Laikas naujai kokybei?


2008-08-16
Simona Žemaitytė
Laikas naujai kokybei?

Jei Lietuvos televizijos būtų valstybės, o jų darbuotojai - tų valstybių piliečiai, koks nors istorikas masinę televizininkų migraciją iš vieno kanalo į kitą tikriausiai pavadintų tautų kraustymusi. Smarkiai atsinaujinusi LNK 14 sezoną žada žiūrovams siūlyti tik kokybiškus projektus, joje darbuosis net vienuolika naujų laidų vedėjų.

Brangios lemputės

Kol kas daugiausia investicijų pareikalavo naujas LNK žaidimas "Vienas prieš visus". Specialiai jam įrengtoje salėje, kurios rekonstrukcija kainavo apie 200 tūkst. litų, veikia moderni kompiuterinė technika, speciali apšvietimo sistema, o žaidėjų tribūnos išpuoštos įmantriomis lemputėmis. Tai brangiausias žaidimas Lietuvos televizijų istorijoje, tačiau bent jau užsienyje tokie žaidimai atsipirko su kaupu. Tiems, kuriems nepatinka viktorinos, galbūt patiks laidos vedėjas - simpatingasis Arnoldas Lukošius.

Prieš pirmos laidos filmavimą buvęs legendinės grupės "Foje" klavišininkas prasitarė, kad jaučiasi kaip kyborgas, apkarstytas visokiausiais laidais. Tačiau jaudintis jam nebuvo ko: būti stilingu šou "akcentu" A.Lukošius sugeba. Jo šokį turbūt dar prisimena ne vienas tarptautinės "Eurovizijos" žiūrovas. Televizija jam taip pat ne naujiena - prieš kelerius metus vedė LNK laidą "Marsas prieš Venerą". Universalusis A.Lukošius puikiai jautėsi ir filmuojant pirmą viktoriną "Vienas prieš visus". O vėliau prasitarė, kad dar geriau jautėsi tada, kai prieš kelerius metus pats dalyvavo panašiame žaidime "Šeši nuliai - milijonas".

Rimti juokai

Naująjį sezoną LNK žiūrovams pasiūlys dar aštuonias naujas laidas. Prie kolektyvo prisidės anksčiau kitose televizijose matyti veidai. Praėjusį sezoną įžymybių apatiniai buvo skalbiami laidoje "Super L.T.", dabar apie žvaigždžių nuodėmes pasakos laida "Kakadu". Ją ves "Žvaigždžių duetų" dalyvė Berneen Candice Cereska, dar neseniai pati medžiota "Super L.T." Jai talkins Tomas Ališauskas, praėjusį sezoną turėjęs progą prisidėti prie TV3 laidos "Paparacai.lt" kūrimo.

Iš TV3 į LNK pereina ir Giedrius Leškevičius su viena ilgiausiai transliuojamų publicistikos laidų "Abipus sienos". Tiesa, šią laidą prieš 12 metų pradėjo rodyti būtent LNK.

Pusiau rimtoje, pusiau žaismingoje laidoje "Auksinė savaitės blykstė" pagrindinius savaitės įvykius apžvelgs, herojus bei nusidėjėlius vertins ir savaitės nominacijas skelbs trys "teisėjai". Politikos apžvalga patikėta Virgiui Valentinavičiui, LNK eteryje vedusiam "Savaitės panoramą". Sporto aktualijas praneš buvęs TV3 sporto žinių vedėjas Vytaras Radzevičius, dar neseniai LTV eteryje pasakojęs apie "Šilko kelyje" patirtus nuotykius ir vis dar komentuojantis kai kuriuos olimpinius startus. O į pramogines naujienas gilinsis buvusi LTV laidos "Labas rytas" vedėja Živilė Vaškytė.
Apgalvoti eksperimentai

Realybės šou "Trečias nereikalingas" ves iki šiol daugiau šou dalyvės nei vedėjos patirties turinti dainininkė Mia (Vilija Pilibaitytė). Prieš metus ji dalyvavo LNK realybės projekte "Lietuviškos grožybės". Naujojo šou kūrėjai ketina prieš kameras apnuoginti devynių bet kokia kaina išgarsėti trokštančių dalyvių santykius. Televizija žada, kad projektas bus toks pat seksualus, skandalingas ir konfliktiškas, kaip ir jo vedėja...
Dar vienas naujas LNK veidas - žurnalistas Linas Kontrimas.

Anksčiau jis dirbo spaudoje, kur narpliojo šalies politines ir ekonomines peripetijas, o prieš keletą metų pradėjo dirbti ryšių su visuomene srityje. Nuo rudens pradedamas vesti diskusijų šou "Juoda - balta" - ne pirmas žurnalisto bandymas dirbti televizijoje. L.Kontrimas yra vedęs laidą "5 kanale". Naujai, prodiuserio Sauliaus Bartkaus kuriamai laidai bus būdingi visi pokalbių šou elementai: ne tik įnirtingos politinės diskusijos, žurnalistiniai tyrimai, bet ir atviri, intymūs pašnekesiai.

Televizija intriguoja, bet kol kas neatskleidžia, kas ves naują gyvenimo būdo laidą "Gyvenimas pagal moteris". Joje ketinama ne tik pasakoti apie garsiausių Lietuvos moterų kasdienybę, bet ir dalytis jaudinamais jų asmeninio gyvenimo kadrais - filmuota medžiaga iš švenčių ir kelionių.

Išlikusieji

LNK lieka, tačiau su nauja laida debiutuoja senbuvė Daiva Tamošiūnaitė. Pastarąjį sezoną ji vedė laidą "Istorijos", o naująjį kurs projektą "Gyvenimas kaip kinas" - vedėja ieškos paralelių tarp kino siužetų ir tikro gyvenimo. Gal tokiam projektui D.Tamošiūnaitę įkvėpė jos, kaip aktorės, debiutas filme "Nereikalingi žmonės"?

Paralelių su pasakojimais juostose ieškoti ne visada paprasta: D.Tamošiūnaitei teks perkrėsti garsiausių Europos ir Amerikos filmų archyvą. Tiesa, laida pasakos ne tik apie konkrečius žmones. Projekto kūrybinė grupė gilinsis į primirštas istorijas, susijusias su kultūros paveldu, menu.

LNK dirbti lieka ir neseniai žaidimą "TV ryklys" vedęs aktorius Leonardas Pobedonoscevas. Jam patikėta vesti naują šou "Muzikos akademija", kuriamą populiariojo "Kelio į žvaigždes" komandos. Šį projektą televizija ketina rodyti geriausiu laiku. O talentingiausią jo dalyvį - dainininką - rinks profesionalai ir žiūrovai. Kuo "Muzikos akademija" skirsis nuo "Kelio į žvaigždes"?

Visi dalyviai privalo turėti šiokios tokios muzikinės patirties. Be to, "Muzikos akademijos" dalyviams nereikės gyventi uždarose patalpose ir visą parą kęsti filmavimo kamerų dėmesio. Laisvą laiką jie skirs ne asmeninėms ir tarpasmeninėms dramoms prieš televizijos kameras, o dainavimui tobulinti ir savaitgalio koncertams pasiruošti. Beje, kone identiška bus ir TV3 rudenį pasirodysianti laida "Žvaigždžių vartai". Ir turbūt joks naivuolis nedrįstų teigti, kad tai - nekaltas sutapimas.

Visur gerai, bet namie...

Tokių didelių permainų LNK nebuvo jau šešerius metus, kai televizijos kūrybinę grupę papildė daug naujų vedėjų ir laidų. Permainų kaltininkas tuomet buvo iš Baltijos televizijos sugrįžęs prodiuseris Arūnas Valinskas. Dabar taip pat sugrįžimo metas! Po dešimties metų į LNK grįžo prodiuseriai Saulius Bartkus ir Virginijus Gaivenis. Be to, po kelerių metų pertraukos vėl bendradarbiaujama su Kristupu Krivicku. Kaip prodiuseris į LNK sugrįžo ir ilgametis kanalo kūrybos direktorius Laurynas Šeškus.

Neišvengta ir praradimų. Nuo rudens LNK eteryje neliks "Sveikinimų koncerto" ir "Nepriklausomos paieškų tarnybos". Laidų "Vaiduoklių medžiotojai" ir "Mano žvaigždė" LNK tęsti taip pat neketina. Tačiau žiūrovai ir toliau galės žiūrėti laidas "Nuo... iki...", "Srovės", "Kaip gyveni?" bei žurnalistinius "Paskutinės instancijos" tyrimus.

Atsipalaiduoti ir ironiškai pažvelgti į kasdienio gyvenimo realijas padės "Dviračio šou" ir "Le Bronius". Patarimus gyvenimiškais klausimais toliau dalys "Baltojo katino svetainė", sveikiau gyventi skatins "Sveikatos ABC", o viltimis susižerti milijoną nedirbant vilios "Teleloto". Serialų mėgėjams LNK rodys nemažai populiarių užsienio šou, "Nekviestos meilės" trečio sezono ir "Garbės kuopos" antro sezono serijas.