“Žalgiris” surado slaptų ginklų


2008-05-10
“Žalgiris” surado slaptų ginklų

„Žalgirio“ krepšininkams išlyginus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijos rezultatą, kova dėl aukso žiedų vėl tarsi prasidės iš naujo. Niekas neabejoja, kad ši kova bus labai arši.

Pirmavo visas 40 minučių

Vakar jau rašėme, kad „Žalgirio“ krepšininkai dar kartą parodė, kas yra tikrieji Kauno sporto halės šeimininkai. Antrajame LKL finalo mače, pirmaudami nuo pirmosios iki paskutinės minutės, jie 87:80 parklupdė Vilniaus „Lietuvos rytą“ ir serijos iki keturių pergalių rezultatas tapo lygus – 1:1.

Ryškiausią persvarą Kauno ekipa buvo sukaupusi pirmajame kėlinyje, kai pirmavo 26:10. „Lietuvos ryto“ vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius būtent nesėkmingą rungtynių pradžią ir įvardijo pagrindine pralaimėjimo priežastimi.

Vėliau vilniečiams pavyko sumažinti skirtumą, tačiau „Žalgiris“ iki paskutiniojo ketvirčio pradžios pirmavo 6–11 taškų skirtumu. Tuomet „Lietuvos ryto“ spurtas 10:1 beveik ištirpdė šeimininkų persvarą ir kova prasidėjo iš naujo – 78:76. Po kelių tuščių ir nervingų minučių pirmieji atsitiesė žalgiriečiai, padidinę skirtumą iki saugesnio atstumo ir šventę užtarnautą pergalę.

Ištaisė svarbiausią klaidą

„Blogai startavome. To negalima leisti kovojant su tokia pajėgia komanda. Tai ir buvo pagrindinė nesėkmės priežastis. Tuo metu „Žalgiris“ įgijo daugiau pasitikėjimo, o mes visą laiką buvome priversti vytis. Kai pagaliau priartėjome iki dviejų taškų, nesugebėjome žengti dar vieno žingsnio. Tai buvo lūžio momentas“, – dalijosi mintimis A.Trifunovičius.

Serbas šįkart dėl legionierių limito neregistravo Jaredo Jordano, jo vietą užleidęs latviui Robertui Štelmaheriui.

„Laimėjome kovą dėl kamuolio, kurią Vilniuje buvome aiškiai pralaimėję, – vieną svarbiausių pergalės priežasčių įvardijo „Žalgirio“ strategas Rimantas Grigas. – Geriau atakavome iš toli, bet negerai, kad antroje rungtynių dalyje padarėme daugiau klaidų. Tai leido varžovams gerokai sumažinti skirtumą. Bet esmė ta, kad šįvakar pirmavome visas 40 minučių ir buvome stipresni. Todėl ir atlaikėme lemiamą vilniečių šturmą.“

Paklaustas apie taktikos subtilybes, R.Grigas buvo lakoniškas: „Kovoja dvi galingos komandos ir treneriai ieško įvairiausių galimų sprendimų.“

Svarus atsarginių indėlis

„Žalgirio“ treneriai šiame mače sumaniai kaitaliojo priekinės linijos žaidėjus, žaisdami ir aukštesniu, ir žemesniu penketu. Itin sėkmingai į žaidimą įsitraukė 208 cm ūgio kroatas Damiras Markota, tapęs svarbia pergalės dalimi. 12 iš 15 taškų jis pelnė antroje mačo dalyje.

„Komandos draugai man nuolat kartoja, kad turiu mesti į krepšį. Iš pradžių jaudinausi, bet per didžiąją pertrauką pasakiau sau, kad turiu mesti ir pataikyti“, – džiaugėsi geriausiomis savo rungtynėmis „Žalgiryje“ D.Markota.

Dar vieną kozirį metė ir pirmajame mače blankiai atrodęs Mantas Kalnietis. Savų žiūrovų akivaizdoje gynėjas buvo nesulaikomas ir per 9 minutes spėjo nuveikti daug naudingo darbo. R.Grigas itin džiaugėsi M.Kalniečio indėliu, nes gali būti, kad jam teks Marko Popovičių vaduoti iki pat sezono pabaigos.

„Mantas patempė komandą tuo metu, kai reikėjo pagreitinti žaidimą. Toks jo žaidimas mums labai reikalingas“, – teigė treneris.

Jėgų turi visi vienodai

– Eurelijau, kas lėmė „Žalgirio“ pergalę?

– pasiteiravome Kauno komandos vidurio puolėjo E.Žukausko.

– Manau, kad visos finalo dvikovos bus tokios pat įtemptos, kova vyks iki paskutiniųjų sekundžių. Mums šįkart labai padėjo namų sienos, sava sporto halė. Buvome labai susikaupę, visi kovėmės iš paskutiniųjų iki pat pabaigos. Tai ir padėjo įveikti pakankamai stiprius varžovus. Džiaugiuosi, kad laimėjome. Tą patį stengsimės padaryti ir jų arenoje.

– Kurį momentą, jūsų akimis, būtų galima įvardyti kaip lūžį?

– Nebuvo lemiamo lūžio. Galbūt baigiantis rungtynėms tik nuovargis labiau pradėjo jaustis, bet išlaikėme sunkiausias akimirkas ir atsitiesėme. To pakako laimingai pabaigai.

– Ar užteks jėgų visai finalo serijai, jeigu prireiktų visų septynių rungtynių?

– Jėgų visi vienodai turime. Aišku, bus sunku, bet pastaruoju metu vyksta lengvesnės treniruotės, daugiau būname lauke, todėl tikrai spėsime atsigauti iki kitų rungtynių.