Lietuviai nesielgs kaip amerikiečiai


2009-06-25
Romas Poderys
Lietuviai nesielgs kaip amerikiečiai

Ne vien dalyvauti, bet ir siekti viršūnės – taip nusiteikusi į Naujojoje Zelandijoje vyksiantį pasaulio čempionatą vakar išvyko Lietuvos jaunių (iki 19 metų) vaikinų krepšinio rinktinė.

Pirmąsias planetos pirmenybių A grupės rungtynes mūsiškiai žais liepos 2-ąją su Puerto Riko krepšininkais, po to išmėgins jėgas su Angolos ir Graikijos atstovais.

Komandos vyriausiasis treneris Vitoldas Masalskis, pernai su aštuoniolikmečių ekipa iškovojęs Europos čempionato sidabrą, interviu dienraščiui tvirtino, kad su auklėtiniais sieks numatyto tikslo – patekti į pirmąjį šešetuką.

"Negalėčiau pasakyti, stipresnė ar silpnesnė, palyginti su pernykščia, šiemetinė rinktinė, tačiau mūsų ambicijos yra būdingos visam Lietuvos krepšiniui: būsime ne vien dalyviai, bet ir kovotojai dėl aukščiausių vietų", – pabrėžė V.Masalskis.

– Treneri, jei būtų galimybė iš naujo pradėti rengtis pasaulio čempionatui, ką keistumėte?

– Pirmiausia norėčiau, kad nebūtų egzaminų dvyliktokams. Žinoma, juokauju, tačiau tai trukdė treniruotėms, kontrolinėms varžyboms. Taip pat siekčiau darbą pradėti bent dešimčia dienų anksčiau ir kad į pirmąją stovyklą atvyktų iškart visi kandidatai į nacionalinę komandą. Jei šiemetinėje ekipoje būtų tie patys krepšininkai kaip ir pernai, gal žaistume mažiau kontrolinių rungtynių. Tačiau iš Europos vicečempionų sudėties liko keturi vaikinai, todėl norėjau nuoseklios, informatyvios atrankos. Truputį gaila, kad australai kažkodėl nepakvietė mūsų į tarptautinį turnyrą, kuris vyks prieš pat planetos pirmenybes. Tačiau susitarėme su Naujosios Zelandijos komanda – jie sudarys sąlygas pasitreniruoti, be to, sužaisime su jais draugiškas rungtynes. Viliamės, kad aklimatizacija po ilgos ir varginančios kelionės bus sklandi.

– Ar į pagrindinį rinktinės dvyliktuką pateko pajėgiausi šalies devyniolikmečiai krepšininkai?

– Deja, ne, nes šiemet, kaip tyčia, kertasi keli čempionatai, ir kai kurie žaidėjai yra ne vienos nacionalinės komandos kandidatų sąrašuose. Treneriai priversti manevruoti, ieškoti tinkamiausių variantų. Todėl šį kartą mūsų ekipoje bus ir du žaidėjai, dar nesulaukę septyniolikos.

– Kuri komandos grandis bus smogiamoji – puolėjų ar gynėjų?

– Pernykštis Europos čempionatas Graikijoje parodė, kad mūsų silpnoji vieta – metikai. Šiemet pamėginome tą spragą užtaisyti. Kontrolinėse rungtynėse įsitikinome, kad, pasikvietę galinčių iš toliau pataikyti vaikinų, pasirinkome teisingą kelią. Kai varžovai dvigubindavo ar trigubindavo gynybą prieš vidurio puolėjus Donatą Motiejūną ar Tautvydą Šležą, snaiperiai sugriaudavo tokią priešininkų taktiką. Tačiau išryškėjo kita problema – šlubuojanti metikų, pavyzdžiui, Tado Padegimo ar Eimanto Bendžiaus, gynyba. Apmaudu, kad dėl anginos operacijos rinktinei nepadės 210 cm ūgio "centras" Jonas Valančiūnas. Jis būtų suteikęs puolimo grandžiai dar daugiau jėgos, o ir gynyboje labai praverstų.

– Gal savo juodraščiuose jau turite numatęs starto penketuką, kuris pradės pasaulio čempionatą maču su Puerto Riko rinktine?

– Ir tądien, ir kitose rungtynėse, rinkdamiesi žaidėjų sudėtį, atsižvelgsime į varžovų kozirius. Su Puerto Riko krepšininkais buvome susitikę turnyre Prancūzijoje. Jie tritaškių meta daugiau nei dvitaškių, išsiskiria greičiu, mėgsta agresyvų krepšinį. Du puertorikiečių gynėjai atstovauja JAV studentų aukščiausiojo diviziono komandoms, todėl tikriausiai būtent jie kels mums daugiausiai rūpesčių. Mes pranašesni puolėjais. Be to, džiaugiuosi, kad turiu žaidėją, kuris gali bet kada išeiti į aikštę ne starto penkete, bet nuo atsarginių suolo ir įmesti dešimt ar dvidešimt taškų. Tai – Gediminas Orelikas. Jis turėtų tapti galvos skausmu visiems varžovams.

– Ar esate patenkintas savo auklėtinių emociniu nusiteikimu?

– Kai vaikinai per treniruotes pasidalydavo į dvi komandas, lyderiai, dažniausiai susibūrę į pirmąją, būdavo nubaudžiami už menkiausią atsipalaidavimą ir pralaimėdavo antrajai ekipai, kurioje žaisdavo krepšininkai, labiausiai konkuruojantys dėl vietų dvyliktuke. Norai patekti į pagrindinę sudėtį buvo dideli. Tikiuosi, kad taip kausimės ir Naujojoje Zelandijoje. Suprantama, esame pažeidžiami, bet trūkumus kompensuosime kovingumu, vieningumu. Tikrai nesielgsime kaip amerikiečiai – koja ant kojos, iš anksto rezervavę aukso medalius, ar kaip Azijos ar Afrikos atstovai, kuriems pakanka vien reprezentuoti savo šalį. Mes trokštame ir dalyvauti, ir gero rezultato.


Lietuvos jaunių rinktinė

Žaidėjas Gimimo metai Ūgis  Klubas
Eimantas Bendžius 1990 189 cm Vilniaus "Perlas"
Gediminas Bertašius 1990 196 cm Vilniaus "Akademija"
Vytenis Čižauskas 1992 189 cm Kauno "Žalgiris"
Adomas Drungilas 1990 203 cm "Kaunas-Triobet"
Rokas Jukonis 1990 193 cm Vilniaus "Akademija"
Donatas Motiejūnas 1990 214 cm Kauno "Aisčiai"
Gediminas Orelikas 1990 200 cm Pakruojo "Meresta"
Tadas Padegimas 1990 201 cm Kauno "Aisčiai"
Dovydas Redikas 1992 192 cm Vilniaus "Akademija"
Matas Sapiega 1990 179 cm Kauno "Žalvaris"
Rokas Šimkevičius 1990 196 cm Klaipėdos "Nafta-Uni-Laivitė"
Tautvydas Šležas 1990 207 cm Vilniaus "Lietuvos rytas"