Makedonams ir rusams – bilietai į Kauną


2011-09-09
Mantas Stankevičius
Makedonams ir rusams – bilietai į Kauną

Vakar antrojo etapo kovas pradėjo ir F grupės komandos. Pergales iškovojo Makedonijos ir Rusijos rinktinės, o slovėnų ir graikų akistata baigėsi vėlai vakare.

Pergalė per nacionalinę šventę

Su dviem įskaitinėmis pergalėmis varžybas Vilniuje pradėję Makedonijos krepšininkai iškovojo istorinį kelialapį į ketvirtfinalį. Marino Dokuzovskio auklėtiniai po labai atkaklios kovos 65:63 įveikė Gruzijos rinktinę ir laimėjo penktąsias rungtynes iš eilės.

Pergalės džiaugsmą dar labiau sustiprino tas faktas, kad būtent vakar Makedonija šventė savo nepriklausomybės dvidešimtmetį.

Po šios nesėkmės turnyre debiutuojantys Kaukazo krepšininkai gerokai apsunkino savo galimybes pakovoti dėl vietos grupės pirmajame ketvertuke – jie ir toliau lieka be taškų.

Gruzijos krepšininkai priešinosi iki pat paskutinių dvikovos minučių. Nors trečiajame kėlinyje makedonai buvo susikrovę saugią 14 taškų persvarą, Gruzijos rinktinė kovojo iki galo. Likus 16 sekundžių iki susitikimo pabaigos Nikolozas Tskitišvilis taikliais baudos metimais išlygino rezultatą (63:63), tačiau per likusį laiką natūralizuotas amerikietis Bo McCalebbas sugebėjo pataikyti iš po krepšio ir išplėšė savo ekipai dar vieną pergalę. Balkanų šalies komandą į priekį vėl vedė praktiškai be keitimų rungtyniaujančių Vlado Ilievskio, B.McCalebbo bei Pero Antičiaus trijulė.

Prisiėmė atsakomybę

Blauzdos traumą patyrus lyderiui Zazai Pačulijai, Gruzijos rinktinės priekinė linija gerokai išretėjo. N.Tskitišvilio pečius staiga užgulusi našta nepasirodė per sunki – 212 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas kovėsi didvyriškai ir surinko 20 taškų bei atkovojo 10 kamuolių.

"Žaidėme iš visų jėgų, visa komanda stengėsi. Nors ir praradome Zazą, stengsimės taip ir toliau kiekvienose rungtynėse. Šį kartą tiesiog nesugebėjome sustabdyti B.McCalebbo", – apmaudo neslėpė gruzinas.

"Tai mano klaida. Puikiai žinojome, kad atakuos Bo, tačiau neapsigynėme. Būtų kur kas lengviau, jeigu būtume pralaimėję 20 taškų skirtumu, o ne 2", – po mačo krimtosi Gruzijos rinktinei vadovaujantis serbas Igoris Kokoškovas.

"Džiaugiuosi, kad komandoje turime žaidėją, kuris visada gali imtis iniciatyvos ir laimėti rungtynes. Jis sunkiais momentais išsprendžia visas mūsų problemas", – 27 taškus pelniusį B.McCalebbą gyrė Makedonijos strategas M.Dokuzovskis.

Mačas prasidėjo kuriozu

Pergalių seriją šiame čempionate pratęsė ir vietą ketvirtfinalyje užsitikrino ir Rusijos rinktinė. Nei karto dar nekluptelėję Davido Blatto auklėtiniai nesunkiai 79:60 įveikė netikėtai į antrąjį etapą prasibrovusius suomius.

Istorinė šių dviejų šalių priešprieša visuomet tarpusavio dvikovoms prideda papildomo kolorito, tačiau šį kartą pasipriešinti savo principiniam varžovui skandinavai nepajėgė – rusai pirmavo visą mačą ir nesunkiai nugalėjo.

Dvikova prasidėjo kuriozu. Prieš mačą rungtynių komisarui teko Rusijos rinktinės vadovams aiškintis, kodėl nebuvo sugrotas šios šalies nacionalinis himnas. Varžybų organizatoriams atsiprašius ir paleidus šio himno įrašą, nesusipratimai nesibaigė. Po jo antrą kartą suskambęs Suomijos himnas buvo sugrotas ne visas, tad nepasitenkinimą pradėjo reikšti šios šalies delegatai. Galiausiai paprašyta krepšininkų tęsti apšilimą, o po jo dar kartą sugrotas Skandinavijos valstybės himnas. Šypsenų savo veiduose neslepiantys aistruoliai šį kūrinį palydėjo gausiais aplodismentais.

Rusijos krepšininkai dėvėjo marškinėlius su juodomis gedulo juostelėmis, taip pagerbdami trečiadienį per lėktuvo katastrofą žuvusius Jaroslavlio "Lokomotiv" ledo ritulininkus. Žinią apie lėktuvo JAK-42 katastrofą ir žuvusią "Lokomotiv" komandą krepšininkai sužinojo per treniruotę. Rinktinės strategas Davidas Blattas ir ekipa iškart pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

Rusai su šiandienine lietuvių varžove Prancūzija išlieka vienintelės komandos, šiame čempionate dar nepatyrusios pralaimėjimo kartėlio.


Rezultatai

F grupė

Gruzija–Makedonija 63:65 (12:13, 14:16, 18:25, 19:11). N.Tskitišvilis 20 taškų (10 atkovotų kamuolių), V.Sanikidzė 15 (7 atkovoti kamuoliai, 7 klaidos), M.Markoišvilis 8 / B.McCalebbas 27 (10/13 dvitaškių), P.Antičius (7 atkovoti kamuoliai) ir V.Stojanovskis po 8.

Suomija–Rusija 60:79 (14:18, 6:15, 18:26, 22:20). S.Huffas 14, T.Rannikko ir G.Lee po 11 / A.Kirilenka 14, A.Švedas 12, A.Vorontsevičius ir T.Mozgovas po 11.


Nesulaikomi: B.McCalebbo (dešinėje) taiklus paskutinis metimas pratęsė sensacingai rungtyniaujančios Makedonijos pergalių seriją.