Lietuvių rinktinė laukia gruzinų ir italų


2007-05-19
Romas PODERYS
Lietuvių rinktinė laukia gruzinų ir italų

“Euro 2008” futbolo atrankos varžybų išvakarėse mūsų šalies komanda neišvengė sudėties pakeitimų

Lietuvos nacionalinei futbolo rinktinei, kuri 2008 metų Europos čempionato atrankos B grupės turnyre birželio 2 dieną Kaune išmėgins jėgas su Gruzijos komanda, o 6 d. - su pasaulio čempione Italija, neatstovaus ne vien keli traumuoti senbuviai, bet ir kritiškai vyriausiąjį trenerį Algimantą Liubinską vertinantys žaidėjai.

Dauguma - legionieriai

Išplėstiniame A.Liubinsko kandidatų sąraše yra 18 legionierių ir 7 šalies klubuose rungtyniaujantys futbolininkai.

Gegužės 28 d. Vilniuje mačams su gruzinais ir italais pradės rengtis vartininkai Žydrūnas Karčemarskas (Maskvos “Dinamo”, Rusija), Mindaugas Malinauskas (“Kaunas”) ir Paulius Grybauskas (“Otelul”, Rumunija), gynėjai Marius Stankevičius (“Brescia”, Italija), Tomas Žvirgždauskas (“Halmstads”, Švedija), Andrius Skerla (Vilniaus “Vėtra”), Gediminas Paulauskas (Panevėžio “Ekranas”), Arūnas Klimavičius (Maskvos “Dinamo”), Vidas Alunderis (“Zaglebie”, Lenkija) ir Irmantas Zelmikas (“Tavria”, Ukraina), saugai Saulius Mikoliūnas (“Hearts”), Deividas Šemberas (CSKA, Rusija), Mindaugas Kalonas (“Metalurgs”, Latvija), Igoris Morinas (Vilniaus “Žalgiris”), Edgaras Česnauskis (“Saturn”), Andrius Gedgaudas (Baku “Inter”, Azerbaidžanas), Mantas Savėnas (“Ekranas”), Kęstutis Ivaškevičius (“Hearts”), Darius Miceika (“Metalurgs”) bei Marius Kižys (LKS, Lenkija) ir puolėjai Ričardas Beniušis (“Kaunas”), Tomas Danilevičius (“Bologna”), Tomas Radzinevičius (“Kladno”, Čekija), Vitalijus Kavaliauskas (“Ekranas”) ir Tadas Labukas (“Otelul”, Rumunija).

Dėl traumų rinktinei negalės padėti Edinburgo “Hearts” (Škotija) žaidėjai Nerijus Barasa, Deividas Česnauskis ir Edgaras Jankauskas, o ankstesniais trenerio sprendimais (ką ir kodėl nepakvietė arba neleido žaisti) nepatenkinti “Hearts” atstovai Marius Žaliūkas ir Andrius Velička nesulaukė A.Liubinsko dėmesio.

Komandoje taip pat nebus Sankt Peterburgo “Zenit” (Rusija) priklausančio puolėjo Roberto Poškaus bei kitoje šios šalies ekipoje Ramenskojės “Saturn” beveik nerungtyniaujančio gynėjo Rolando Džiaukšto.

Kapitonui nepatinka verkšlenimai

“Yra didelis noras laimėti prieš Gruzijos rinktinę ir kuo geriau sužaisti su italais.

Tai, kad pirmosiose atrankos rungtynėse išvykoje su pasaulio čempionais pasiekėme lygiąsias, dabar nieko nereiškia. Lietuvoje su jais bus dar sunkiau nei tąkart Neapolyje. Italai yra nudegę nuo mūsų, tad, atvykę į Kauną, stengsis iš paskutiniųjų”, - Lietuvos futbolo federacijos (LFF) interneto svetainėje “Futbolas.lt” svarstė A.Liubinskas.

Mūsų šalies komandos kapitonas T.Danilevičius, komentuodamas kai kurių žaidėjų pretenzijas vyriausiajam treneriui, teigė, kad jam nepatinka, kai futbolininkai asmeninius rūpesčius suplaka su rinktinės problemomis.

“Rinktinė - ne vaikų darželis. Viešai priekaištauti, kad treneris nepaskambina ir nepaklausia, kaip kuris iš mūsų gyvena, yra juokinga. Ne panelės esame, reikalaujančios išskirtinio dėmesio. Mus sieja darbo ryšiai ir tai yra normalu. Esu rungtyniavęs daugelyje klubų, todėl galiu sakyti, kad žaidėjai turi savo interesus, trenerių štabas - savo.

Aš irgi esu patyręs išbandymų, kai atvažiuodavau į rinktinę ir nepatekdavau į starto sudėtį, sėdėdavau ant atsarginių suolelio.

Mus vienija futbolas, Lietuvos rinktinė. Keisti trenerį? Nepritariu. Pastaraisiais metais komanda pradėjo kokybišką žaidimą, į jį sėkmingai įsilieja jaunimas. Atmeskime asmeniškumus ir susirūpinkime tuo, kas iš tiesų yra svarbiausia”, - sakė T.Danilevičius.

Gruzinai išrinko federacijos vadovą

“Euro 2008” atrankos B grupėje Gruzijos rinktinė yra 5-ojoje vietoje (2 pergalės ir 4 pralaimėjimai).

Vokiečio Klauso Topmiolerio treniruojama ekipa 6:0 ir 3:1 įveikė Farerų salų komandą bei 0:3 pralaimėjo Prancūzijai, 1:3 - Italijai, 1:2 - Škotijai ir 2:3 - Ukrainai.

Naujausiame Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) reitinge gruzinai iš 85-osios vietos nukrito į 92-ąją (343 taškai) ir susilygino su lietuviais.

Pastaruoju metu Gruzijos sporto gyvenimą sudrebino nacionalinės futbolo federacijos prezidento rinkimai. Gegužės 13-ąją naujuoju strategu tapo buvęs rinktinės kapitonas Georgijus Nemsadzė, tačiau jis atsistatydino iš pareigų praėjus vos valandai po išrinkimo.

Pasak G.Nemsadzės, prezidento kėdė nebuvo galutinis tikslas, jis tenorėjęs atkreipti dėmesį į federacijoje susiklosčiusią situaciją, nes į šios sporto organizacijos vidaus reikalus kišosi ir jos veiklai įtakos turėjo aukštas pareigas užimantys valstybės politiniai veikėjai.

Užvakar Gruzijos futbolo federacijos prezidentu vėl išrinktas Nodaras Achalkacis, vadovavęs jai pastaruosius dvejus metus.

L.Tonis į Kauną neatvyks

FIFA reitingo lyderiai italai (1606 taškai) “Euro 2008” varžybose po lygiųjų 1:1 su lietuviais 1:3 pralaimėjo pasaulio vicečempionams prancūzams ir 2:0 nugalėjo ukrainiečius, 3:1 - gruzinus bei 2:0 - škotus.

Į Kauną neatvyks rezultatyviausias komandos žaidėjas (3 įvarčiai) puolėjas Luka Tonis, dėl kairės kojos operacijos negalėsiantis sportuoti beveik keturis mėnesius.

Traumą gydosi ir Mauras Kamoranezis - jis yra susižeidęs klubą, tačiau gydytojai tvirtina, kad “Juventus” saugas tikriausiai galės rungtyniauti su lietuviais.

Italijos rinktinės vyriausiasis treneris Robertas Donadonis vis dar nesusikalba su “AS Roma” kapitonu Frančesku Točiu. Spaudžiamas futbolo bendruomenės, strategas pripažino, kad “Frančeskas - geriausias “Serie A” žaidėjas, nors ir ignoruojantis nacionalinę ekipą”.

Skandalingasis Markas Materacis, kurį pasaulio čempionate nokautavo Zinedinas Zidanas, yra tarp kandidatų atvykti į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną.