Dviračių čempionatui – krizės smūgiai


2009-06-27
Gediminas Reklaitis
Dviračių čempionatui – krizės smūgiai

Krizė graužia visų sporto šakų pamatus. Lietuvos dviračių plento čempionatas Ignalinoje sulaukė rekordiškai mažai dalyvių, o varžybos, taupant lėšas, vyko ne tris, o dvi dienas.

Dalyvių kasmet mažėja

"Prieš penkerius šešerius metus būdavo, kad grupėje važiuoja apie 150 sportininkų, o dabar patys matote – liko 20–30", – ketvirtadienio popietę, vykstant vyrų grupinėms lenktynėms, pastebėjo lenktynes prižiūrėjęs vietinis savanoris.

Šiemet į vyrų grupinių lenktynių startą stojo vos 33 sportininkai, o distanciją baigė 23. Moterų grupinių lenktynių distanciją sugebėjo įveikti vos 17 sportininkių. Dar mažesni skaičiai – sklaidant atskiro starto lenktynių protokolus.

Čempionato dalyvių kasmet mažėja drastiškai, o šiemet jau nebeliko net ir menkos pompastikos. Finansinė realybė privertė Lietuvos dviračių sporto federaciją (LDSF) veržtis diržus. Anksčiau dviratininkus sveikindavo parašiutininkai (taip buvo 2007-aisiais), dabar liko po vieną raudoną rožę prizininkams ir nebrangaus šampanizuoto vyno butelis nugalėtojams.

"Tokia dabar padėtis. Dviračių sportas yra brangi sporto šaka, todėl išsilaikyti nėra lengva. Ką ir sakyti, jei sporto mokyklos net treneriams neapmoka kelionės į čempionatą? Verčiamės sunkiai, bet tikiu, kad išgyvensime", – teigė Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) generalinis sekretorius Antanas Taučius.

"Gaila matyti, kad mūsų kasmet vis mažėja. Bet ką žmonėms daryti? Kai sulauki 24–25 metų, jau reikia galvoti apie normalesnį gyvenimą, šeimos kūrimą. O iš dviračių sporto pavyksta pragyventi tik vienam kitam", – pripažino viena ryškiausių čempionato žvaigždžių Ignatas Konovalovas.

Žvaigždės aplenkė Ignaliną

Trečiadienį ir ketvirtadienį daugelio dalyvių ir žiūrovų akys krypo būtent į I.Konovalovą bei 2000 m. Sidnėjaus olimpiados prizininkę Dianą Žiliūtę. Jie buvo bene ryškiausios čempionato figūros, nes kiti šalies dviračių sporto lyderiai į Ignaliną neatvyko.

Pernykštis Lietuvos čempionas Tomas Vaitkus iki paskutinės akimirkos laukė kvietimo į "Tour de France" lenktynes. Apie tai, kad "Astana" jo neveš į prestižines varžybas, klaipėdietis sužinojo jau tada, kai atvykti ginti šalies čempiono titulą buvo per vėlu.

Kitas daugkartinis čempionatų prizininkas Dainius Kairelis rengiasi varžyboms su savo komanda. Edita Pučinskaitė ir Modesta Vžesniauskaitė visą dėmesį koncentruoja į artėjančias "Giro d'Italia" lenktynes.

"Žinoma, kad varžytis buvo lengviau. Jei būtų Vaitkus, jis tikriausiai ir laimėtų", – jau po finišo pripažino grupinių lenktynių nugalėtojas Egidijus Juodvalkis. Jam antrino ir moterų varžybas laimėjusi Rasa Leleivytė.

"Būtent klubuose sportininkai uždirba pragyvenimui, todėl logiška, kad pirmiausia paiso jų interesų. Be to, tai buvo poolimpiniai metai, kai sportininkai nori pailsėti. Kitąmet norėtume sulaukti visų geriausiųjų", – pabrėžė A.Taučius.

Be poilsio dienos

"Labai sunku atidavus visas jėgas atskiro starto lenktynėms, kitą dieną vėl rimtai kovoti grupinėse. Kitų šalių čempionatuose tarp dviejų startų būna poilsio diena", – po grupinių lenktynių pasiguodė Evaldas Šiškevičius.

Sidabro medalį atskro starto lenktynėse laimėjęs sportininkas buvo laikomas ir vienu grupinio starto favoritų, bet liko toli nuo lyderių. Kaip ir I.Konovalovas, kuris išeikvojo daug jėgų gindamas atskiro starto lenktynių čempiono titulą.

Anksčiau Lietuvos čempionatą taip pat buvo įprasta rengti tris dienas, vieną jų skiriant poilsiui. Panašiai LDSF planavo elgtis ir šiemet, tačiau vėliau teko koreguoti sumanymus.

"Pirmiausia prisideda papildomos pragyvenimo išlaidos. Tai dar būtų nieko, nes svarbiausia priežastis buvo vietos policijos užimtumas. Jie šiomis dienomis turi užtektinai renginių, todėl paprašė čempionatą surengti per dvi dienas", – pasakojo A.Taučius.