Negailestingoji atmintis


2009-06-27
"TV dienos" inf.
Negailestingoji atmintis

Žmonės jaučia ir išgyvena kitaip nei robotai, primena vienos originaliausių ir gražiausių istorijų apie meilę ir išsiskyrimą – filmo "Jausmų galia" kūrėjai.

2004 m. režisieriaus Michelio Gondry sukurta juosta (birželio 29 d. 21.30 val. per "Balticum TV") pasakoja apie nesėkmingus mokslininkų bandymus iš žmogaus atminties ištrinti skaudžius nelaimingos meilės prisiminimus. Dviem "Oskarams" nominuota "Jausmų galia" laimėjo vieną jų – už scenarijų.

JAV kino akademijos teikiama statulėlė – ne vienintelis filmo, kuriame vaidino Jimas Carrey, Kate Winslet, Elijah Woodas, Tomas Wilkinsonas ir Kirsten Dunst, įvertinimas. "Jausmų galia" pateko į didžiausios interneto kino svetainės imdb.com geriausių visų laikų filmų šimtuką – užėmė 61 vietą.

Be to, ši išties unikali mokslinės fantastikos melodrama kino kritikų dažnai minima kaip puikiausias meniško ir masinio kino susijungimo pavyzdys. Įtakingo kino leidinio "Empire" sudarytame sąraše šis filmas užėmė 81 vietą visų laikų geriausių juostų sąraše, populiariosios kultūros gidas "Entertainment Weekly" užkėlė "Jausmų galią" ant 38 "šiuolaikinės kino klasikos" laiptelio. Kritikų interneto svetainė "Rotten Tomatoes" skyrė jam antrą vietą šauniausių mokslinės fantastikos filmų sąraše.

''Jausmų galios" režisieriaus, talentingo prancūzo M.Gondry vardas ilgą laiką buvo siejamas su garsiausiomis pasaulio alternatyviosios muzikos grupėmis – prieš debiutuodamas didžiajame ekrane, M.Gondry režisavo stilingumu išsiskiriančius, ne vieną prizą laimėjusius "Massive Attack", "Chemical Brothers" ar Björk vaizdo klipus. Kurdamas muzikinius filmukus, prancūzas neatsisakė ir pagundos išbandyti jėgas reklamos gamyboje. Ir jam ne tik pavyko įsilieti į brangiausiai mokamų reklamos kūrėjų gretas. 1994-aisiais šio režisieriaus sukurta reklama "Levi's" džinsams tapo absoliučia lydere pagal laimėtų apdovanojimų skaičių. Šis rekordas išsilaikė iki šiol.

Skirtingai nei tie muzikinių vaizdo klipų režisieriai, kurie iš karto pradėjo kurti veiksmo filmus, M.Gondry pasirinko sunkesnį nepriklausomo kino menininko kelią. ''Kartais geriau turėti mažiau pinigų, bet daugiau laisvės", – kartą pareiškė juostų "Jausmų galia", "Miego mokslas", "Žmogiška prigimtis", "Geras kinas" režisierius.

J.Carrey "Jausmų galioje" sukurtas personažas Džoelis vadinamas vienu svarbiausių, netikėčiausių ir rimčiausių vaidmenų šio aktoriaus karjeroje. Kalbama, jog pirmiausia vaidmuo buvo numatytas ne tokio komiško plano garsenybei Nicolui Cage'ui, tačiau J.Carrey pavyko įtikinti "Jausmų galios" kūrybinę grupę, jog jis tinkamiausias kandidatas. Režisieriui neteko gailėtis pasirinkus J.Carrey – jo charizma svariai prisidėjo prie "Jausmų galios" sėkmės. O šiemet už vaidmenį juostoje "Skaitovas" "Oskarą" pelniusi K.Winslet darbą "Jausmų galioje" įvardija kaip brangiausią ir mylimiausią per visą karjerą.


Kaip pamatyti "Jausmų galią"?

"Balticum televizija" – nemokamas, skaitmeninis kanalas, transliuojamas skaitmeniniais antžeminiais tinklais (TV galima žiūrėti turint lauko ar kambarinę anteną, skaitmeninį priedėlį ar integruotą TV imtuvą). Šis kanalas taip pat retransliuojamas visoje Lietuvoje "Galos" klientams. Kanalą į savo paketus jau įtraukė ir didžioji dalis Lietuvos kabelinės TV operatorių. Šiuo metu "Balticum televizija" jau matoma "C gates", "Rygvedos" ir "Vinitos" tinklais Vilniuje, "Init" abonentams Kaune, "Splius" tinklais Šiauliuose ir Radviliškyje, "Marsato" tinklais Marijampolėje, "Avvos" tinklais Jonavoje, "Parabolės" tinklais Telšiuose, Plungėje, Raseiniuose, "Rygvedos" tinklais Jurbarke, Biržuose, Kėdainiuose, "Funario" tinklais Kupiškyje ir daugelyje kitų miestų. Dėl galimybės matyti "Balticum televizijos" kanalą savo namuose visada galite pasiteirauti kabelinės TV operatorių.