„Euro 2008“ – ir šalia aikščių


2008-06-11
KD inf.
„Euro 2008“ – ir šalia aikščių

Bran­giau­sios rink­ti­nės ir sek­sua­liau­sio fut­bo­li­nin­ko rin­ki­mai, so­cia­li­nė ak­ci­ja prieš pre­ky­bą žmo­nė­mis. Eu­ro­pos fut­bo­lo čem­pio­na­tas - tai ne vien įvy­kiai ant ža­liosios sta­dio­nų ve­jos.

Mi­li­jo­nų ver­tos ko­jos

Kie­no ko­jos bran­giau­sios Eu­ro­pos čem­pio­na­te? Vo­kie­čių in­ter­ne­to sve­tai­nė „Trans­fer­markt" su­skai­čia­vo, kad Is­pa­ni­jos rink­ti­nės. 381 mi­li­jo­nais eu­rų - tiek fut­bo­lo rin­ko­je kai­nuo­ja vi­si 23 is­pa­nų ko­man­dos žai­dė­jai. Pa­sau­lio čem­pio­nės Ita­li­jos rink­ti­nės žai­dė­jai įver­tin­ti 351,3 mln. eu­rų. Tre­čio­je vie­to­je - Pran­cū­zi­jos rink­ti­nė su 300 mi­li­jo­nų.

Por­tu­ga­li­jos rink­ti­nė ne­pa­te­ko į ly­de­rių tre­je­tą, ta­čiau jos gre­to­se žai­džia bran­giau­sias čem­pio­na­to fut­bo­li­nin­kas. Eks­per­tų nuo­mo­ne, sau­go Cris­tia­no Ro­nal­do kai­na šiuo me­tu pa­sie­kė 55 mln. eu­rų. Be­je, ne­ty­la gan­dai, kad Mad­ri­do „Real" klu­bas pa­si­ren­gęs į Man­čes­te­rio „Uni­ted" są­skai­tą per­ves­ti to­kią ar net di­des­nę su­mą, kad tik pri­si­vi­lio­tų po­rtu­ga­lų vun­der­kin­dą.

Pre­ky­bai žmo­nė­mis - ne

Nors Aust­ri­jos ir Švei­ca­ri­jos vieš­na­miai prieš Eu­ro­pos čem­pio­na­tą pa­skel­bė vi­suo­ti­nę mo­bi­li­za­ci­ją, šio­se ša­ly­se vyks­ta ir prie­šin­ga ak­ci­ja.

Pir­me­ny­bėms rim­tai pa­si­ren­gė mo­te­rų tei­sių gy­ni­mo or­ga­ni­za­ci­jos. Ak­ty­vis­tės ke­ti­na iš­pla­tin­ti per mi­li­jo­ną rau­do­nų skra­ju­čių, ku­rio­se 22 kal­bo­mis bus ra­gi­na­ma at­kreip­ti dė­me­sį į pre­ky­bą žmo­nė­mis ir pri­vers­ti­nę pro­sti­tu­ci­ją. Švei­ca­ri­jo­je per te­le­vi­zi­ją taip pat ro­do­mas vaiz­do kli­pas, ku­ria­me vy­rų bū­rys lyg auk­cio­ne per­ka jau­ną mer­gi­ną.
Šią mo­te­rų tei­sių gy­nė­jų ak­ci­ją re­mia ir Eu­ro­pos Par­la­men­tas.

Gau­dy­ti pre­kei­vius žmo­nė­mis iš anks­to ren­gė­si ir Švei­ca­ri­jos bei Aust­ri­jos pa­rei­gū­nai. Švei­ca­rai at­krei­pė dė­me­sį į kai­my­nų vo­kie­čių pa­tir­tį. Per 2006 me­tų pa­sau­lio čem­pio­na­tą vo­kie­čiai iš­lais­vi­no 26 į sek­so ver­gi­ją pa­te­ku­sius žmo­nes.

Tie­sa, mo­te­rų ak­ci­ja pa­ti­ko ne vi­siems. Kla­gen­fiur­to val­džia ne­lei­do reng­ti tarp­tau­ti­nės kon­fe­ren­ci­jos apie pre­ky­bą žmo­nė­mis. Me­ras mo­ty­va­vo, kad tai bū­tų bu­vu­si an­ti­rek­la­ma mies­tui.

Už bi­lie­tus - tūks­tan­čiai

13,5 tūkst. eu­rų - tiek pi­ni­gų ne­pa­gai­lė­jo ne­ži­no­mas fut­bo­lo aist­ruo­lis, nu­si­pir­kęs ke­tu­ris bi­lie­tus į čem­pio­na­to fi­na­lą bir­že­lio 29 die­ną Vie­no­je. Šis sir­ga­lius lai­mė­jo in­ter­ne­to sve­tai­nė­je „Ebay" su­reng­tą auk­cio­ną. Ki­tas fut­bo­lo ger­bė­jas nu­si­pir­ko du bi­lie­tus į fi­na­lą už 8499 eu­rus.

Bi­lie­tai į at­krin­ta­mą­sias var­žy­bas in­ter­ne­te - kiek pi­ges­ni. Už ke­tu­rias vie­tas ket­virt­fi­na­ly­je vie­nas in­ter­nau­tas ne­pa­gai­lė­jo 2999 eu­rų.

In­ter­ne­to auk­cio­nai ir juo­do­ji rin­ka lie­ka vie­nin­te­lės ga­li­my­bės gau­ti bi­lie­tų ofi­cia­liais ke­liais jų ne­ga­vu­siems aist­ruo­liams. UE­FA įspė­jo, kad yra di­de­lė ti­ki­my­bė, jog bi­lie­tai bus su­klas­to­ti. „Ebay" ad­mi­nist­ruo­jan­ti kom­pa­ni­ja pa­ti­ki­no, kad tik­ri­na bi­lie­tus, o juos par­duo­ti lei­džia­ma tik žmo­nėms su ne­prie­kaiš­tin­ga re­pu­ta­ci­ja.

Žaidėjai - mo­te­rų tai­kik­liuo­se

Kol tur­tin­giau­si pa­sau­lio klu­bai ver­ti­na C.Ro­nal­do ta­len­tą aikš­tė­je, mo­te­rys įžvel­gia ki­to­kių jo pri­va­lu­mų. 23 me­tų Por­tu­ga­li­jos rink­ti­nės žvaigž­dę dau­gu­mos Eu­ro­pos ša­lių mo­te­rys iš­rin­ko gra­žiau­siu „Eu­ro 2008" fut­bo­li­nin­ku.

Apk­lau­so­je, ku­rio­je da­ly­va­vo apie 12 tūkst. mo­te­rų, ant­rą­ją vie­tą užė­mė pran­cū­zas Thier­ry Hen­ry, o tre­čią­ją pa­si­da­li­jo dėl trau­mos čem­pio­na­te žais­ti ne­ga­lin­tis ita­las Fa­bio Can­na­va­ro ir šve­das Fred­ri­kas Ljung­ber­gas.

Sim­pa­tiš­kiau­siu fut­bo­li­nin­ku C.Ro­nal­do ta­po ant­rą kar­tą iš ei­lės. Dai­lio­sios ly­ties at­sto­vės po­rtu­ga­lo iš­vaiz­dą įver­ti­no ir per 2006 me­tų pa­sau­lio čem­pio­na­tą.

Nuos­to­lin­ga len­kų ne­sėk­mė

Len­ki­jos rink­ti­nės pra­lai­mė­ji­mas 0:2 Vo­kie­ti­jai nei­gia­mai at­si­lie­pė kai­my­ni­nės ša­lies eko­no­mi­kai.

Dien­raš­čio „Dzien­nik" tei­gi­mu, pir­ma­die­nį Len­ki­jo­je pro­duk­ci­jos bu­vo pa­ga­min­ta penk­ta­da­liu ma­žiau nei įpras­tai, o nuo­sto­liai su­da­rė apie 50 mln. zlo­tų.
Du len­kų kil­mės Lu­ka­so Po­dols­kio įvar­čiai jo gim­ti­nei kai­na­vo po 25 mln. zlo­tų. Pa­sak eks­per­tų, len­kai rung­ty­nėms su vo­kie­čiais ap­tar­ti sky­rė ma­žiau­siai 15 mi­nu­čių dar­bo lai­ko.