Rusai jėgą įrodinės iš naujo


2008-08-14
KD inf.
Rusai jėgą įrodinės iš naujo

Trečiasis olimpinis barjeras Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei šiandien - Rusijos komanda. Rungtynės su didžiąja kaimyne visada turi ypatingą atspalvį.

Lietuvių žaizdos neužgijo

"Rusų komanda labai stipri. Jie laimėjo Europos pirmenybes ir turi ne tik pajėgių žaidėjų, bet ir puikų trenerių štabą. Mes dar nepamiršome pralaimėjimo pernai pusfinalyje", - prieš šios dienos mačą kalbėjo Rimantas Kaukėnas.
Būtent apie praėjusio Europos čempionato pusfinalį tarp Rusijos ir Lietuvos rinktinių buvo daugiausia kalbama prieš trečiąsias lietuvių rungtynes olimpiadoje. Tuomet būsimi žemyno nugalėtojai rusai sudaužė mūsiškių viltis prasibrauti į finalą iškovodami pergalę 86:74.

"Visiems ir taip aišku, kad mačas su Lietuva nebus lengvas. Nors mes nugalėjome juos Europos čempionate, ta pergalė dabar nieko nebereiškia. Pekine viskas prasidėjo iš naujo ir neabejoju, kad Lietuva nori revanšo. Bet ir mes nesirengiame nusileisti", - sakė Rusijos krepšinio caru vadinamas Andrejus Kirilenka.

Motyvacijos Šaras neieško

Kad Pekine viskas prasidėjo iš naujo, geriausiai įrodo krepšinio ekspertų prognozės, nieko gero nežadančios Rusijos rinktinei. Reikia pripažinti, kad praėjusią vasarą Ispanijoje vykusiose Europos pirmenybėse rusams taip pat niekas iš anksto nekabino medalių.

Tačiau tąkart jie pergalingai nužygiavo iki finalo, kuriame natūralizuotas amerikietis Robertas Holdenas paskutinėmis sekundėmis taikliu metimu parbloškė šeimininkų rinktinę ir be žado paliko jau pergales dainas stūgavusias tribūnas.

Šįkart istorija kartojasi. "Pernai jiems tiesiog viskas sekėsi, šiemet to tikrai nebenutiks", - taip apie Davido Blatto auklėtinius kalbama Kinijoje. Olimpiadoje favoritais įvardijamos JAV, Ispanijos ir Argentinos rinktinės, o tokios ekipos kaip Lietuva, Kroatija, Graikija turi kantriai savo žaidimu nutildyti skeptikus. Prie pastarosios grupės priskiriami ir į Pekiną kaip Europos čempionai atvykę rusai.

"Pernai buvo pernai. Olimpiadoje nereikia papildomos motyvacijos, užtenka noro laimėti visas artėjančias rungtynes. Rusija yra Europos čempionė ir, be abejonės, labai stipri varžovė, puikūs ir žaidėjai, ir treneris. Mes žaisime savo stiliumi, kuris niekam ne paslaptis - dviese prieš du.

Rusai žino, koks mūsų, o mes - koks jų žaidimas. Todėl viską lems tai, kam geriau pavyks žaidimo planas, kas rungtyniaus intensyviau. Tikėkimės, kamuolys bus paklusnus mums", - apie nusiteikimą rungtynėms kalbėjo Šarūnas Jasikevičius.

Irano trenerio pagyros

Kol kas krepšinio dievai Pekine plačiau šypsosi mūsiškiams. Jie A grupėje kartu su Kroatijos rinkine turi po dvi pergales ir dalijasi pirma antra vietomis. Šios ekipos tarpusavy susitiks šeštadienį.

Būtent kroatams Rusijos komanda patyrė pirmą pralaimėjimą olimpiadoje. Tik po kvalifikacinio etapo į žaidynes prasibrovę Balkanų pusiasalio atstovai antradienį 85:78 iškovojo pergalę prieš Europos čempionus. Prieš tai rusai 71:49 sumindė Irano rinktinę, kuri dar didesniu skirtumu - 67:99 nusileido ir lietuviams.

"Žaidėme su abiem ekipomis, todėl dabar galiu prognozuoti, kas laimės susikovus rusams ir lietuviams. Pirmenybę teikčiau Lietuvos rinktinei. Lietuva turi nuostabų įžaidėją Š.Jasikevičių. Čia žaidžia vienas geriausių Europos krepšininkų Ramūnas Šiškauskas. Tai yra labai gerai subalansuota komanda", - teigė Irano rinktinės treneris Rajko Toromonas.

Tuo tarpu mūsiškių trenerių štabas prieš šios dienos mačą laikėsi lakoniškos pozicijos. "Planuojame laimėti. Kaip bus - pažiūrėsim", - nesileido į ilgas diskusijas Lietuvos rinktinės treneris Rimas Kurtinaitis.