Vaikų skrandyje – pavojingi radiniai


2009-04-21
Sandra Lukošiūtė
Vaikų skrandyje – pavojingi radiniai

Žvejo kabliukas, plaukų segė, žaislo detalė ir krūva monetų. Tai medikų trofėjai, kuriuos pavyko ištraukti iš mažųjų pacientų virškinamojo trakto.

Laukia ilgos procedūros

Kas mėnesį Klaipėdos vaikų ligoninės medikai sulaukia dviejų trijų vaikų, netyčia prarijusių ką nors pavojingo.

Klaipėdos vaikų ligoninės gastroenterologės Marės Palepšienės neįtikina suaugusiųjų pasiteisinimai, kad mažamečiams būdinga kišti į burną įvairius daiktus, todėl sunku išvengti nelaimingų atsitikimų.

Pasak gydytojos, jei tėvai žinotų, kokia ilga ir skausminga procedūra laukia jų atžalos dėl praryto svetimkūnio, elgtųsi gerokai atsakingiau.

Vien pasiruošimas svetimkūnio šalinimui užtrunka apie valandą. Praryto daikto "žvejyba" vaiko organizme gali tęstis antra tiek. Pacientui taikoma nejautra, o prie jo dirba gana didelė medikų komanda. Kartais vaiką prireikia net operuoti.

Stebina radiniai

Ilgametę patirtį turinti gydytoja patarė akyliausiai stebėti vaikus nuo šešių mėnesių iki ketverių metų, tačiau visko nutinka ir vyresniems.

M.Palepšienė dėžutę, kurioje sudėtos įvairiausios smulkmenos: monetos, kaulai, žaislų ir batų detalės, blizgutis, – vadina muziejumi. Prie kiekvieno eksponato priklijuota vaiko pavardė, gimimo ir apsilankymo ligoninėje data.

Čia tarp daiktų ne tik vaiko nuo bato nukrapštyta sagutė, bet ir žvejo kabliukas, kuris atsidūrė penkiamečio skrandyje. Prieš porą metų pradėtoje kaupti kolekcijoje puikuojasi ir kaulų gabalėliai.

Vieną jų beveik pusantrų metų vaikas nurijo su sriuba. Aštriabriaunė kaulo atplaiša stipriai sužalojo mažylio stemplę, kol galiausiai buvo ištraukta.

Dar vienam mažamečiui kalėdinis vakaras baigėsi ligoninėje, kai nuo žaislo nukrapštytas blizgutis atsidūrė burnoje. Nors visi požymiai bylojo apie prarytą svetimkūnį, per fibroskopą gydytoja negalėjo jo įžiūrėti. Stebino tik matomas blizgesys.

Neįprastoje kolekcijoje daugiausiai sukaupta dviejų litų monetų, tačiau galima aptikti ir centų ar rusiškų kapeikų.

Magnetai sumazgė žarnas

"Apsidžiaugiame sužinoję, kad vaikas prarijo monetą, – nustebina M.Palepšienė ir tuoj paaiškina. – Ją lengviausia ištraukti. Turime tam skirtas specialias žnyples. Sunkiausiai pasiduoda apvalūs, neturintys kraštų ar briaunų daiktai".

Iš stemplės būtina ištraukti visus svetimkūnius. Vaikas tuomet būna neramus, verksmingas, nes jam skauda ir sunku ryti. Stemplė – labai plonas vamzdelis, tad jei svetimkūnis per parą neištraukiamas, gali atsirasti pragulų.

Svetimkūnius tenka traukti ne tik iš stemplės, bet ir viso virškinamojo trakto. Sumeškerioti prarytą daiktą sunkiau iš skrandžio. Trukdo didelė erdvė, skysčiai.

Tad iš skrandžio traukiami tik aštriabriauniai ir dideli svetimkūniai, kurie, slinkdami žarnynu, gali užstrigti arba sužaloti.

Vaikas paliekamas ramybėje, jeigu daiktas nuslenka toliau skrandžio. Tada tėvams privalu stebėti, ar svetimkūnis pasišalina su išmatomis per 4-6 dienas. Jei vaiką pradeda kamuoti skausmas arba jis vemia, reikėtų kreiptis į medikus.

Tuomet daikto kelionė organizmu stebima rentgenu . Tokio stebėjimo prireikia, jeigu svetimkūnis nepasišalina per porą savaičių.

Sudėtinga, kai vaikas praryja baterijas. Organizmui jos pavojingos dėl išsiskiriančių cheminių medžiagų, o prigludusios prie žarnos gali pradeginti. Tokiais atvejais kartais prireikia ir chirurgų įsikišimo.

Apie prarytą svetimkūnį laiku sužinoma ne visada. Pernai Vaikų ligoninėje dėl žarnų nepraeinamumo operuotas dar dešimties neturintis pacientas. Chirurgai iš pradžių nesuprato, kodėl niekaip negali vieną nuo kitos atitraukti stipriai sulipusių žarnų.

Kol neaptiko prarytų magnetukų. Vienas jų, įstrigęs žarnoje, pritraukė kitą ir taip sumezgė kilpą.

Valgė traškučius ir kriaukles

Svetimkūniai ypač tampa pavojingi, kai patenka į bronchus. Tada vaikas rizikuoja uždusti.

Bronchuose dažniausiai užkliūva maisto, ypač riešutų gabaliukų. M.Palepčienė jau vien dėl to nepatarė duoti riešutų jaunesniems nei ketverių metų vaikams.

Gydytoja prisiminė keturmetį pacientą, kuris užspringo sūpuoklėse valgydamas riešutus. Pagelbėti teko ir kitam mažyliui, pajūryje valgiusiam traškučius ir jūros kriauklytes.


Patarimai tėvams

sukurti vaikams saugią namų aplinką

vaikas iki 4 metų turėtų žaisti tik prižiūrint suaugusiajam

neduoti vaikui išnarstomų žaislų, monetų

paslėpti adatas, smeigtukus

paisyti ant žaislų nurodytų rekomendacijų