Nepaneigiamai mielas duetas


2009-04-25
Agnė Klimčiauskaitė
Nepaneigiamai mielas duetas

Baltijos televizijos laida "Kas galėtų paneigti..." (penktadieniais 20.30 val.) pristatoma kaip politinė satyra ar kelionė po šiurpius nūdienos juoko užkulisius.

Jos vedėjai – Gerasis loterijų Gintarėlis (aktorius Gintaras Mikalauskas) ir Nemalonus tipas (aktorius Almantas Šinkūnas) – laidą apibrėžia vienbalsiai: "proto laisvadienis".

"Tai švelnus, lengvas humoras apie Lietuvoje vykstančius dalykus. Kalbam su šypsena, nes be šypsenos žiūrėti į tai, kas vyksta Lietuvoje, neįmanoma. Jei imtum žiūrėti rimtai, stogas gali nuvažiuoti", – sakė G.Mikalauskas.

Laidos kūrėjai pritaria minčiai, kad kiekviena tauta turi tokią valdžią ir tas televizijos laidas, kurių yra nusipelniusi. Anot jų, mažos tautos humoras ne juokingesnis nei acto reklama, nes niekam juokauti nesinori: negalima juokauti apie romus ir narkomanus, estus, pensininkus ir gėjus, prokurorus, Seimą ir biudžetininkus. Sako, nesupratę juoko, jie iškart į teismą nuskubės ir savo orumo kainą nustatys, nes mažų tautų teismuose paprastai bet kurią tiesą galima paneigti. Negalima paneigti tik visagalių gandų. Taip gimė "Kas galėtų paneigti..."

G.Mikalauskas ir A.Šinkūnas mano, kad jų laida turėtų įtikti žmonėms, vertinantiems subtilų ir kartu kandų humorą, o ne primityvius postringavimus ir diskusijas apie žvaigždžių triukus lovoje.

"Lietuviškas televizinis humoras labai kopijuojamas, nėra savitas, daug skolinių, beždžioniavimo nuo Rusijos, Anglijos. Nacionalinio humoro pavyzdžių kol kas neturime. O mes patys dar tik augam. Laidos veidas dar neišryškėjęs, su kūrybine grupe jį lipdome ir tikimės, kad kitą sezoną jis įgaus tikruosius bruožus", – vylėsi A.Šinkūnas. Jis juokėsi, kad nepaneigiamas BTV laidos pranašumas prieš kitus humoro projektus yra patys vedėjai – seni kultūringi dėdės: neįžūlūs ir nesistengiantys vienas kito pranokti kuo vulgaresniu pokštu.

G.Mikalauskas įsitikinęs, kad tikro lietuviško humoro šaknys gilios, tačiau dar nepasiektos. Aktorius nesiima spėlioti, ar "Kas galėtų paneigti..." prie jų prisikapstys, tačiau jis pats humoro mėgėjams yra tarsi atkastas lobis. Televizijos žiūrovams geriausiai įsiminęs kaip entuziastingas loterijų vedėjas, dar neseniai stabdęs ir karą keliuose, G.Mikalauskas šyptelėjo, paklaustas apie naująjį humoristo amplua. Prie vaidmens sakė savotiškai pripratęs, tačiau neslėpė, kad jaučiasi keistai maudamasis pėdkelnes ar plonindamas balsą.

A.Šinkūnui humoro brūzgynai geriau pažįstami – dar 2000-aisiais jis atsidūrė šmaikščioje laidoje-seriale apie trijų šeimynų gyvenimą ir rūpesčius "Baltojo katino svetainė". "Kas galėtų paneigti..." jam teko Nemaloniojo tipo, nevengiančio laidos svečiams krimstelėti, priminti senas ir visai šviežutėles nuodėmes, vaidmuo.

A.Šinkūnas juokavo, kad nesimpatiškos personos įvaizdį natūraliai pašnabždėjo jo gana rūsti išvaizda ir įgimtas santūrumas bei lėtumas. Jis neslėpė, kad gyvenime politika jam išties mažai rūpi. O į klausimą, ar įsivaizduotų save rimtoje politinių diskusijų laidoje, aktorius atsakė skambiu juoku.

Visai priešingos nuomonės G.Mikalauskas. Vyras tvirtai teigė, kad norėtų ir tikrai turėtų, ką pasakyti valdžios viršūnėlėms. "Aš esu Lietuvos pilietis, moku tuos mokesčius, kuriuos mus valdantieji sugalvoja per naktį. Negaliu sakyti, kad esu tik stebėtojas, kad man visiškai nusispjauti, kas dedasi Lietuvoje, kas mus valdo, kas įstatymus priiminėja ir juos vykdo. Aš tiems žmonėms labai daug tiesos pasakyčiau ir be jokio humoro. Tik štai norisi su humoru – taip lengviau gyventi", – kalbėjo G.Mikalauskas.

Vyras atskleidė, kad žymi šalies astrologė Palmira Kelertienė jam išpranašavo puikią politiko ateitį. Jei tik jis panorėtų šiuo keliu pasukti. G.Mikalauskas į šias prognozes žvelgia skeptiškai ir juokauja kol kas esąs sveiko proto, kad išmainytų aktoriaus duoną į politiko pyragus. "Sakau, kad kol kas, o kaip bus vėliau – nežinau. Gal kas ant galvos nukris ir pasikeis mano nuomonė", – pokyčiams kelių kategoriškai neužtvėrė laidos vedėjas.