Marburgo gyventojai įpareigoti statytis saulės kolektorius


2008-08-14
Ella Rose, Vokietija
Marburgo gyventojai įpareigoti statytis saulės kolektorius

Marburgas, esantis Heseno žemėje, yra pirmas ir kol kas vienintelis miestas Vokietijoje, kuriame visi gyventojai įpareigoti ant savo namų stogų įrengti saulės kolektorius. Marburgas dabar vadinamas žaliausiu miestu ne tik Vokietijoje, bet ir visoje Europoje, ir ne tik todėl, kad jo meras Franzas Kahle priklauso Žaliųjų partijai.

Saulės kolektoriai privalomi

Nuo spalio 1-osios ant visų naujai statomų ir remontuojamų namų stogų privaloma įrengti saulės kolektorius. Tokį potvarkį priėmė Marburgo miesto taryba, vadovaujama Žaliųjų partijos deleguoto mero F.Kahle.

"Apie 80 proc. visos namų ūkyje sunaudojamos energijos tenka karštam vandeniui ir šildymui. 20-40 proc. šios energijos galima pagaminti naudojant saulės kolektorius", - tvirtino žurnalistams F.Kahle pristatydamas naująjį potvarkį.

Meras įsitikinęs, kad gyvenamųjų namų savininkams apsimoka įsirengti 6-10 tūkst. eurų (20,7-34,5 tūkst. litų) kainuojančią saulės kolektorių sistemą, nes esant dabartinėms degalų ir energijos kainoms investicijos atsipirks per 10-15 metų.

Šį potvarkį priėmę Marburgo miesto taryboje daugumą turintys žalieji, socialdemokratai ir kairieji įsitikinę, kad toks sprendimas bus naudingas ne tik gyventojams, bet ir miesto ekonominei raidai. Tai suteiks galimybę uždirbti ir saulės kolektorių gamintojams.

Išimtys taikomos tik tiems namų savininkams, kurie neturi finansinių galimybių įsigyti brangią techniką, taip pat mokyklų, vaikų darželių pastatams. Saulės kolektoriai nebus statomi ir ant senamiesčio stogų, architektūros paveldo pastatų. Nuo pareigos naudoti saulės energiją atleidžiami ir namų, visą laiką esančių šešėlyje, savininkai, mat ekspertai pripažino, kad tai būtų ekonomiškai nenaudinga. Visi kiti namų savininkai, atsisakysiantys vykdyti minėtą sprendimą, turės mokėti 1000 eurų (3,45 tūkst. litų) baudą.

Ekologinė diktatūra

Nors apklausos rodo, kad dauguma Marburgo gyventojų pasisako už visuotinį saulės energijos naudojimą (iš 6551 apklaustųjų už pasisakė 60,14 proc.), šis politikų sprendimas sulaukė griežtos kritikos.

Raudonųjų ir žaliųjų daugumai miesto taryboje oponuojantys krikščionys demokratai tokį visiems vykdyti privalomą sprendimą vadina niekiniu. Gyventojams, pasisakantiems prieš prievartinį įpareigojimą įsirengti saulės kolektorius, atstovaujantis tarybos narys Hermannas Uchtmannas viešai kalba apie ekologinę diktatūrą.

Krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas Rogeris Pfalzas tvirtina, kad minėtas tarybos sprendimas yra juridinis niekalas. "Šį sprendimą neteisėtu pripažins kiekvienas teismas", - tvirtino R.Pfalzas kalbėdamas per Heseno radiją.

Žaliems žaliųjų valdomo miesto planams nepritariantys namų savininkai mano, kad taip kėsinamasi į savininkų teises ir laisvę.

Nesitiki išgelbėti viso pasaulio

Meras F.Kahle oponentams viešai teigė suprantąs, jog Marburgas su savo ekologine iniciatyva neišgelbės viso pasaulio ir šiuo sprendimu neketinama sukelti ekologinės revoliucijos.

"Tačiau privalome žengti šį žingsnį, kad ateityje galėtume garantuoti gyventojų aprūpinimą energija nepriklausydami nuo naftos ir dujų", - ir kitus "žalio" sprendimo pranašumus vardijo F.Kahle.

Toli nuo Heseno žemės, Sarlande, gyvenantis architektas Richardas Griesas teigė, kad Marburgo iniciatyvai reikėtų tik pritarti. "Tai vienintelė puiki galimybė uždirbti pinigų nieko neveikiant", - "Turtui" sakė R.Gries.

Pasak architekto, saulės pagamintą energiją didelių pastatų savininkai gali naudoti ne tik savo namų ūkio reikmėms, bet dar ir parduoti. Valstybė yra įsipareigojusi 20 metų į priekį supirkti saulės kolektorių pagamintą energiją ir už kiekvieną kilovatvalandę mokėti 49 euro centus (1,69 lito). Vokietijos gyventojai dabar už kilovatvalandę moka tik 19,7 euro centų (0,68 lito).

Kol kas daugiausia saulės kolektorių turi įsirengę ne Marburgo, bet pietvakarių Vokietijoje esančio Sarlando gyventojai.

Iš atsinaujinančių šaltinių energiją išgauti planuojantys Vokietijos gyventojai skatinami dar šiemet investuoti į saulės kolektorių statybą, mat bankai dar suteikia lengvatinius kreditus.