Ledo šokėjai artėja prie elito


2008-01-28
Ledo šokėjai artėja prie elito

Šokėjai ant ledo Katherine Copely ir Deividas Stagniūnas Europos čempionate viršijo jiems iškeltus tikslus ir pateikė rimtą paraišką Vankuverio olimpiadai.

Pora pranoko lūkesčius

Kroatijos sostinėje Zagrebe Europos dailiojo čiuožimo pirmenybių šokių ant ledo varžybų laisvojoje programoje Lietuvos pora šoko pagal L.Beethoveno „Last Night by Transsiberian Orchestra“ muziką ir buvo dvylikta. Bendrojoje įskaitoje, surinkę 158,98 balo, K.Copely ir D.Stagniūnas užėmė taip pat dvyliktąją vietą.

Po privalomojo šokio Lietuvos čiuožėjai buvo keturiolikti, jų originalusis šokis buvo įvertintas 11-ąja vieta. Šiose programose 20-metė K.Copely ir 22 metų D.Stagniūnas surinko daugiausia balų savo karjeroje (28,81 ir 51,29).

Jelenos Garaninos ir Valerijaus Spiridonovo Jungtinėse Amerikos Valstijose treniruojamai porai buvo iškeltas tikslas užimti penkioliktąją vietą.

Kelyje į olimpiadą – kliūtys

Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė atkreipė dėmesį, kad taip sparčiai pažangos nedarė Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, kurie karjeros pradžioje trejus metus Europos čempionate buvo šešiolikti. K.Copely ir D.Stagniūnas per metus pakilo šešiomis vietomis aukštyn.

Rimtą paraišką staigiais šuoliais atsidurti ledo šokių elite amerikietės ir lietuvio pora pateikė lapkritį Maskvoje, kur vyko pasaulio dailiojo čiuožimo „Grand Prix“ taurės turnyro etapas. Lietuvai atstovaujančios poros debiutas pranoko lūkesčius – jie užėmė penktąją vietą, surinkę 161,36 balo. Nuo trečiosios vietos K.Copely ir D.Stagniūnas atsiliko tik 0,28 balo.

Maskvoje geriausiai – trečiąja vieta – buvo įvertintas poros laisvasis šokis.

Atranka į 2010 metų žiemos olimpines žaidynes vyks kitais metais. Šių metų rezultatai neleidžia abejoti, kad K.Copely ir D.Stagniūnas, jeigu neatsitiks nieko nenumatyta, išsikovos teisę jose dalyvauti. Tačiau amerikietė K.Copely olimpiadoje galės startuoti tik tuo atveju, jeigu jai bus suteikta Lietuvos pilietybė.

2006 metais Lietuvos pilietybės siekusiai krepšininkei iš JAV Katie Douglas ji nebuvo suteikta.

Prancūzai prarado titulą

Europos čempionato šokių ant ledo aukso medalius pirmą kartą karjeroje iškovojo rusai Oksana Domnina bei Maksimas Šabalinas. Laimėję laisvąją programą Rusijos čiuožėjai bendroje įskaitoje surinko 207,14 balo ir 1,22 balo aplenkė Senojo žemyno čempionės titulą praradusią Prancūzijos porą - Isabelle Delobel ir Olivier Schoenfelderį.

Bronzos medaliai įteikti kitam Rusijos duetui - Janai Chochlovai ir Sergejui Novickiui (197,06 balo).