Olimpiadoje politika stumiama į šalį


2008-08-14
Tadas Markevičius
Olimpiadoje politika stumiama į šalį

Šiandien Pekine krepšinio aikštelėje su Rusijos ekipa susigrumsianti Lietuvos rinktinė neieškos papildomos motyvacijos. Į kovą krepšininkus ves tik sportinis pyktis, pamirštant politinius motyvus.

Mačo su karu nesieja

Kai kam tai pasirodys paradoksalu, tačiau pastarosiomis dienomis visame pasaulyje netylančios diskusijos apie Gruzijos ir Rusijos konfliktą vasaros olimpinių žaidynių sostinėje Pekine nurimsta net neprasidėjusios. Karo tema, kaip ir visi kiti galimi protestai, čia yra tabu.

Prezidentas Valdas Adamkus antradienį Tbilisyje kartu su dar kelių šalių vadovais susitiko su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, dalyvavo mitinge, taip išreikšdamas solidarumą su gruzinų tauta. Vis dėlto šiandien su Rusijos rinktine žaisiantys mūsų šalies krepšininkai nežada sekti prezidento pavyzdžiu ir palaikymo Gruzijai nedemonstruos.

"Jokio ryšio tarp šių rungtynių ir konflikto Gruzijoje nėra. Mūsų krepšininkai į politiką nesivelia, jie žaidžia olimpiadoje. Į rusų krepšininkus žiūrima tik kaip į varžovą, kurį reikia nugalėti norint grupėje užimti aukštesnę vietą, o ne kaip į su gruzinais kariaujančios šalies atstovus. Jie tikrai nepolitikuoja ir to nesureikšmina", - tvirtino rinktinės administratorius Mindaugas Špokas.

Su gruzinais prasilenkia

Olimpiados išvakarėse paaiškėjus, kad dėl nugaros traumos lietuvių gretose nebus Dariaus Songailos, kitas ekipos puolėjas Linas Kleiza ant savo sportbačių juodu žymikliu užsirašė komandos draugo numerį "#9". Taip nebyliu ženklu buvo išreikštas palaikymas D.Songailai, tačiau M.Špokas iškart nuramino, kad laukti kažko panašaus rungtynėse su Rusijos rinktine būtų naivu.

"Pas mus rinktinėje juk nėra nė vieno osetino. Karas - nemaloni situacija, bet mes dėl to savo žaidėjams nesukam galvos. Rusija mums toks pat varžovas, kaip ir Kroatija. O juk ir patys rusų krepšininkai nedalyvauja kare", - teigė komandos administratorius.
Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) atstovas spaudai Bronius Čekanauskas įsitikinęs, kad olimpiados nereikia maišyti su įvykiais Gruzijoje.

"Sportininkų tikslas - rengtis varžyboms, išsimiegoti, o ne apie politiką kalbėti. Lietuviai nesusitinka su gruzinais, aš pats jų mačiau gal tik porą. Jeigu ir susitinka valgykloje, negalvokit, kad kalba apie karą - jie diskutuoja apie rezultatus", - kategoriškai nukirto pašnekovas.

Siūlo ir pašmaikštauti

Dienraščiui B.Čekanauskas pasakojo, kad gruzinai olimpiadoje politinių nuostatų viešai nereiškia. "Jokių protestų ir negali būti. Visi sportininkai vadovaujasi olimpine chartija, ant marškinėlių nieko nerašinėja, priešingu atveju tokie išsišokėliai bus išvaryti namo. Jeigu patys gruzinai neprotestuoja, tai ką jau kalbėti apie lietuvius", - patikino LTOK atstovas spaudai.

Sportas ir politika nedera tarpusavyje - tuo įsitikinęs ir Sergejus Jovaiša. Legendinis "Žalgirio" žaidėjas teigia, kad sportininkai nėra specialūs pasiuntiniai, kurių tikslas - išreikšti politinę valią.

"Rusams informacija pateikiama visai kitaip nei mums ir dažniausiai jie jaučiasi teisūs. Yra toks posakis "Neerzinkim meškos", taip reikėtų daryti ir šįkart. Manyčiau, kad būtų galima pašmaikštauti šiuo klausimu. Pavyzdžiui, nenustebčiau, jei po laimėtų rungtynių su Rusija mano senas draugas Rimas Kurtinaitis drabužinėje žaidėjams pasakytų kažką panašaus: "Na ką, gruzinai jiems buvo silpnoki - mums juk neįkando", - bandė prieš rungtynes kurstomas aistras juokais nuleisti S.Jovaiša.

Jis pasakojo, kaip su rusais šmaikštavo prieš pusantro mėnesio, kai su buvusiais SSRS rinktinės nariais pažymėjo prieš 20 metų laimėtą olimpiadą: "Sakiau: tuomet mes jums padėjom laimėti auksą, o kada jūs mums duosite pigesnės naftos ar dujų? Visi smagiai pasijuokėm, ir tiek. Tačiau kai aš jų paklausiau, ką mums apskritai yra davusi Rusija, tada jie liko nesupratę."

Ruses įsiutino brazilės

Olimpiados šeimininkai kinai dar prieš žaidynes baiminosi protestų dėl Tibeto, tačiau panašu, kad šis klausimas jau nublanko.

Vakar olimpiados sostinėje Pekine itin garsiai aptarinėtas bene pirmasis su Gruzijos ir Rusijos konfliktu susijęs įvykis. Paplūdimio tinklinio varžybose po įtemptos trijų setų kovos ruses įveikusios Gruzijai atstovaujančios sportininkės iš Brazilijos varžovių buvo iškeiktos.

Po mačo brazilės Cristine Santanna ir Andrezza Chagas "šią ypatingą pergalę skyrė visiems karo siaubiamos Gruzijos žmonėms". Jų varžovės Natalija Uriadova ir Aleksandra Širijana nusprendė duoti grąžos.

"Jos net nežino Gruzijos prezidento pavardės, kokios iš jų gruzinės? Jos yra brazilės ir mes žaidėme ne su gruzinėmis", - liejo pyktį A.Širijana. Rusių duetas vėliau prapliupo dar aštresniais pareiškimais, esą "Gruzija sukėlė idiotišką karą".

C.Santanna prisipažino, kad ji Gruzijoje lankėsi tik du kartus, bet teigė besijaučianti gruzine, nes pilietybę gavo asmeniškai iš prezidento M.Saakašvilio rankų.