Prigesusi aistra šokiams


2008-05-10
Prigesusi aistra šokiams

Vos prieš porą mėnesių LTV projekto „Aistringi šokiai“ dalyviai spirgėte spirgėjo nekantraudami leistis į avantiūrą – mokytis šokti pas patį Jurijų Smoriginą.

Vieni lygesni už kitus

Tuomet jie tikino, kad choreografas yra ne tik taktiškas ir turintis ypatingą humoro jausmą, bet ir tolerantiškas, žmogiškas mokytojas. Šokių projektą jauni entuziastai vadino savęs išbandymu, svajonės išsipildymu ir ypatinga patirtimi.
Tačiau bent jau iš projekto iškritę J.Smorigino mokiniai, kuriems, matyt, pritrūko parako, pašaukimo ar pakantumo, šiandien liaupsėmis nebesibarsto. Nukritus rožiniams akiniams buvę dalyviai „TV dienai“ atvirai kalbėjo apie nusivylimą projekto koncepcija, mokinių skirstymą į favoritus ir „pipiriukus“ – antraeilių vaidmenų šokėjus, nuobodulį ir po šou atrastą tikrą gyvenimo džiaugsmą.

Nuovargis virsta pykčiais

Laura Karneckienė iš projekto išėjo gerokai sujaukusi ramybę. Ji garsiai pareiškė, kad vieni dalyviai labiau „stumiami“ nei kiti, ir taip užsitraukė nemalonę. Laura negalėtų skųstis, kad J.Smoriginas jai nestatė solo numerių, tačiau tikino jautusi, kad vieni šio projekto dalyviai „lygesni“ už kitus.
„Vienus J.Smoriginas labai puoselėjo, dirbo su jais, o kitiems vis teko antraeiliai vaidmenys. Manau, kad pedagogui reikia su visais vienodai dirbti, vienodai skatinti, girti ir kritikuoti. Vis dėlto labai džiaugiuosi, kad teko padirbėti su J.Smoriginu. Žaviuosi jo talentu ir choreografine patirtimi. Nors ir buvo nedidelių konfliktų, mano nuomonė apie jį nepasikeitė“, – tikino Laura. Tik puse lūpų ji užsiminė, kad nors buvo įpratusi ir neįsižeisdavo pavadinta Slibinu ar Žirafa, tačiau pastabų apie intelekto koeficientą netoleruodavo.

Vis didesnė įtampa juntama ir tarp pačių mokinių. Laurai labiau sekėsi bendrauti su vaikinais. Moteris juokaudama tai paaiškino paprastai: „Sako, kur dvi bobos, ten intrigos, o kur šešios – juo labiau.“

Ir taip liesa Laura nesidžiaugia numetusi dar tris kilogramus. Dalyvę džiugino įdomi patirtis televizijoje, dėl kurios žmonės ėmė ją atpažinti, o drąsiausi – net sakyti komplimentus. „Aš šoksiu. Būtinai“, – pažadėjo sau ir kitiems iškritusi moteris.

Lengviausia – nuolaidžiautojams

Kad ir kaip keistai skambėtų, sumažėjusį svorį didžiausiu šokių projekte pasiektu laimėjimu vadina Agnius Tamulionis. Vaikinas juokavo „nušokęs“ net dvylika kilogramų. „Čia pats geriausias projekto dalykas. Džiaugiuosi, kad kūną pralavinau, nes buvau visas sustabarėjęs. Dabar atsirado jėgų viską daryti, į priekį eiti, nuveikiu kur kas daugiau darbų nei anksčiau. O rimtų projekto trūkumų nematau beveik nė vieno“, – tikino Agnius.

Vis dėlto mokytis jam teko ne tik šokių, bet ir pakantumo. Nors dalyviai tarpusavyje bendraudavo draugiškai, susierzinimas ir nuovargis sekino. Tiesa, kandžių pastabų ir nepasitenkinimo jie vienas kitam neišsakydavo, o „išsikraudavo“ prieš kameras. Agnius neslėpė, kad prieš iškrisdamas konfliktavo su J.Smoriginu. Tai buvo lyg ir neišvengiama, kai mokinys pervargęs, mokytojas – suirzęs. Agnius irgi „nusipelnė“ spalvingų J.Smorigino pastabų. Viena jų – vaikinas esąs sausas kaip kompiuteris.

Nors šeima ir draugai vaikiną palaikė, kovoti iki projekto galo Agniui pristigo ir jėgų, ir laiko. Mat šokiams tekdavo aukoti visą laisvalaikį. „Su J.Smoriginu sunku dirbti. Prie jo gal ir įmanoma priprasti, bet reikia labai gerbti jo nuomonę ir neturėti savo. Tačiau šokiai man buvo labai įdomi patirtis“, – apibendrino A.Tamulionis.

Vieno žmogaus šou

„Šou yra šou, o iki šou šitam renginiui dar augti ir augti“, – kategoriškai apie projektą kalbėjo vienas pirmųjų iškritęs Marius Zaveckas. Reklamos srityje dirbančiam vyrui įdomu buvo žvilgtelėti į televizijos projektų virtuvę, tačiau ši nuvylė. „Žiūrovams visai neįdomu žiūrėti šį projektą, nes jie visiškai negali jame dalyvauti. Tai ne filmas, kad atsisėdęs žiūri ir gauni kažkokios naudos, peno. Žiūrovui reikia įsitraukti į procesą. O šiuo atveju nei komisija neturi įtakos, nei žiūrovai – tik Jurijus Smoriginas turi sprendžiamąjį balsą. Tad atrodo tarsi tai būtų vieno žmogaus šou“, –kritikos „Aistringiems šokiams“ negailėjo Marius.
M.Zaveckas iškart patikino esąs nepatenkintas tik projektu, o ne J.Smorigino pamokomis ir bendravimu. Su choreografu juodu sutarė puikiai. Marius net juokavo, kad jam pačiam ironijos ir kandumo netrūksta, tad save pasenusį įsivaizduoja tokį kaip maestro. „J.Smoriginas atvirai kalba. Kiekvienas esame savimylos, apie save gerai manome, o jis tik deklaruoja tai viešai. J.Smoriginui patinka, kai juo žavisi. Tačiau jis moka išklausyti ir atsižvelgti į kito nuomonę“, – komplimentus mokytojui žarstė vyras.

Alinantis tempas

Marius tikino, kad net neturėjo tikslo patekti į būsimą miuziklą (jame šoks „Aistringų šokių“ finalininkai). Kai kurie dalyviai, siekdami šios galimybės, jam pasirodė veidmainiaujantys. „Nenorėjau iki finalo eiti ir paskui dar du mėnesius važinėti po miestelius ir kaimelius su miuziklu. Į darbus ir šokius įnikau per daug. Kai keliesi šeštą ryto, guliesi vienuoliktą valandą vakaro ir leki visą dieną įsitempęs, po mėnesio pradedi jausti, kad gali kojas pakratyti“, – sakė vyras. Dėl įtemptos dienotvarkės jis palengvėjo šešiais kilogramais.

Sudėtinga patirtis šokių projekte Mariui „nenumušė“ noro dalyvauti kokiuose nors televizijos projektuose. Ir vis dėlto vyras prisipažino, kad jeigu sumanytų eiti į kokį nors projektą, atidžiau perskaitytų dalyvio sutartį, peržvelgtų projekto scenarijų ir dalyvautų tik aiškiai apibrėžtame šou.

Grįžo gyvenimo džiaugsmas

„Projekto pranašumas toks – džiaugiuosi kuo anksčiau išėjęs. Dabar esu labai geras palyginti su kitais dalyviais. Išvengiau konfliktų. Anksčiau jų visai nebuvo. Aš vienintelis buvau degtukas, o dabar žiūriu, kad visi kaip liepsnos pasidarė“, – juokavo Darius Mačernius. Jis tikino, kad išėjęs iš projekto pasijuto beveik kaip amžinas atostogas gavęs ir suprato, kad įgrisusi gyvenimo rutina iš tiesų nebuvo tokia nuobodi.

„Gyvenimo džiaugsmas sugrįžo. Kai išėjau iš projekto, pasakiau draugams, kaip juos myliu. Štai dabar saulutė šviečia, o kiti šou dalyviai kasdien treniruojasi. Buvo labai įdomu pamatyti, kaip šou virtuvė veikia, bet dabar jaučiuosi kur kas geriau“, – tvirtino Darius. Vyras juokavo, kad ir buvusius kolegas jau vargiai atpažinti galima – varginami treniruočių visi sudžiūvo. Jis pats numetė tik tris kilogramus.

Nors svarbių vaidmenų scenoje negaudavo, solo numeriu irgi nebuvo apdovanotas, Darius tikino, kad ant J.Smorigino nepyko. Antraeilių vaidmenų atlikėjus choreografas vadindavo persikais ir pipiriukais. Darius teigė, kad dalyvaudamas projekte suprato, kad kasdienis gyvenimas ir laisvė jam daug įdomiau ir svarbiau, nei būti „pipiriuku“.

Kai nuobodu ir dalyviams

Indrė Liveikytė taip pat neliūdi anksti iškritusi ir išvengusi intrigų tarp dalyvių. Tačiau mergina negailėjo kritikos projekto kūrėjams. Jai šou atrodo neturintis koncepcijos ir nepatrauklus žiūrovams. „Atrodo, kad padaryta bet kaip, tik tam, kad būtų padaryta. Apšvietimas buvo prastas, filmavimo rakursas buvo keičiamas, kalbų per daug, kartais net generalinės repeticijos nevykdavo, nes scena būdavo neparuošta. Net patiems mums, dalyviams, darydavosi nuobodu. Taigi ką jau kalbėti apie žiūrovus?“ – kalbėjo Indrė.

Projekto, kaip šokių mokyklos, idėja ją viliojo, tačiau organizavimas nuvylė, taip pat ir aiškus dalyvių skirstymas į favoritus ir antraeilius šokėjus. „Nuo pat pradžių buvo aiškūs lyderiai, juos puoselėjo, jiems daugiau dėmesio skyrė. Nežinau, ar tai teisinga“, – svarstė mergina. Dalyvavimą „Aistringuose šokiuose“ atpirko darbo su J.Smoriginu ir jo asistentais patirtis, sportiškesnis kūnas ir numesti devyni kilogramai.

Dėl kandžių mokytojo pastabų Indrė nepykdavo, o iškritusi iš projekto noro šokti neprarado. Mergina net užsiminė, kad baigusi universitetą ketina toliau graužti šokių mokslus J.Smorigino „Vilniaus balete“.