Užaugęs “Ventukuose”


2008-05-10
Užaugęs “Ventukuose”

Šimtus kartų įvairiausiuose pasaulio kampeliuose su kapela „Ventukai“ koncertavęs Dovydas Kumpikevičius scenoje vėl jaučiasi naujokas. Lipdamas į „Žvaigždžių duetų“ sceną, pagrindinis „Ventukų“ dainininkas it nepatyręs atlikėjas jaudinasi, kad... nenusidainuotų.

Rūpestinga partnerė

Nors Dovydą atpažįsta daugelis lietuvių (net tie, kurie nesilanko folkloro koncertuose, yra matę jį prieš kelerius metus su „Ventukais“ triumfuojantį LNK „Nacionalinė muzikos lygoje“), apie jį žinome nedaug. Galbūt todėl, kad vaikinas negyvena sostinėje ir nesilanko vakarėliuose, kuriuos vėliau aprašo gyvenimo būdo žurnalai.

Vasarą 25-ąjį gimtadienį švęsiantis dainininkas neabejoja, kad dalyvavimas LNK „Žvaigždžių duetuose“ – puiki proga priminti apie save, todėl prieš mėnesį sulaukęs siūlymo, ilgai nedvejojo: „Pažiūrėjau vieną laidą ir apsisprendžiau. Šiek tiek bijojau tik dėl to, kad ne nuo pradžios į šou įsiliejame. Kiti duetai jau prakutę, susidainavę.“

Šią savaitę su partnere, muzikos projektų vadove Evelina Jocyte, Dovydas jau trečiąsyk dainavo LNK projekto „Žvaigždžių duetai“ žiūrovams. D.Kumpikevičius atvirai prisipažįsta – apie E.Jocytę iki televizijos šou nebuvo net girdėjęs. Nematė jos ir dainuojančios nacionalinėje 2006 metų „Eurovizijos“ atrankoje, kurią laimėjo „LT United“.

Bet „apsitrynimas“ įvyko greitai ir dabar partneriai jau tiek artimi, kad net leidžia sau kivirčytis. Tiesa, tik aptarinėdami būsimus pasirodymus. „Man atrodo, kad taip ir turėtų būti. Dažniausiai ginčijamės rinkdamiesi kūrinius. Ji turi savo nuomonę, aš – savo. Ji mane labai saugo, o aš nesisaugau. Turiu omenyje balsą. Liepia prisižiūrėti, neperšalti, girdo mane arbatomis. Bet aš esu kitoks. Mėgstu daryti tai, ką noriu, o ne tai, ką liepia“, – juokėsi atlikėjas.

Kol kas šiai porai „Žvaigždžių duetuose“ sekasi neblogai – pirmoje laidoje visi keturi komisijos nariai jiems skyrė po dešimt balų. „Tačiau antrojoje sulaukėme pastabų. Mums siūlė atkreipti dėmesį ne tik į dainavimą, bet ir į pasirodymą“, – pasakojo Dovydas.

Bet pastabų iš tų žmonių, kurių labiausiai bijojo eidamas į šou – dainininko Vytauto Juozapaičio ir dirigento Donato Katkaus – jaunasis atlikėjas dar negirdėjo. Tik pagyrimų.

Naujokams nelengva

Ar senbuvių duetai nevarsto piktais žvilgsniais projekto pabaigoje atsiradusios poros? „Yra kelios tokios poros, tačiau konkrečių pavardžių neminėsiu“, – išsisuko Dovydas.

Dainininkas prasitarė, kad lipdamas į sceną jaučia didelę baimę: „Koncertuodamas su „Ventukais“ nejaučiu jokios baimės – juk esame surengę apie pusantro tūkstančio pasirodymų. Žinodavau, kad nesuklysiu. Čia – viskas kitaip. Ypač sunku dainuoti su daline fonograma. Jei jau išklysti iš kelio, sunku į jį grįžti. Juk buvau pripratęs, kad man pritaria visa grupė muzikantų. Gal šiek tiek pritrūksta ir repeticijų.“

Į Vilnių iš Naujosios Akmenės repetuoti ir filmuotis kartkartėmis atvykstantis atlikėjas apsistoja pas draugus ar tetas. Ventoje nuosavą būstą turėjęs, tačiau vėliau jį pardavęs Dovydas juokėsi aiškindamas, kad yra tikras klajūnas. Po visą pasaulį išsibarstę ir jo šeimos nariai. Lietuvoje gyvena tik tėtis Aurelijus, iš kurio vaikinas greičiausiai ir paveldėjo polinkį į muziką. Su tėvu Naujojoje Akmenėje arba su močiute Viekšniuose jis dažniausiai ir gyvena, kai grįžta į gimtuosius kraštus.

Dainininko mama Andželika šiuo metu gyvena JAV ir sūnaus pasirodymus stebi per palydovinę televiziją. „Ir tėtis, ir mama yra didžiausi mano gerbėjai ir kritikai. Vis dėlto tėčio nuomonė man svarbesnė, nes jis pats jau daug metų muzikuoja“, – neslėpė D.Kumpikevičius. Dvejais metais jaunesnis atlikėjo brolis Juozas uždarbiauja Didžiojoje Britanijoje.

Jei ir jaučiasi kiek vienišas svetur išsibarsčius artimiesiems, ieškoti šilumos paskubomis kurdamas savo šeimą „ventukas“ neketina. „Neturiu draugės, be to, dar ir nesijaučiu tam pribrendęs“, – teisinosi jis. Ir vis dėlto pripažino, kad merginų dėmesio nestokoja.

Žmonės skardžiabalsį „Ventukų“ lyderį jau seniai atpažįsta gatvėje. Daugiausia dėmesio, aišku, rodo vaikai. „Būna, kad troleibuse net mūsų dainos tekstą pacituoja: „Ventukai“, „Ventukai“ keliauja su daina.“ Kaip čia reaguosi – negi pulsi muštis? Be to, dažniausiai nepiktai pasišaipo“, – šyptelėjo pašnekovas.

Žavisi „Metallica“

Su partnere E.Jocyte Meat Loafo, Stevie Wonderio ir Joe Cockerio dainas projekto žiūrovams lietuviškai atlikęs Dovydas tikisi, kad dar spės išmokti ir padainuoti grupės „Metallica“ dainų. „Esu didelis šios grupės gerbėjas, buvau ne viename jos koncerte“, – pasigyrė vaikinas.

Nustebote? „Negi manote, kad mes kažkokie kaimietukai. Visi mūsų kapelos nariai klausosi geros muzikos“, – nusišypsojo Dovydas. Jis jau turi bilietą ir į liepą Rygoje vyksiantį „Metallicos“ koncertą. Bus puiki 25-ojo gimtadienio šventė.
Atlikėjas teigia, kad tiek jis, tiek kiti „ventukai“ dainuodami ir grodami jau dvidešimt metų gyvuojančioje kapeloje puikiai išreiškia save. „Aišku, galėjome suburti roko grupę, bet turbūt iki šiol tik sau ir draugams tegrotume“, – dėstė vaikinas.

Tačiau tikimybė išgirsti Dovydą, dainuojantį sunkųjį roką, išlieka. Dainininkas džiaugiasi, kad lietuvių muzikinis skonis po truputį tobulėja. „Viskas keičiasi į gerąją pusę. O jei dar tie muzikiniai fabrikai tiek žvaigždžių „nekeptų“. Nesakau, yra tarp jų ir gabių žmonių. Bet...“ – šyptelėjo „Žvaigždžių duetų“ dalyvis.
Imponuoja jam ne žvaigždžių kalvėse „gimusių“ atlikėjų kūryba. Dovydas minėjo Andrių Mamontovą, „Rebelheart“, Marijoną Mikutavičių. „Labai patinka Povilo Meškėlos dainavimas, būtų įdomu iš jo šio to išmokti“, – prisipažino D.Kumpikevičius.

Vaikinas pats ne sykį bandė rašyti dainas, tačiau tai ir liko tik bandymai. „Esu tinginys. Lyg ir sukuriu kažkokią melodiją, bet tingiu ją įrašyti, o paskui užmirštu. Gal taip daug hitų prapuolė“, – pats iš savęs juokėsi pašnekovas.

Etiketės nesigėdija

Dviejose, Ventos ir Naujosios Akmenės, muzikos mokyklose klarnetu ir saksofonu mokęsis groti atlikėjas baigęs vidurinę mokyklą įstojo mokytis dainavimo į Klaipėdos universitetą, tačiau studijų nebaigė. „Buvo labai daug sunkių disciplinų... Tarp jų – solfedis, harmonija. Be to, jaučiausi ne savo rogėse. Vieną kartą mečiau, bet paskui vėl grįžau. Dėstytojai gailėjosi, kai galutinai apsisprendžiau išeiti. Jų manymu, būčiau geras operos solistas. Nežinau, gal dar nebuvau tam pribrendęs“, – teisinosi Dovydas. Beje, „Ventukų“ solistas du kartus dalyvavo „Dainų dainelėje“, o kartą tapo laureatu.

Dovydas tikisi niekada neatitrūkti nuo muzikos – be jos tiesiog neįsivaizduoja savo gyvenimo. Ateityje galbūt studijuos garso režisūrą – jei turės noro ir laiko. Beje, metęs studijas Klaipėdos universitete išbandė inžinieriaus profesiją – braižė įvairius brėžinius. „Buvo įdomu, tačiau sunkiai sekėsi suderinti darbą su „Ventukų“ koncertais“, – aiškinosi dėl dar vieno apleisto užsiėmimo. Kapeloje D.Kumpikevičius dainuoja iki šiol, tad dėl LNK projekto „Ventukų“ koncertai kurį laiką bus retesni.

Liaudies kapelos dainininko etiketė Dovydo negąsdina. „Žvaigždžių duetų“ dalyvis tikisi, kad ji negąsdins ir būsimų gerbėjų, kai pakeis muzikos stilių. „Nesigailiu ir nesigailėsiu, kad dainuoju „Ventukuose“. Juk kapeloje praleidau pusę gyvenimo. Su „Ventukais“ apkeliavome visą Europą, dalyvavome įvairiuose festivaliuose ir netgi konkursuose. Žinoma, nuo to kentėjo mokslai. Ir ne tik. Nuolat keliaudami, normalaus valgio ragaudavome retai, tad kentėjo ir mūsų skrandžiai. Bet patyrėme tiek daug nuostabių dalykų!“ – postringavo jis.