Svarbiausias ”Žalgirio” pergalės motyvas - garbė


2007-02-09
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Svarbiausias ”Žalgirio” pergalės motyvas - garbė

P.Jankūnas: “Po tokio nesėkmingo Eurolygos sezono privalėjome nugalėti savo pagrindinius varžovus ir iškovoti pirmąjį sezono titulą”

Kauno “Žalgirio” puolėjas Paulius Jankūnas teigė, kad laimėti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurę komandai buvo garbės reikalas, todėl visi šventai tikėjo, kad įveiks Vilniaus “Lietuvos rytą”.

Ši pergalė buvo tarsi dovana “Žalgirio” vyriausiajam treneriui Rimantui Grigui - jam tai pirmasis svarus laimėjimas tapus komandos strategu. Be to, žalgiriečiams nereikės ieškoti papildomos dovanos ir Jonui Mačiuliui, kuris rytoj sutiks 22-ąjį gimtadienį.

Varžovus sutrikdė kibi gynyba

- Pauliau, turbūt toks LKF taurės finalo rezultatas buvo netikėtas ir pačiam “Žalgiriui”, juk laukėte sunkesnės kovos?

- “Kauno diena” pasiteiravo žalgiriečio Pauliaus Jankūno.

- Tarp mūsų visada vyksta arši kova, nepaisant netgi to, jeigu kuri nors komanda laimi 15 taškų skirtumu. Tokiose dvikovose viskas gali pakrypti į kitą pusę per kelias minutes. Todėl nenoriu pasakyti, kad mes LKF taurės turnyro finalą lengvai laimėjome. Kova vyko iki paskutinės minutės, nes 15 taškų pranašumas dar negarantuoja pergalės. Juk visi prisimename keletą šio sezono Eurolygos rungtynių, kai pirmuosius du kėlinius žaidėme gerai, turėjome 15-20 taškų persvarą, o rungtynes pralaimėjome arba vos ne vos išsikapstėme.

- Kas užtikrino “Žalgirio” pergalę prieš “Lietuvos rytą”?

- Kibi ir agresyvi gynyba. Manau, vilniečiams toks mūsų žaidimas buvo netikėtas. Jie tikėjosi daugiau laisvės, o jos negavę truputį sutriko. Be abejo, agresyvus puolimas taip pat prisidėjo prie sėkmės. Kiekvienas mūsų komandos krepšininkas, išbėgęs į aikštę, stengėsi žaisti agresyviai ir duoti kuo daugiau naudos komandai.

- Žinomas Klaipėdos politikas už pergalę “Žalgiriui” pažadėjo milijoną. Kaip sutikote šią žinią?

- Pirmą kartą apie tai girdžiu. Jeigu tai rimta, tai labai malonu.

- Įdomu, jeigu apie siūlomą milijoną būtumėte išgirdę prieš dvikovą, ar nebūtų rankos drebėjusios?

- Nemanau. Mums svarbiausias pergalės motyvas buvo garbė. Po tokio nesėkmingo Eurolygos sezono privalėjome nugalėti savo pagrindinius varžovus Lietuvoje ir iškovoti pirmąjį sezono titulą. Tad šis mačas buvo ne pinigų, o garbės reikalas. Stengsimės, kad mūsų žaidimas iki lemiamų sezono kovų dar pagerėtų.

Pirmoji reikšminga pergalė

“Žalgirio” treneriui asistentui Dariui Maskoliūnui pergalė prieš “Lietuvos rytą” buvo įprastas dalykas - jis nežino, ką reiškia pralaimėti šiai komandai. Kai jis dar pats žaidė “Žalgiryje”, Vilniaus komanda nebuvo rimta konkurentė. Jam pradėjus dirbti “Žalgirio” treneriu, kauniečiai “Lietuvos rytą” nugalėjo antrą kartą iš eilės. Tad D.Maskoliūnui praėjusio sezono nesėkmių - tarsi nebūta.

Vyriausiajam kauniečių treneriui Rimantui Grigui pergalės prieš “Lietuvos rytą”, ypač paskutinioji, reiškė daug daugiau. Jam tai pirmasis reikšmingas laimėjimas tapus “Žalgirio” strategu.

- Treneri, LKF taurės finalo rungtynės turbūt buvo geriausios “Žalgiriui” šį sezoną?

- Priekaištų vakar žaidėjams nereiškiau, nors smulkių klaidelių pasitaikė. Tačiau jų visai išvengti neįmanoma, ypač tokios svarbos varžybose ir su tokiais stipriais varžovais. Komanda stengėsi, dirbo ir padarė viską, ką galėjo, todėl galėjau jiems tik padėkoti už gražų žaidimą. Visiems buvo labai smagu laikyti taurę savo rankose.

- Ką po rungtynių pirmiausia pasakėte krepšininkams?

- Pasveikinau kiekvieną žaidėją asmeniškai ir visiems kartu padėkojau už tai, ką jie nuveikė aikštėje.

- LKF taurė - pirmasis Jūsų, dirbant “Žalgirio” strategu, trofėjus. Koks jausmas pagaliau iškovojus šį tą reikšmingo?

- Jeigu tą vakarą būtų pasibaigęs sezonas, būtų buvęs geras jausmas. Bet kai sezonas dar tik įpusėjo, apie tai nėra laiko net galvoti. Tai - momentinis džiaugsmas. Atėjo rytas ir vėl galvoju apie ateitį, apie būsimas kovas.

Žaidimas pamažu gerėja

- Kas, kalbant apie žaidimą, turėjo didžiausios įtakos pergalei LKF taurės finale?

- Komanda gana gerai gynėsi. Todėl labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo žaidėjais, kad jie aikštėje pradėjo vykdyti tai, ką esame sutarę ir darome treniruotėse. Snaiperiais garsėjančiam “Lietuvos rytui” leidome įmesti tik 65 taškus - tikrai nedaug. Labai gerai su savo tiesioginiu varžovu Robertu Štelmaheriu susitvarkė Dežuanas Kolinzas. Esu patenkintas jo gynybiniais sugebėjimais, be to, jis ir puolime gerai vadovavo komandai.

- Gera gynyba garsėjantiems varžovams sugebėjote įmesti 84 taškus - tai irgi geras rezultatas?

- Neblogas. Buvo matyti, kad varžovai išstudijavo mūsų derinius, jie rimtai rengėsi kovai su mumis. Bet dėl to tik dar smagiau, kad sugebėjome įveikti vilniečių gynybą.

- Ar galima sakyti, kad “Žalgirio” gynyba keičiasi iš pagrindų? Akvaizdu, kad Jūsų auklėtiniai jau daug geriau ginasi vienas prieš vieną?

- Rezultatai rodo, kad jau pradedame praleisti mažiau taškų, tad po truputį gynyba gerėja. Mes pakeitėme žaidimo stilių, bet tobulėjimui ribų nėra, o mums dar reikia nemažai dirbti, nes gerinti yra ką. Gynybą - labiausiai, nors ir puolimas ne visada būna toks, kokį įsivaizduoju. Kitas dalykas - reikia ne tik tobulinti, bet ir išlaikyti tai, ką esame padarę, kad negrįžtume į pradinę padėtį.

Pergale neabejojo

“Šiuo metu mes esame stipresni, todėl pergalę vertinu normaliai. Taip ir turėjo būti. Žaidėjai žino, kad, anksti baigę Eurolygos sezoną, turi laimėti likusius turnyrus. Vieną taurę jau turime”, - po pergalingo LKF taurės finalo su “Lietuvos rytu” kalbėjo “Žalgirio” viceprezidentas Gediminas Navikauskas.

Jis teigė neabejojęs komandos sėkme: “Mačiau, kaip žaidėjai buvo susikaupę prieš dvikovą. Net suomio Motolos emocijos per kraštus veržėsi, o tai pasitaiko ne taip dažnai. Visi buvo užsidegę, matėsi, kad jie pasitiki savo jėgomis.”

“Žalgirio” vadovai kol kas dvejoja, ar verta stiprintis, tačiau galutinai tokių minčių neatsisako.

“Šiuo metu komanda pradėjo žaisti taip, kaip reikėjo žaisti prasidedant Eurolygai. Mums būtų gerai, jeigu Eurolygos varžybos dabar prasidėtų”, - sakė klubo viceprezidentas.

Eurolyga LKF taurės savininkams skyrė 5 reitingo taškus, finalininkams - 3. Trečiąją vietą iškovojęs Kėdainių “Nevėžis” taip pat uždirbo tašką.

Už dalyvavimą Eurolygoje žalgiriečiai gavo 3 reitingo taškus, tad iš viso jų šiuo metu turi 8. Vilniečiai už dalyvavimą ULEB taurės turnyre gavo vieną reitingo tašką. Jų sąskaitoje dabar yra 4 taškai.

Slovėno karjerai iškilo grėsmė

Vakar pasirodė pranešimų, kad per kelias artimiausias dienas turi paaiškėti “Lietuvos ryto” stratego Zmago Sagadino likimas Vilniaus klube. Krepšinio specialistai vis garsiau kalba, kad “Lietuvos ryto” žaidėjai atrodo pervargę.

Pagrindiniu kandidatu pakeisti slovėną būtų Rūtenis Paulauskas, prieš kelias dienas atsistatydinęs iš Maskvos srities “Dinamo” vyriausiojo trenerio pareigų. Taip pat realiu pretendentu vadinamas ir neseniai “Sakalus” treniruoti pradėjęs Rimas Kurtinaitis.