"Mamyčių klubas" kviečia vienytis


2009-06-27
Agnė Klimčiauskaitė

Fiziškai ji nepasikeitė – Eglė Skrolytė-Liesienė atrodo taip pat kaip prieš šešerius metus, kai straksėjo su mikrofonu TV3 realybės šou "Holivudas", ar kai vėliau azartiškai lakstė Lietuvos miestų gatvėmis ieškodama tokių pat azartiškų herojų laidai "Srendu. Iki". Bet į televiziją po kelerių metų pertraukos ji grįžta su kur kas atsakingesne užduotimi – mokyti ir pati mokytis auginti vaikus.

E.Skrolytė-Liesienė skuba pabrėžti – naujoje TV3 laidoje "Mamyčių klubas" ji kalbės apie tai, kas pačiai šiuo metu labiausiai rūpi. Jos dukrelei Meilei – dar tik pusantrų, ir jauna mama žino, kiek neatsakytų klausimų nuolat sukasi naują atsakomybę pajutusių tėvų galvose.

"Mamyčių klubo" autoriai tiki gebėsiantys kurti švietėjišką laidą "nėštukėms" ir jaunoms mamoms. Ir jau įsitikino, kad jos tikrai nori tikro, o ne virtualaus klubo. Apie visa tai laidos vedėja ir papasakojo "TV dienai".

– Kaip gimė "Mamyčių klubo" idėja?

– Kai laukiausi dukrytės, bendravau su mamytėmis portaluose, kuriuose jos dalijasi rūpesčiais ir džiaugsmais. Taip susipažinau su mamomis iš Latvijos, sužinojau, kad jos susibūrusios į smagų klubą, kuriame gauna ne tik daug informacijos, bet ir randa įvairios veiklos. Susipažinau su klubo steigėjais ir gimė bendra idėja, kad Lietuvoje taip pat reikėtų tokio klubo. O kai "Mamyčių klubas" čia atkeliavo, grįžau su juo į televiziją.

– Internete apstu mamų forumų, virtualių klubų, tokių kaip "Supermama". Ar mamos noriai buriasi į tikrą klubą?

– Mamos tikrai labai aktyvios – antrą dieną po laidos premjeros buvo užsiregistravę daugiau nei pusantro šimto žmonių. Elektroniniu paštu mamos prisiuntė man daugybę temų, ką norėtų sužinoti plačiau. Jaučiame, kad tas klubas reikalingas. Su klubo nariais ne tik kartu kursime laidą, bet ir organizuosime renginius, kuriuose tėveliai galės gauti įvairios informacijos, pramogauti su vaikais, bendrauti tarpusavyje.

– Gyvename informacijos, kompiuterių amžiuje. Rodos, jei ko ir trūktų auginant vaikus, tai tik ne informacijos.

– Informacijos, žinoma, daug. Bet skirtingos. Kur žengsi, ten kyla klausimas. Pati ieškojau informacijos, kaip auginti dukrytę. Internete lyg ir viskas aprašyta, bet viena yra skaityti, kaip daryti masažus ar fizinius pratimus, ir įsivaizduoti, kaip tai daryti, o visai kita yra realiai pamatyti, kaip tai daroma. Tad ir stengsimės gyvai atsakyti į mamoms rūpimus klausimus.

– Ką siūlysite "Mamyčių klubo" narėms?

– Kartu kreipsimės į geriausius Lietuvos specialistus, pas kuriuos sunku patekti ne tik mažų miestelių, bet ir didmiesčių gyventojams. Norime, kad mamos išgirstų patarimus iš patikimiausių lūpų. Pas specialistus vykstu ne kaip laidos redaktorė prisigalvojusi klausimų, o reali šeima turėdama konkretų jai aktualų klausimą. Kuo toliau, tuo sąmoningiau tėveliai augina vaikus. Jiems reikalinga informacija pradedant įvairiomis psichologinėmis, auklėjimo, mokymo, žaidimų su vaikais temomis ir baigiant sveikatos klausimais.

– Kokios pramogos laukia klubo narių?

– Pradžioje esame numatę didelį klubo atidarymą prieš pat rugsėjį. Čia pat bus galima konsultuotis su įvairiais specialistais, dalyvauti įvairiuose konkursuose, laimėti dovanų.

– Apie ką pasakosite artimiausiose laidose?

– Apie tai, kaip vaiką pratinti sėsti ant puoduko, kaip paruošti vaiką mamai išeinant į darbą, apie žaidimus su dar negimusiais mažyliais, apie sveiką vaikų mitybą. Bus tokios temos kaip vaiko masažas, kūdikių nardymas baseine, vasariški malonumai – saulė ir maudynės. Kalbėsime, kaip saugiai vaiką vežti automobilyje, kaip rasti gerą auklę, kokius daiktus imti į gimdymo namus, kaip pasiruošti į darželį. Beje, paaiškėjo, kad pirmiausia ruoštis darželiui reikia ne vaikams, o tėvams.

– Ar kalbėsite apie neįgalių vaikų džiaugsmus ir vargus?

– Stengsimės kalbėti įvairiomis temomis: ir apie neįgalius vaikus, ir apie dvynukus, trynukus.

– Numatote visuomeninių iniciatyvų, protesto akcijų?

– Akcijos numatytos, ypač dabar, kai ant plauko kabo motinystės pašalpos. Bet apie jas dar anksti kalbėti. Ketiname aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime.

– Ar pati žiūrėdavote laidas mamoms, kai dar nebuvote mama?

– Ne, nes tai aktualu tėveliams, kuriems iškyla klausimų.

– Laidoms ar laidų siužetams apie vaikų auginimą neretai priekaištaujama dėl brukamos reklamos ir objektyvios informacijos stokos. Kaip su tuo susidorosite?

– Mūsų laidos tikslas – ne reklamuoti produktus ir tokiu paprastuoju būdu "išplaukti", o kalbėti apie tai, kas iš tikrųjų svarbu vaikams ir tėvams. Turime vieną rėmėją, bet reklamos, kaip galima pastebite, laidoje nėra.