Lietuvių iniciatyva sulaukė atgarsio Europoje


2009-04-07
Dovilė Kamarauskienė
Lietuvių iniciatyva sulaukė atgarsio Europoje

Europos kiokušin karatė čempionate Kijeve Lietuvos kovos meno meistrai papildė titulų sąrašą, gavo kelialapių į pasaulio čempionatą ir įtikino kolegas, kad reikia rengti Europos jaunimo pirmenybes.

Kelialapius gavo ne visi

Europos kiokušin karatė čempionais tapę Margarita Čiuplytė (svorio kategorija per 65 kg, Kauno "Rifas") ir Dmitrijus Aleksandrovas (iki 90 kg, Vilniaus "Shin") tikrai birželį galės startuoti Sankt Peterburge (Rusija) vyksiančiame pasaulio čempionate. Kitų Europos čempionato prizininkų galimybė kovoti pasaulio čempionate paaiškės vėliau. Jau seniau kelialapius į planetos pirmenybes Europos kiokušin karatė federacija pagal dvejų metų rezultatus įteikė Donatui Imbrui, Andriui Miseckui, Orestui Procui, Mindaugui Pavilioniui, Lukui Kubiliui ir Ingai Mikštaitei.

Antrą kartą Europos čempione tapusi Ričardo Poškos auklėtinė M.Čiuplytė džiūgavo: "Su aukso medaliu gautas bilietas į Sankt Peterburgą – man pati geriausia dovana. Tik nežinau, kaip viską išlaikysiu fiziškai, nes šiemet buvo daug varžybų ir visos jos reikalavo fizinių jėgų. Gerai, kad Europos čempionate pavyko išvengti traumų, tad galėsiu greitai padėti pasirengimą pasaulio čempionatui."

Po pertraukos vėl ant tatamio išėjęs vienas Lietuvos kiokušin karatė rinktinės veteranų supersunkiasvoris Artūras Mazeliauskas (per 90 kg, Kauno "Oriens") Europos čempionate iškovojo bronzos medalį, tačiau teigė neįvykdęs sau iškelto tikslo: "Tikėjausi ir labai norėjau būti finale. Bet nesijaučiu pralaimėjęs pusfinalio gruzinui Eduardui Janoašviliui, teisėjai privalėjo mums dar leisti pakovoti antrajame pratęsime, nes kova vyko visiškai lygiai, todėl esu truputį piktas ne tik ant savęs."

Jaunimas kovos Lietuvoje

Lietuvos kiokušin karatė federacijos prezidentas Audrius Mikšys buvo patenkintas karatistų rezultatais: "Tikrai galime džiaugtis Europos čempionato rezultatais. Esame pripratę prie daugybės medalių, pirmų vietų ir kartais net užmirštame, koks sunkus yra kiokušin karatė sportas. Čia lemia ne tik meistriškumas, bet ir daugybė kitų, plika akimi nematomų dalykų. Medalius skynė ne tik mūsų suaugę meistrai, visi trys kata rungties dalyviai, bet ir jauniai, kurie iškovojo 10 įvairių spalvų medalių. Tai tik rodo, kad einame teisingu keliu. Mūsų federacija yra labai brandi, stipri savo dvasia, istorija, organizaciniais sugebėjimais. Ir dabar jau skiname kelių dešimtmečių įdirbio vaisius."

Europos kiokušin karatė federacija priėmė sprendimą nuo šiol rengti ir Europos jaunimo čempionatus, kuriuose dalyvautų 18–22 metų kovotojai. Pirmasis toks čempionatas vyks spalį Šiauliuose.

"Rengti jaunimo čempionatus buvo LKKF pasiūlymas ir džiaugiamės, kad sulaukėme pritarimo, – sakė LKKF, didžiausios Lietuvos dvikovinių sporto šakų organizacijos, vadovas A.Mikšys. – Buvome pastebėję, kad mūsų jauniai, skynę medalius Europos turnyruose ir čempionatuose, pradėję kovoti tarp suaugusiųjų, dažnai neišlaikydavo konkurencijos, netgi mesdavo sportą ir visos mūsų investicijos į juos nueidavo perniek. Todėl ir nutarėme, kad trūksta pereinamosios iš jaunių į suaugusiųjų sportą grandies. Visi kolegos iš kitų Europos federacijų pritarė šiai minčiai ir nuo šiol rengsime jaunimo čempionatus. Tokio amžiaus karatistai tikrai žiūrovams suteiks įspūdingų akimirkų."

Medalių atvežė ir jauniai

Kaip jau skelbta, pirmąją Europos čempionato dieną visų spalvų medalius pelnė Lietuvos kata (kovos su įsivaizduojamu priešininku) meistrai. Žemyno čempione tapo vilnietė Rita Pivoriūnaitė, vicečempione – klaipėdietė Diana Mačiūtė, o vyrų varžybų bronzą laimėjo kaunietis Raimundas Paškauskas, du ratus kovos techniką demonstravęs stipriai traumuota koja.

Tą pačią dieną medalius dalijosi ir jauniai. Aukso medalį į Kauną parvežė R.Poškos auklėtinis Mantas Viščius (iki 70 kg), finale įveikęs praeityje garsaus karatisto Gedimino Tankevičiaus auklėtinį Aurimą Šmigelskį (Kėdainių "Stoikas"). Dar vienas "Rifo" kovotojas Edvinas Segalis (iki 55 kg) pelnė sidabro apdovanojimą.

Iš viso Europos čempionate kovojo 250 suaugusiųjų ir dar tiek pat jaunių amžiaus kovotojų iš daugiau kaip 20 Europos valstybių.