Antrasis raundas prieš pasaulio vicečempionus


2009-04-01
Gediminas Reklaitis
Antrasis raundas prieš pasaulio vicečempionus

Lietuvos futbolininkai Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadiono "smėlio dėžėje" buvo pasiųsti į nokdauną, bet vėl pašoko ant kojų ir tikisi išvengti nokauto.

Fizinės jėgos – apylygės

Kauno stadioną smėlio dėže po pirmųjų 2010 m. pasaulio čempionato atrankos rungtynių su Prancūzija pavadino Lietuvos rinktinės kapitonas Tomas Danilevičius. Dėl kelio raiščių traumos kelias savaites nesportavusiam puolėjui sugrįžimas buvo itin sunkus. Išvykdamas į Paryžių žaisti antrųjų rungtynių su Prancūzijos futbolininkais jis pripažino, kad jaučia didelį nuovargį, bet spėjo, kad šviežiomis kojomis negali pasigirti ir prancūzai, iš Kauno išsivežę sunkiai iškovotą pergalę 1:0.

"Kaune aikštė buvo labai sunki, nesu įpratęs žaisti tokiomis sąlygomis", – sporto dienraščiui "L'Equipe" sakė ir prancūzų rinktinės gynėjas Sebastienas Squillaci, kuriam pritarė kiti komandos draugai.

Kita vertus, abi rinktinės jau pirmąsias rungtynes pasitiko skirtingos būklės: didžioji dalis prancūzų rungtyniauja įvairių šalių čempionatuose ir UEFA varžybose, o daugelis lietuvių niekaip nepakyla nuo savo klubų suolo. Dėl to prieš pirmą mačą nerimavo rinktinės strategas Jose Couceiro.

Nerimas persikėlė ir į Prancūziją. Mažai rungtyniaujantiems žaidėjams sunkiau atsigauti po didelių krūvių. Ir nors prie visko įpratę lietuviai niekuo nesiskundžia, prancūzai ir šioje srityje turės nedidelį pranašumą.

"Dabar jau žaisime jų teritorijoje, jiems palankiomis sąlygomis. Tai problema, bet mūsiškiai užsienio klubuose taip pat žaidžia gerose aikštėse. O fizinė būklė gerėja, žaidėjai turėtų laiku išsilaižyti žaizdas", – vylėsi rinktinės stratego Jose Couceiro asistentas Vitalijus Stankevičius.

Kita problema, kad vakar paskutinėje rinktinės treniruotėje 80 tūkst. žiūrovų talpinančiame "Stade de France" stadione galėjo dalyvauti ne visi rinktinės žaidėjai.

Ekipa prarado D.Česnauskį

Nuovargį ir traumų pasekmes iš lietuvių jaučia ne vien T.Danilevičius. Pirmuosius žingsnius po sudėtingos kelio traumos žengia Saulius Mikoliūnas, o šeštadienį Kaune petį pasitempė užtikrintai vartus gynęs Žydrūnas Karčemarskas.

Tačiau prasčiausias naujienos – apie Deividą Česnauskį. Kitą traumuotą rinktinės lyderį Marių Stankevičių dešiniojo gynėjo pozicijoje sėkmingai pakeitęs futbolininkas susirgo, ir labai abejojama, ar šiandien "Stade de France" stadione galės išbėgti į aikštę.

"Deividui pakilo temperatūra, jis prastai miegojo. Dar neprarandame vilties, bet panašu, kad teks verstis be jo. Labai apmaudu, nes dešiniajame krašte jie su Darvydu Šernu sudarė įdomų tandemą", – pasakojo V.Stankevičius.

Trenerio nuomone, rinktinei pralaimėjimas Kaune nebuvo didelis smūgis: "Mūsų žaidėjai ne pirmą dieną žaidžia futbolą, žino, ką reiškia pralaimėti. Aišku, po pergalių nuotaikos visai kitokios, bet vyrų akys nėra užgesusios. Visi nusiteikę susikauti ir čia, Paryžiuje."

Ieškos laimės puolime

Lietuvos rinktinės sudėtyje neišvengiamai bus permainų. Vienas galimų naujokų starto vienuolikėje – mačą Kaune dėl diskvalifikacijos praleidęs Linas Pilibaitis. Tačiau V.Stankevičius pripažino, kad šio saugo sugrįžimas nebus panacėja nuo visų bėdų.

"Ne tiek svarbu, kas žais. Svarbu, kaip žais, kaip vykdys nurodymus. Pirmose rungtynėse turėjome daug problemų, nes varžovai mus spausdavo iškart, vos perimdavome kamuolį. Tas spaudimas išmušė iš ritmo, pradėjome klysti, praleidome įvartį, – prisiminė V.Stankevičius. – Kadangi mūsų laukia visai kitos sąlygos, daug geresnė aikštė, turime būti pasirengę gerokai greitesniam tempui."

Vienintelį kartą su Prancūzijos rinktine svečiuose lietuviai žaidė 2008 m. Europos čempionato atrankoje. Tuomet pavyko atsilaikyti 80 min., bet tada iškart dviem įvarčiais smogė Thierry Henry.

"Tada turėjome puikią progą pasižymėti pirmi, bet Audrius Kšanavičius pataikė į virpstą, o Edgarui Jankauskui nepavyko antrasis smūgis. Didžiausia pamoka iš tų rungtynių, kad negalime apsiriboti gynyba, nes prieš tokią komandą 90 min. nėra šansų apsiginti. Ieškosime laimės prie varžovų vartų, nes mums reikia teigiamo rezultato", – pabrėžė V.Stankevičius.

Prieš rungtynes Paryžiaus priemiestyje Sen Deni VII pasaulio čempionato atrankos grupėje lietuviai turi 9 taškus (5 mačai), prancūzai – 7 (4).


TV anonsas

2010 m. pasaulio futbolo čempionato atrankos rungtynės Prancūzija–Lietuva šiandien 22 val. tiesiogiai per LTV ir "Sport 1".