Čempionai nuleisti ant žemės


2008-06-11
KD inf.
Čempionai nuleisti ant žemės

Net vy­riau­si Ita­li­jos fut­bo­lo ti­fo­ziai ne­ga­li pri­si­min­ti to­kios gė­din­gos sa­vo nu­my­lė­ti­nių ne­sėk­mės Eu­ro­pos čem­pio­na­tų fi­na­li­niuo­se tur­ny­ruo­se, nes to­kios tie­siog ne­bu­vo.

Įvar­tis - pa­gal tai­syk­les

Di­de­lė da­lis Ita­li­jos fut­bo­li­nin­kų ir ti­fo­zių įsi­ti­ki­nę: jų star­tą „Eu­ro 2008" ne­pa­tai­so­mai su­ga­di­no tei­sė­jai. Kad olan­das Ruu­das Van Nis­tel­rooy'us pir­mą įvar­tį įmu­šė iš nuo­ša­lės, iš pra­džių pa­si­ro­dė ir neut­ra­liems fut­bo­lo sir­ga­liams.

Ta­čiau vi­sas spe­ku­lia­ci­jas už­gniau­žė UE­FA ir pa­tys ar­bit­rai. Pa­gal tai­syk­les ver­ti­na­ma, kad dėl trau­mos aikš­tę pa­li­kęs fut­bo­li­nin­kas te­be­da­ly­vau­ja žai­di­me. Taip at­si­ti­ko su ita­lų gy­nė­ju Chris­tia­no Pa­nuc­ci - po kam­pi­nio jis su­si­dū­rė su var­ti­nin­ku Gian­lui­gi Buf­fo­nu ir nu­griu­vo už ga­li­nės li­ni­jos. Tei­sė­jai įver­ti­no, kad jis da­ly­vau­ja žai­di­me.

„Tai­syk­lė­se nu­ro­dy­ta, kad žai­dė­jas pa­si­trauk­ti iš aikš­tės ga­li dėl trau­mos ar­ba spe­cia­liai, no­rė­da­mas įgy­ti pra­na­šu­mą prieš var­žo­vus. Šiuo at­ve­ju sun­ku pa­sa­ky­ti, ku­ris at­ve­jis tai bu­vo, bet ma­nau, kad įvar­tis bu­vo įmuš­tas pa­gal tai­syk­les", - va­kar pa­tvir­ti­no Ita­li­jos fut­bo­lo tei­sė­jų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas Ce­sa­re Gus­so­ni.

Ar­bit­rų bri­ga­dai iš Šve­di­jos po rung­ty­nių ne­prie­kaiš­ta­vo ir ita­lų tre­ne­ris Ro­ber­to Do­na­do­ni: „Pap­ras­tai ne­kal­bu apie tei­sė­jų spren­di­mus. Įvar­tis bu­vo įskai­ty­tas, ir nie­ko ne­pa­kei­si."

Olan­dams - is­to­ri­nė per­ga­lė

R.Do­na­do­ni tik­riau­siai kal­bė­tų vi­sai ki­taip, jei R.Van Nis­tel­rooy'aus įvar­tis bū­tų nu­lė­męs rung­ty­nių baig­tį. Ta­čiau oran­ži­nė Olan­di­jos rink­ti­nė pir­ma­die­nio va­ka­rą Ber­ne bu­vo ge­res­nė ko­man­da iki šiol gra­žiau­sio­se Eu­ro­pos čem­pio­na­to rung­ty­nė­se.

Ita­lų gy­ny­bos šlo­vę į ši­pu­lius su­dau­žė Wes­ley Sneij­de­ris ir Gio­van­ni Van Bronck­hors­tas, o olan­dai tu­rė­jo ir dau­giau pro­gų pa­si­žy­mė­ti. „Pir­miau­sia tai ko­man­dos nuo­pel­nas. Žai­dė­me la­bai ge­rai ir nu­si­pel­nė­me per­ga­lės", - aiš­ki­no ge­riau­siu ma­čo žai­dė­ju iš­rink­tas W.Sneij­de­ris. Be­je, šis Mad­ri­do „Real" sau­gas rung­ty­nių die­ną šven­tė 24-ąjį gim­ta­die­nį.
Olan­di­jos rink­ti­nė ita­lus nu­ga­lė­jo po 30 me­tų per­trau­kos. 1978-ai­siais olan­dai 2:1 lai­mė­jo pa­sau­lio čem­pio­na­to pus­fi­na­lį. Da­bar­ti­nis rink­ti­nės stra­te­gas Mar­co Van Bas­te­nas vy­lė­si, kad tai bus pra­na­šiš­kas ženk­las.

„Aš di­džiuo­juo­si, kad mes de­monst­ra­vo­me gra­žų fut­bo­lą ir įvei­kė­me pa­sau­lio čem­pio­nus. Tai - is­to­ri­nis re­zul­ta­tas, - švy­tė­jo M. Van Bas­te­nas. - Ži­no­ma, kal­bė­ti apie nau­ją erą dar anks­ti. Ta­čiau jei pa­vyks iš­lai­ky­ti to­kį ly­gį, pa­siek­si­me gra­žią sva­jo­nę."

Spau­da ne­gai­lė­jo kri­ti­kos

Ita­li­jos spau­da ant­ra­die­nį da­vė ne­ma­žai py­los sa­viš­kiams. „Olan­dai mus pa­mo­kė. Jie nu­si­pel­nė per­ga­lės, nes žai­dė taip, lyg jie bū­tų pa­sau­lio čem­pio­nai, - ra­šė Ita­li­jos spor­to dien­raš­tis „La Gaz­zet­ta del­lo Sport". - Tai tik tur­ny­ro pra­džia, bet jaus­mas toks, lyg mums jis bū­tų pa­si­bai­gęs." „Ro­ber­to Do­na­do­ni vei­das - vi­sa­da liūd­nas. Gal jis ma­to atei­tį?" - pa­si­šai­pė „La Re­pubb­li­ca".

Pats R.Do­na­do­ni po ma­čo sten­gė­si at­ro­dy­ti ko­vin­gas. „Jei­gu ne­bū­si­me nu­si­tei­kę op­ti­mis­tiš­kai, ga­li­me jau da­bar vyk­ti ato­sto­gų", - sa­kė tre­ne­ris.

Jam pri­ta­rė var­ti­nin­kas G.Buf­fo­nas: „No­ri­me at­si­pra­šy­ti vi­sų sa­vo ger­bė­jų ir pa­ža­dė­ti, kad ki­to­se rung­ty­nė­se žai­si­me ge­riau."

Vi­ce­čem­pio­nai ir­gi ne­su­ža­vė­jo

Kiek ge­riau pir­ma­die­nį su­žai­dė, ta­čiau taip pat nie­kuo ne­nus­te­bi­no pa­sau­lio vi­ce­čem­pio­nė Pran­cū­zi­ja. Mė­ly­nie­ji blan­kio­se C gru­pės rung­ty­nė­se ne­su­ge­bė­jo pa­lauž­ti Ru­mu­ni­jos pa­si­prie­ši­ni­mo - 0:0.

„Tu­rė­jo­me iš­ko­vo­ti tris taš­kus, ta­čiau ir ly­gio­sios nė­ra pa­ts blo­giau­sias re­zul­ta­tas. Ru­mu­nai ge­rai gy­nė­si, o mums ne­si­se­kė ras­ti erd­vės puo­li­me. Ban­dė­me verž­tis kraš­tais, ban­dė­me brau­tis per cent­rą, ta­čiau nie­kas ne­pa­dė­jo", - po ma­čo kal­bė­jo pran­cū­zų sau­gas Clau­de'as Ma­ke­le­le.

Abie­jų ko­man­dų tre­ne­riai de­monst­ra­vo, kad yra pui­kiai įval­dę iro­ni­jos me­ną. „Žai­dė­me su ko­man­da, ku­ri ne­no­rė­jo žais­ti, tie­siog sie­kė ly­gių­jų. Tu­rė­jo­me lai­mė­ti šias rung­ty­nes 10:0, ta­čiau fut­bo­le juk taip ne­bū­na", - at­sai­niai pa­reiš­kė pran­cū­zas Ray­mon­das Do­me­ne­chas.

Ru­mu­nas Vic­to­ras Pi­tur­ca ne­li­ko sko­lin­gas: „Gal pran­cū­zams nu­si­bo­do nuo­lat rung­ty­niau­ti aukš­čiau­siu ly­giu ir jie mums lei­do pel­ny­ti taš­ką? Ta­čiau mes no­rė­jo­me tri­jų taš­kų, nors ly­gio­sios yra tei­sin­gas re­zul­ta­tas."

Re­zul­ta­tai

Pran­cū­zi­ja - Ru­mu­ni­ja 0:0 (0:0). Ciu­ri­cho „Let­zig­rund" sta­dio­nas, 30 tūkst. žiū­ro­vų.
Olan­di­ja - Ita­li­ja 3:0 (2:0). Ber­no „Sta­de de Suis­se" sta­dio­nas, 32 tūkst. žiū­ro­vų. Įvar­čiai: R.Van Nis­tel­rooy'us (26 min.), Wes­ley Sneij­de­ris (31) ir G.Van Bronck­hors­tas (79).

„Eu­ro 2008" tvar­ka­raš­tis

Tre­čia­die­nis (A gru­pė)
19 val. Če­ki­ja - Por­tu­ga­li­ja
21.45 val. Švei­ca­ri­ja - Tur­ki­ja