Vitaminas D padeda išvengti depresijos


2008-05-13
Vitaminas D padeda išvengti depresijos

Senyvi žmonės ne veltui mėgsta šildytis saulės atokaitoje. Būnant saulėje organizme gaminasi vitaminas D. Jis padeda išsaugoti gerą nuotaiką.

Teigiama, kad nepakankamas vitamino D kiekis gali turėti įtakos nuotaikai, nes veikia įvairius neurologinius ir hormonų pokyčius. Žmonės, kurių kraujyje yra mažai vitamino D ir daug paratiroidinio hormono, labiau linkę sirgti depresija. Tačiau lieka neaišku, ar šie nukrypimai nuo normos yra depresijos padarinys ar priežastis. Olandų mokslininkai ištyrė 1282 vyrus ir moteris. Tiriamųjų amžius buvo 65–95 metai. Nustatyta, kad beveik 40 proc. vyrų ir 57 proc. moterų kraujyje vitamino D buvo mažiau, nei rekomenduojama. 169 asmenų, kuriems nustatyta lengva depresija, taip pat 26 žmonių, sergančių sunkia depresijos forma, kraujyje vitamino D kiekis buvo 14 proc. mažesnis nei tų, kurie depresija neserga. O sergančių depresija kraujyje paratiroidinio hormono, kurio kiekis didėja mažėjant vitamino D, buvo kur kas daugiau, palyginti su žmonėmis, kuriems nenustatyta depresijos simptomų.

Pasak mokslininkų, jei vitamino D trūkumas yra ne padarinys, o priežastis, vitamino D papildai ir daugiau laiko saulėje padėtų įveikti šią ligą.

Parengta pagal užsienio spaudą