"Kauno" ekipoje - karo Kaukaze aidas


2008-08-14
Gediminas Reklaitis

Nukris Manchkhava pastarosiomis dienomis ir net naktimis iš rankų nepaleidžia mobiliojo telefono. FBK "Kauno" futbolininkas gaudo kiekvieną žinią iš karo siaubiamos Gruzijos, kur likusi jo šeima.

Nerimas dėl artimųjų

N.Manchkhava prisėdo Alborgo "Quality" viešbučio valgomajame, bet, dar prieš pakildamas apeiti švediško stalo, išsiuntė kelias trumpąsias žinutes. Gruzinas pirštais paskubomis dirbo ir per pačią vakarienę, ir po jos.

"Tbilisyje gyvena mano šeima - du broliai, mama, kiti artimiausi žmonės. Nuolat palaikau ryšį su broliu. Šios dienos - labai neramios", - tikino N.Manchkhava.
Futbolininkas gali guostis bent tuo, kad Gruzijos sostinė nepatyrė tiesioginių Rusijos aviacijos smūgių.

"Goryje ir prie Pietų Osetijos sienos daug baisiau, ten žūsta žmonės. Tačiau man dėl to ne lengviau. Labai išgyvenu dėl savo šeimos, norėčiau juos visus ne tik išgirsti, bet ir pamatyti, apkabinti", - atsiduso "Kauno" gynėjas.

Šalies tragedija

Vakar N.Manchkhava sulaukė geresnių naujienų. Rusija paskelbė nutraukianti karo veiksmus prieš Gruziją. Šypsena tapo dažnesniu svečiu futbolininko veide, o lėktuvui nusileidus Alborge jis draugiškai šaipėsi iš komandos draugo Pascalio Mendy.
"Šiandien nuotaika jau geresnė, - nusišypsojo N.Manchkhava. - Karas yra tragedija visiems. Nenoriu kištis į politiką ir aiškintis, kas dėl ko kaltas. Svarbiausia, kad būtų taika. Nesutarimus galima spręsti kitais būdais, nežudant žmonių."

26 metų futbolininkas prisimena ir praėjusį dešimtmečio karinius konfliktus savo šalyje - mūšius dėl nepriklausomybės ir karą su Abchazija.

"Tada dar buvau mažas. Ten, kur užaugau, karo nebuvo, bet nuolat matydavome tuos vaizdus per televiziją, girdėdavome pasakojimus, kaimynai neteko artimųjų. Karas paliečia visus, tai - siaubingas dalykas", - traukdamas pečiais pasakojo nuo 2005 m. Kaune futbolą žaidžiantis gruzinas.

Pašnekovas pripažino, kad dėl nesiliaujančių karinių konfliktų labiausiai kaltas karštas kaukaziečių kraujas. O emocijos beveik niekada nepadeda išspręsti problemų: "Tokie jau mes esame - iš pradžių padarome, paskui galvojame. Reikia keistis, bet prigimčiai pasipriešinti sunku."

Papildoma motyvacija

Vakar vėlai vakare N.Manchkhva žaidė Čempionų lygos trečiojo atrankos etapo rungtynes prieš "Aalborg BK" (Danija). Gynėjas jau buvo šiek tiek ramesnis, nes, regis, konfliktas Gruzijoje pamažu rimsta.

Tačiau gruzinas užtikrino, kad visą savaitę, net ir jaudindamasis dėl artimųjų, treniravosi su dviguba energija. "Esu profesionalas, todėl negaliu leisti, kad man trukdytų pašalinės mintys. Aišku, negaliu jų išvengti, bet tai tik suteikia papildomos motyvacijos. Esu dar piktesnis ir ryžtingesnis", - šyptelėjo "Kauno" gynėjas.

Jis taip pat vylėsi, kad ateityje galės galvoti vien apie futbolą: "Labai noriu tikėti, kad tai tebuvo vienas nesusipratimas. Nes karas - baisiausia, kas gali nutikti žmonėms."