Europos trenerių susitikime dalyvavo ir Š.Sakalauskas


2006-10-18
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Europos trenerių susitikime dalyvavo ir Š.Sakalauskas

FIBA-Europa sukvietė žinomus krepšinio specialistus, norėdama pasitarti, kaip jų žinias perteikti norintiesiems tobulėti

FIBA-Europos būstinėje Miunchene užvakar vyko pirmasis garsių trenerių susitikimas, kuriame dalyvavo ir žinomas Lietuvos specialistas Šarūnas Sakalauskas. Brėmerhafeno “Eisbaren” komandoje dirbantis lietuvis buvo pripažintas praėjusio sezono Vokietijos metų treneriu.

Į susitikimą Miunchene buvo atvykęs Ispanijos rinktinės strategas Pepu Hernandesas, Žeronos “Akasvayu” treneris Svetislavas Pesičius, Turkijos rinktinės treneris Bogdanas Tanjevičius, Vokietijos komandos strategas Dirkas Bauermanas ir dar keli specialistai.

“Buvau pristatytas kaip treneris iš Lietuvos”, - “Kauno dienai” sakė Š.Sakalauskas, pasiteiravus, ar į trenerių susitikimą jis buvo kviestas kaip geriausias Vokietijos lygos treneris, ar kaip specialistas iš Lietuvos.

Š.Sakalauskas pasakojo, kad pirmą trenerių susitikimą FIBA-Europa surengė norėdama pasitarti, kaip turėtų vykti trenerių mokymas Europoje. “Europa turi gerų ir stiprių trenerių. Kalbėjome, kaip jų žinias reikėtų perteikti kitiems, jauniems specialistams. FIBA-Europa siūlė rengti klinikas, bet treneriai prieštaravo sakydami, kad tai yra pasyvus mokymas, o naudingesnis būtų aktyvus mokymas. Todėl klinikas nutarta palikti organizuoti Italijai, Ispanijai, Prancūzijai - šalims, kurios iki šiol tai sėkmingai darė. Diskusijose kilo idėja, kad treneriai, dirbantys tik nacionalinėse rinktinėse ir netreniruojantys klubo, taip pat jau baigiantys karjerą ir turintys didelę patirtį, galėtų padėti jauniems ir perspektyviems treneriams arba norintiems tobulintis. Manome, kad jie galėtų vykti į konkrečias komandas ir padėtų koreguoti treniruočių procesą, galbūt stebėtų varžybas ir patartų treneriui, ką galbūt galima būtų daryti kitaip. Toks aktyvus ir gyvas mokymasis būtų daug pranašesnis už teorinį mokslą, kurį, stokojant praktikos, kartais būna sunku pritaikyti. Tad idėja gera, tik sunku pasakyti, kaip jai pavyks skintis kelią į praktiką”.

Apie finansinius tokių mokymų aspektus susitikime nebuvo kalbėta. Manoma, kad jie labiausiai būtų reikalingi vadinamosioms ne krepšinio šalims - Bulgarijai, Lenkijai, Čekijai ir kitoms.