Dešimtokas pripažįsta tik sąžiningą kovą


2004-09-30
Romas PODERYS
Dešimtokas pripažįsta tik sąžiningą kovą

Lietuvos jaunių bokso čempionas savo sportinių trofėjų kolekciją papildė Europos pirmenybių apdovanojimu

Kauno Julijanavos vidurinės mokyklos dešimtokas Egidijus Kavaliauskas bokso treniruotes pradėjo lankyti daugiau nei prieš trejus metus, tačiau jau tapo vienu Lietuvos jaunių rinktinės lyderių.

Praėjusią vasarą jis nugalėjo šalies pirmenybėse ir jaunių žaidynėse, o neseniai Saratove (Rusija) įvykusiame Europos kadetų (iki 17 metų) bokso 9-ajame čempionate iškovojo bronzos medalį.

Kelią į finalą pastojo vokietis

Saratove burtai Egidijui buvo palankūs - jis iš karto pateko į svorio kategorijos iki 52 kg varžybų ketvirtfinalį, kuriame susitiko su Estijos atstovu Maksimu Vilde. Lietuvio pranašumas buvo akivaizdus - jis įveikė konkurentą rezultatu 25:17.

“Ši kova man labai gerai susiklostė. Buvau aktyvus, dažnai atakavau ir įgijau persvarą. Tai sutrikdė estą”, - sakė “Kauno dienos” korespondentui E.Kavaliauskas.

Pusfinalyje Lietuvos jaunių čempionas surėmė pirštines su Vokietijos boksininku Davidu Miuleriu ir nusileido jam 9:24. Kaunietis mano, jog vokiečiui šiek tiek padėjo arbitrai.

“Varžovas - kairiarankis, o grumtis su tokiais priešininkais visuomet sudėtingiau nei su dešiniarankiais. Gal ir patirties pritrūkau. Vis dėlto kova buvo apylygė, todėl nustebau sužinojęs rezultatą, nes nedaug vokiečio smūgių pasiekė tikslą, o teisėjai jam taškus skaičiavo turbūt už kiekvieną rankos mostą”, - teigė kaunietis.

Bronzos medalio laimėtojas pridūrė, jog slogiausią įspūdį Europos čempionate paliko būtent tendencingas teisėjavimas: “Arbitrai akivaizdžiausiai “tempė” šeimininkus - rusus. Daug kas tuo piktinosi. Net vienuolika Rusijos sportininkų boksavosi finaluose, nors, ne vien mano nuomone, ne visi iš jų to nusipelnė. Kiekviena kova turi būti sąžininga”.

Kovos pradmenų išmokė tėvas

E.Kavaliauskas, atsižvelgiant į sporto mokyklų specifiką, oficialiai atstovauja ne Kauno miestui, bet rajonui. Boksininko treneris Jurijus Kolyčevas pabrėžė, kad jaunuoliui būdingas darbštumas ir kantrybė, todėl jis greitai pasiekė gerų rezultatų.

“Prieš ateidamas į “Gongo” klubą, Egidijus lankė savo tėvo rengiamas kovinės savigynos treniruotes, todėl ringe neatrodė kaip naujokas. Man patiko, kad jo nereikėjo raginti ar priminti, kad kas nors nepadaryta”, - vardijo auklėtinio privalumus J.Kolyčevas.

Julijanavos vidurinės mokyklos dešimtokas tvirtina, kad sportas netrukdo mokslui. Egidijus įdėmiai stebėjo Atėnų olimpinių žaidynių bokso turnyro kovas, labiausiai įstrigo techniški kubiečiai, taip pat kai kurie Rusijos, Prancūzijos kovotojai.

Iš lietuvių E.Kavaliauskui patinka savitu stiliumi išsiskiriantys Ričardas Baika, Donatas Jasevičius, Ivanas Stapovičius, Vidas Bičiulaitis.

“Prognozuodamas savo auklėtinių ateitį aš vis dažniau neišvengiu emocijų, tačiau kitaip negaliu. Taip, Egidijus yra perspektyvus sportininkas, jis galėtų tapti aukšto lygio boksininku, tačiau nei aš, nei mūsų federacija negali garantuoti, ar jį apskritai išlaikysime bokse. Šiuo metu tai opiausia mūsų sporto šakos problema”, - sakė J.Kolyčevas.

Karjerą lemia ne medaliai

Pasak patyrusio specialisto, jam ir kitiems Lietuvos treneriams yra pavykę parengti ne vieną Europos jaunių ar jaunimo čempionatų medalininką, tačiau tolesnę talentingų vaikinų karjerą pakoreguoja arba tiesiog sustabdo pinigai.

“Mūsų boksininkai sportinę brandą pasiekia sulaukę 25-30 metų, tačiau nemažai perspektyvių jaunuolių gerokai anksčiau atsisveikina su ringu, nes būna priversti ieškoti pelningesnio užsiėmimo. Juk pas mus vien iš bokso neišsiversi.

Ką mes galime pasiūlyti auklėtiniui, netgi Europos čempionato prizininkui, nusprendusiam atsisakyti bokso ir uždarbiauti užsienyje? Nieko. Neturime efektyvios sistemos, kuri užtikrintų patenkinamą finansavimą, padedantį sporte sulaikyti geriausius.

Tie, kurie atstovauja rinktinėms, dar šį tą gauna - maistpinigių, vitaminų. Tačiau ir valstybinės komandos ne visada suduria galą su galu. Lietuvos bokso federacija jauniams prieš Europos pirmenybes surengė treniruočių stovyklas pajūryje, bet į čempionatą Egidijus Kavaliauskas vyko už klubo “Gongas” bei Kauno rajono savivaldybės lėšas”, - aiškino J.Kolyčevas.

Treneriui pritaręs Kauno bokso klubo “Gongas” prezidentas Anatolijus Marma pridūrė, jog E.Kavaliausko kelione į Saratovą daug rūpinosi Kauno rajono meras Leonardas Gineika ir rajono Tarybos Finansų komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas.

“Klubai dažnai gelbsti rinktinių narius, kai federacija jiems negali padėti”, - teigė A.Marma.