Vilniaus “Sakalų” treneris pratrūko


2008-04-04
Gediminas REKLAITIS
Vilniaus “Sakalų” treneris pratrūko

Vilniaus „Sakalai“ išgyvena sunkius laikus. Vilniečiai pirmą kartą nuo 1994 metų, kai pradėjo žaisti Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), gali nepatekti į atkrintamąsias varžybas.

Situacija gali pasikeisti šiandien paskutiniame LKL ture. Tačiau „Sakalams“, norint patekti tarp aštuonių geriausių komandų, reikia ne tik svečiuose nugalėti Klaipėdos „Neptūną“, bet ir laukti palankių kitų susitikimų rezultatų.

– Treneri, LKL čempionate pralaimėjote penkerias pastarąsias rungtynes. Kodėl „Sakalams“ taip nesėkmingai klostosi šis sezonas, o ypač – jo pabaiga? 

– paklausėme Vilniaus komandos stratego Romualdo Petronio.

– Be abejo, nei užimama vieta, nei visą sezoną banguojantis žaidimas manęs netenkina. Tačiau jei atsirastų treneris, kuris su dabartine „Sakalų“ sudėtimi pasiektų daugiau, nukelčiau prieš jį kepurę. Turime daug problemų dėl sudėties, be to, visą sezoną mus kamavo traumos, todėl tokie ir rezultatai. Vienintelis džiaugsmas, kad nereikės žaisti pereinamųjų rungtynių su Nacionalinės lygos čempionais. 10-osios LKL komandos laukia tikrai sunki serija.

– Nepaisant nesėkmių ruožo, dar nepraradote vilčių patekti į atkrintamąsias varžybas?

– Klaipėdoje stengsimės daryti viską, kad sezonas mums dar nesibaigtų. Tačiau dabar jau viskas priklausys ne tik nuo mūsų. Antra vertus, ir patys suprantame, kad septinta ar aštunta vieta sezono ilgam nepratęstų. Svajoti apie pergalę serijoje prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ ar Kauno „Žalgirį“ yra nerealu.

– Ar liksite vadovauti „Sakalams“ ir kitą sezoną?

– Preliminariai kalbėjomės su komandos vadovais, bet galutinio sprendimo dar nėra. Jeigu liksiu Vilniuje, jau dabar galiu pasakyti, kad bus nemažų permainų. Tai visų pirma pasakytina apie biudžetą ir naujos sudėties formavimą. Iš dabartinės komandos matau tris žaidėjus, kurie atstovautų „Sakalams“ ir kitą sezoną. Turiu nemažai pažinčių Rusijoje, todėl galvoju pasikviesti kelis jaunus žaidėjus iš šios šalies.

Aišku, viskas priklausys nuo to, kokios strategijos laikysis komandos vadovai – ar bandysime žaisti su jaunais žaidėjais ir minimaliomis sąnaudomis, ar stiprinsime komandą. Man tikrai norėtųsi, kad sostinė turėtų daug pajėgesnę antrąją krepšinio ekipą. Šiuo atžvilgiu su pavydu žiūriu į kaimynus latvius. Rygoje yra trys stiprios vyrų ir viena moterų komanda. Ir daugelis šių komandų finansuojami valstybės ar Rygos miesto pinigais. O ką turime mes? Labai gerbiu tuos žmones, kurie dar daro ir kažką padaro dėl „Sakalų“. Bet realybė yra tokia – antra Vilniaus komanda dabar ne gyvena, o tik egzistuoja.

Aš čia naujas žmogus, kelerius metus nebuvau Lietuvoje, į viską gal žiūriu pro kitokius akinius. Bet pažiūrėkite, kas vyksta ir dėl to paties nacionalinio stadiono. Tas pats ir su krepšiniu. Vos krepšininkai ką nors laimi, visi politikai iškart lekia bičiuliautis ir fotografuotis kartu. O kai reikia padėti, kur jie tada? Imkime kad ir alkoholio reklamos draudimą. Kur jūs dar rasite šalį, kurioje tauta verčiama sporto varžybas žiūrėti vidurnaktį? Nesuvokiu, kodėl taip žlugdomas sportas.

– Jūsų kritikos šiemet sulaukė ir LKL čempionato tvarkaraštis. Pernai už tokias kalbas krepšininkas Marius Janišius gavo baudą. Ar ir jums teko paploninti piniginę?

– Ne, nuobaudos negavau. Vadinasi, tie žmonės dar turi sąžinės. Bet sakiau ir sakysiu, kad visiems klubams turi būti sudarytos vienodos sąlygos. Kaip suprasti, kad mes per dvi dienas žaidžiame ir su „Žalgiriu“, ir su „Lietuvos rytu“. Juk tai klubo žlugdymas.

– Esate nusivylęs tuo, ką po šešerių metų klajonių užsienyje radote Lietuvoje?

– Negi aš vienas toks teisybės ieškotojas. Panašių minčių yra išsakę ir Rimas Kurtinaitis, ir Ramūnas Butautas. Mes dirbame ir matome, kas vyksta. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia – toje pačioje Latvijoje pristatyta bazių vos ne kiekviename miestelyje, o kuo galime pasigirti mes? Nebent amžinomis kalbomis ir rietenomis.

Nesu visiškas pesimistas, todėl dar tikiu, kad situacija keisis į gera. Bandysime pradėti nuo savęs, nuo „Sakalų“.