Futbolo aistruoliams - po lopinėlį čempionų vejos


2006-06-09
Futbolo aistruoliams - po lopinėlį čempionų vejos

Šiandien Vokietijoje prasidės mėnesį truksianti odinio kamuolio virtuozų fiesta

Pernai pastatytoje Miuncheno “Allianz Arena” ir atnaujintoje Gelzenkircheno “Veltins Arena” šiandien bus sužaistos pirmosios dvejos iš šešiasdešimt keturių 18-ojo pasaulio futbolo čempionato finalinio turnyro rungtynių.

Nugalėtojų taurę įneš K.Šifer ir Pele

Miunchene jėgas išmėgins Vokietijos ir Kosta Rikos ekipos, Gelzenkirchene - Lenkijos ir Ekvadoro komandos. “Allianz Arena” stadione bus surengtos varžybų atidarymo iškilmės.

Interneto svetainė “Spiegel Online” pranešė, kad per šventinę ceremoniją pasaulio čempionams skirtą taurę į aikštę išneš madų žvaigždė vokietė Klaudija Šifer ir legendinis futbolo karalius brazilas Pele. Sveikinimo žodį tars Vokietijos prezidentas Horstas Kioleris.

Anksčiau svarstyta, kad atidarymo svečių grupė turėtų būti gausesnė, todėl siūlyta ją papildyti Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) prezidentu Zepu Blateriu, turnyro organizacinio komiteto vadovu Francu Bekenbaueriu ir buvusia teniso žvaigžde Borisu Bekeriu.

Tačiau prieš dvi savaites Z.Blateris ir F.Bekenbaueris ne juokais susiginčijo, kuris iš jų turėtų rėžti kalbą, o B.Bekeris nukentėjo už replikas, kad jis netrokšta Vokietijos futbolininkų pergalės.

Galiausiai nuspręsta, kad iškilmės bus solidesnės, jei, be H.Kiolerio, dar pasisakys ir kanclerė Angela Merkel bei Z.Blateris.

Žaidėjus užklupo traumų epidemija

Matyt, B.Bekeris suerzino kai kuriuos tautiečius teigdamas, kad dabartinė šalies rinktinė - “per minkšta” laimėti čempionatą. “Komandai trūksta tokių plieninių vyrų, kokie buvo Andresas Brėmė ar Matijasas Zameris”, - sakė buvęs tenisininkas.

B.Bekerio užuominas vainikavo vakarykštė apmaudi žinia Vokietijos futbolo gerbėjams: paskelbta, kad pirmosiose rungtynėse su kostarikiečiais tikriausiai negalės dalyvauti rinktinės kapitonas Michaelis Balakas, susižeidęs blauzdą per kontrolines rungtynes su Kolumbija ir dėl atsinaujinusių skausmų nebaigęs vienos paskutinių treniruočių.

Traumos sugadino ne tik vokiečių nuotaiką.

Trečiadienį per draugišką mačą su kinais koją susilaužė prancūzų ekipos puolėjas Džibrilas Sisė. Jo vietą komandoje užims Sidnis Govu. Sunkiai traumuotą D.Sisė paguodė ir pats Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas, paskambinęs futbolininkui į ligoninę.

Dvi savaites negalės rungtyniauti Italijos rinktinės saugas Dženaras Gatuzas.

Dėl įvairių negalavimų vakar nesitreniravo arba buvo priversti sutrumpinti pratybas brazilas Ronaldas, čekai Pavelas Nedvedas ir Milanas Barošas, anglas Stivenas Džerardas, švedų vartininkas Andresas Isaksonas.

Didmiesčiuose - palapinių stovyklos

Miestus, kuriuose vyks varžybos, jau užtvindė sporto aistruoliai. Tie, kuriems svarbiau futbolas, o ne viešbučių komfortas, įsikuria palapinių stovyklose.

Jose galioja vokiška tvarka. Kiekvienas gyventojas turės specialų leidimą, gaus korteles pusryčiams ir atmintinę keliolika kalbų apie gerą elgesį. Atmintinėje, be kita ko, pabrėžiama, kad negalima į stovyklą įsinešti stiklinių indų ir pirotechnikos, juo labiau - narkotikų, o nuo 1 valandos nakties draudžiama triukšmauti.

Iškeisti prabangius apartamentus į gamtos prieglobstį verta, nes už sutaupytus eurus bus galima nusipirkti lopinėlį vejos iš Berlyno olimpinio stadiono, kuriame vyks čempionato finalas ir paaiškės naujieji pasaulio futbolo karaliai.

Pasibaigus turnyrui, aikštės veja bus parduodama. Nedidelė atraiža su autentiškumą patvirtinančiu sertifikatu kainuos 75 eurus. Lopinėliai bus supakuoti taip, kad žolė ilgai žaliuotų ir lengvai prigytų pirkėjo sklype.

Olimpinio stadiono rekonstrukcija kainavo 242 milijonus eurų. Jis talpina daugiau nei 66 tūkstančius žiūrovų.