V.Iljinych taip pat tikino pastebėjusi, kad ją įžeidusi mergina yra juodaodė tik tuomet, kai ją pastūmė.

Bylą, kurioje V.Iljinych kaltinama rasinės nesantaikos kurstymu bei viešosios tvarkos pažeidimu, Vilniaus teisėsaugos pareigūnai teismui perdavė praėjusių metų pabaigoje.

Bylos duomenimis, praėjusių metų balandžio vakarą Berneen su drauge einant pro šv.Onos bažnyčią Vilniuje, ją užgaulioti ėmė ten būriavęsi jaunuoliai, o viena mergina, kaip vėliau nustatyta – V.Iljinych, pradėjo muštis.

Nukentėjusi Berneen nuvyko į ligoninę, kur jai nustatyti galvos bei rankos sumušimai.

Už rasinės nesantaikos kurstymą bei viešosios tvarkos pažeidimą V.Iljinych gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.