Pasirinkimas: stuburo operacija ar mankšta?


2011-09-20
Sandra Lukošiūtė
Pasirinkimas: stuburo operacija ar mankšta?

Tad neatsitiktinai atsisveikinant Respublikinės Klaipėdos ligoninės Neurologijos skyriaus vedėja Sigutė Mažonytė kiekvienam palinkėjo daugiau valios ir patarė daugiau judėti.

– Kokios priežastys sukelia nugaros skausmus?

– Per gyvenimą apie 84 proc. žmonių patiria nugaros skausmus. Tai gana dažnas nusiskundimas. Skausmų intensyvumas būna labai įvairus. Vieni juos kenčia niekur nesikreipdami, kitiems skausmai užeina ir praeina, o dar kitiems – tik stiprėja. Pavargę nuo skausmo pacientai kreipiasi pagalbos.

Dalis žmonių patiria itin stiprų skausmą, kai netenka dvejoti, ar kreiptis į gydytojus. Juos dažniausiai atveža greitoji pagalba iš tos vietos, kur užklupo skausmai. Taip dažniausiai nutinka keliant sunkų svorį arba atliekant nepatogų judesį, kai skausmas surakina juosmenį, išplinta į koją.

Pati dažniausia nugaros skausmo priežastis – osteochondrozė, arba vadinamoji degeneracinė diskų liga. Ne visos priežastys yra aiškios, kodėl taip dažnai ir taip anksti diskai pradeda susidėvėti. Tarp slankstelių įsiterpę diskai judesius padaro lanksčius. Kai atsiranda patologija, judesiai tampa riboti, skausmingi. Sutrinka įprasta žmogaus veikla, todėl toks pacientas dažnai tampa nedarbingas.

Nugaros skausmą sukelia ne tik paties disko išvarža, bet ir mažųjų sąnarėlių, vadinamųjų fasetinių sąnarių, artrozė. Slankstelis vienas su kitu šonuose susijungia būtent tais mažais sąnarėliais. Jeigu jie priauga druskų, tampa nejudrūs, lenkiantis skauda, nors stuburo diskas gali būti visiškai sveikas.

Kai kuriems žmonėms skausmus gali sukelti sustorėję nugaros smegenų raiščiai. Jie siaurina kanalą, kuriuo eina nugaros smegenys, taip sukeldami spaudimą bei skausmus. Tai yra stuburo spinalinio kanalo susiaurėjimas. Jis taip pat gali būti operuojamas.

Gerai stuburo veiklai reikalingi ne tik sveiki diskai, bet ir stiprūs nugaros raumenys. Šiuolaikinio gyvenimo problema – dėl mažo fizinio krūvio nusilpę raumenys. Tad visas krūvis atitenka stuburo diskams.

– Ar tiesa, kad įtakos stuburui turi rūkymas?

– Atlikta nemažai tyrimų, įrodančių, kad diskams kenkia ir rūkymas. Nikotinas slopina kalcitonino, kaulą stiprinančios medžiagos, gamybą. Skausmas būna lėtinis ir ilgai trunkantis.

Net jei rūkantis žmogus susirgo osteochondroze arba jam būtina stuburo operacija dėl disko išvaržos, net tuomet dar ne per vėlu mesti rūkyti. Nustatyta, kad tuomet net geriau gyjama. Nikotinas siaurina smulkiųjų kraujagyslių spindį, tad ir dėl to blogėja gijimas.

Tyrimai parodė, kad apie 80 proc. operuotų pacientų rūko.

– Kaip dažnai tenka operuoti dėl stuburo patologijos?

– Operuoti reikia tik labai mažą dalį pacientų. Jei skausmas stiprėja, nors žmogus gydomas du ar tris mėnesius, tada dėl būtinybės operuoti turėtų nuspręsti specialistas. Geri pooperacinio gydymo rezultatai būna apie 68 proc. pacientų. Tai nėra daug. Daugumai ligonių net ir po operacijos lieka chroniški skausmai.

– Kiek tokių operuotų žmonių paskui grįžta į darbą?

– Atliekant studijas apie stuburo operacijų sėkmę, labiausiai dėmesys kreipiamas į tai, kiek po jų sumažėjo skausmas. Tačiau niekas neanalizuoja, kiek operuotų žmonių grįžo į darbą. Lietuvoje pastebima tokia tendencija – po stuburo operacijos žmogus tampa neįgalus. Tad prieš stuburo operaciją tikrai siūlyčiau gerai pagalvoti, ar ji būtina. Operacija dažniausiai būna sėkminga tuomet, kai reikia atpalaiduoti užspaustą nervinę šaknelę.

Tad labai svarbu išsiaiškinti, kas būtent sukelia nugaros skausmus.

– Ar stuburo iškrypimas pagreitina stuburo senėjimą?

– Dėl netaisyklingos laikysenos nevienoda jėga spaudžiamas diskas vienoje pusėje susidėvi greičiau. Po klubo ar sąnario protezavimo operacijų gana dažnai žmonėms sutrumpėja viena koja. Jei šis skirtumas nepakoreguojamas ortopedine avalyne, trumpesnės kojos pusėje vystosi stuburo disko išvarža.

– Kiek yra efektyvūs vaistinėse siūlomi tepalai nuo nugaros skausmų?

– Jie mažai efektyvūs. Visi šie tepalai turi priešuždegiminį poveikį, tik yra pagaminti skirtingų kompanijų.

Žalos jie neatneša. Bet neišgelbės sergančiųjų bet kokia stuburo disko patologija. Jie padeda, kai skauda patemptus raumenis po fizinio krūvio ar sunkaus kėlimo. Įtrintas tepalas įsigeria tik į raumenį ir veikia lokaliai.

– O kaip vertinate masažo naudą?

– Nors žmonės labai mėgsta masažus, bet nugaros skausmų jais neišgydysite. Masažas pagerina kraujotaką, sušildo bei atpalaiduoja raumenis, bet neišjudina stuburo sąnarių, nestiprina raumenų. Be to, masažo nauda yra trumpalaikė. Mankšta ne tik nieko nekainuoja, bet ir yra gerokai efektyvesnė.

– Kaip galima išvengti degeneracinių stuburo skausmų?

– Turėtume subalansuoti fizinį krūvį, ypač dirbantys sėdimą darbą. Kasdien po pusvalandį reikėtų skirti mankštai. Pratimus patarčiau daryti atsigulus ant grindų, nes tuo metu stuburas ilsisi, nespaudžiami diskai. Pratimų metu taip pat stiprinami nugaros raumenys. Juos sustiprinti bei atpalaiduoti padeda plaukimas.

Dirbantiems sėdimą darbą kas 1–1,5 val. reikėtų pakeisti kūno padėtį, atsistoti ir šiek tiek pajudėti. Atliekant skirtingus judesius pagerėja kraujotaka, sumažėja raumenų įtampa.

– Kada reikėtų dėl nugaros skausmų kreiptis į gydytoją?

– Gal suskaudus pirmą dieną nereikėtų bėgti pas gydytoją. Esama labai daug skausmų, kurie staiga užeina ir po kelių dienų praeina. Nereikia nervintis, jei pas neurologą dėl nugaros skausmų nepakliūvama antrą ar penktą dieną. Šeimos gydytojai puikiai žino stuburo ligas, tad konservatyviai gali gydyti ir jie. Jeigu gydantis negerėja, atsiranda kitų požymių, ne tik nugaros maudimas, pavyzdžiui, kojų ar rankų tirpimas, dilgčiojimas į koją, einant kojos atrodo silpnos, lyg linktų per kelius – tada reikėtų specialisto konsultacijos.

Jei skausmas atsiranda staiga, susilaiko šlapimas, maudžia ar nutirpsta koją – tokia situacija labai grėsminga, tad būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.

Kreiptis į gydytoją reikėtų, jei nugaros skausmas nepraeina per porą savaičių, nepadeda tepalai ar vaistai nuo skausmo. Nugaros skausmus gali sukelti ne tik senstantis stuburas, bet ir uždegimai, metastazės dėl piktybinių ligų, inkstų, ginekologinių ligų.


Senstančio stuburo požymiai

sustingęs stuburas

rakina stuburą

sunkumo jausmas pečiuose, juosmenyje


Nugaros skausmus gali sukelti

stuburo patologija: tarpslankstelinio disko išvarža, slankstelio pasislinkimas ar lūžis, stuburo raiščių pertempimas, stuburo slankstelių smulkiųjų (facetinių) sąnarių uždegimas, stuburo judamojo segmento nestabilumas

pilvo organų ligos: endometriozė, gimdos priedų uždegimai, inkstų akmenligė, prostatos, kepenų ir tulžies pūslės, kasos uždegimai

onkologinės ligos: nugaros smegenų navikas, stuburo kaulinės dalies navikas, inkstų navikas, kraujo vėžys, vėžio metastazės stubure

lokali infekcija: osteomielitas, nugaros ar dubens srityje esantis pūlinys

nugaros raumenų patempimas, pertempimas

psichologinės priežastys


Nugaros skausmų riziką padidina

vyresnis amžius (per 60 m.)

nutukimas

ydinga laikysena

anksčiau buvę nugaros skausmo epizodai

ilgalaikis stresas

ilgalaikis sėdimas darbas

sunkus fizinis darbas

nepalankios darbo sąlygos (drėgmė, skersvėjis ir kt.)

įvairios stuburo traumos

stuburo iškrypimai

įvairios gretutinės ligos

osteoporozė