Žvaigždės čiumpa mokytojo darbą


2009-06-27
Darius Sėlenis
Žvaigždės čiumpa mokytojo darbą

"Tobulėk su Povilu Meškėla ir "Rojaus tūzais", "Noriu būti žvaigžde", "Užkariauk pramogų pasaulį". Šią vasarą vaikus ir jų tėvus bandoma sugundyti itin skambiais stovyklų pavadinimais.

Sunkmetis niekuo dėtas?

Asta Pilypaitė, Rosita Čivilytė, Vudis, Eglė Mickevičienė, Vladas Kovaliovas, Jurgis Brūzga, Steponas Januška, Audrius Giržadas, Agnė, Taja, Česlovas Gabalis, Alanas Chošnau, Nijolė Maceikaitė, P.Meškėla... Įspūdingą šiemet organizuojamų stovyklų dėstytojų ir pas vaikus žadančių apsilankyti pramogų pasaulio atstovų sąrašą galima tęsti ir tęsti.

Atrodo, jog per ekonominę krizę gerokai mažiau užsakymų nei anksčiau sulaukiančios žvaigždės atrado naują nišą. Tačiau tokius įtarimus jos kategoriškai neigia.

"Ne, tai nesusiję su sunkmečiu", – nukirto legendinės grupės "Rojaus tūzai" siela ir vienos stovyklos organizatorius P.Meškėla. Jis tikino, jog šiuo metu finansiškai net labai neparanku organizuoti tokias stovyklas.

"Net jei labai daug koncertuočiau ir reikėtų verstis per galvą, į tokią stovyklą atvažiuočiau", – nuoširdumu bandė papirkti dainininkė A.Pilypaitė.

"Pagaliau! Pagaliau ir pas mus atsirado tokių stovyklų, kuriose vaikus lavina savo srities profesionalai", – džiūgavo Klaipėdos universiteto dėstytojas ir grupės "Studija" vadovas S.Januška.

Prieš startą jaudinasi

"Oi, honoraras, kurį gausiu už pamokas, simbolinis. Tikiuosi, susidraugausiu su vaikais – ne tik mokysiu, bet ir ilsėsiuosi su jais", – šypsojosi A.Pilypaitė. Dainininkė neslėpė, kad prieš stovyklą gerokai jaudinasi ir jei jai būtų pasiūlyta nuolat dirbti dėstytoja, dar labai gerai pagalvotų.

Tuomet ko ji važiuoja? Asta atsakė po akimirkos: "Man labai įdomu pabandyti padirbėti. Beje, sunkmetis šiam mano sprendimui neturi įtakos."

"Viskas šiame gyvenime prasideda nuo vaikų. Norime jiems suteikti gerus pradmenis, nes puikiai žinome visus pliusus ir minusus. Jie turi girdėti ne pakeltą mokytojo balsą, o užsidegti noru patys viskuo domėtis. Muzika ir tiesioginis bendravimas vaikams itin svarbu – nuo to jie pradeda susipažinti su pasauliu", – filosofiškai dėstė P.Meškėla.

Paklaustas, ar netrūksta muzikantams pedagoginių žinių, Povilas šiek tiek įsižeidė: į stovyklą atvykstantys muzikantai – jo bičiuliai, puikiai pažįstami žmonės, su kuriais jis ne vienus metus stovi scenoje.

"Į tai žvelgiu itin atsakingai, – prisipažino dainininkas. – Su vaikais bendrauju ne tik nustatytą laiką. Tuo metu visi jie yra tarsi mano paties vaikai."

Pas kaimynus – ne naujiena

"Anksčiau ar vėliau tokių stovyklų su pramogų pasaulio atstovais turėjo atsirasti ir Lietuvoje", – svarstė grupės "Studija" vadovas S.Januška. Klaipėdos universitete jis 15 metų dėsto džiazinį vokalą ir mielai to moko ne tik studentus, bet ir moksleivius.

"Gretimose šalyse tokios vasaros stovyklos jau seniai ne naujovė. Esu dirbęs Estijoje rengtoje stovykloje, o Lenkijoje jos organizuojamos jau keliasdešimt metų. Gaila, kad pas mus jos nepradėtos organizuoti bent prieš trejus ketverius metus, kai žmonės turėjo daugiau pinigų", – kalbėjo pedagogo patirtį turintis S.Januška.

Neseniai jis dėstytojavo Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA surengtoje vaikų stovykloje Palūkšio dvare "Rokynė", Raseinių rajone, kurios iniciatorius buvo žinomas prodiuseris Aras Žvirblys: "Ten ilsėjosi apie 30 vaikų. Jie pasirinko skirtingas – folkloro, gitaros, ansamblinio ir džiazinio vokalo – pamokas. Jei stovykla puikiai organizuota, tinkamai parinkti muzikantai, nekyla jokių nesklandumų."

Mintyse – tik pinigai?

O kodėl vaikų vasaros stovyklose nebūna "Olialia pupyčių", "Blogų mergaičių", "69 danguje"?

P.Meškėla net pyktelėjo: "O kas tai – stebuklas?! Tokios grupės galvoja tik apie pinigus. Jie reklamuojasi bet kokia kaina. Visur mirgėte mirga. Ir, matyt, nejunta sunkmečio. Bet ką pasėjome, tą ir pjauname..."

Po akimirkos aprimęs Povilas tęsė: "Laimė, yra tėvų, kurie nori vaikus išleisti mokytis, bendrauti ir su kitokių grupių muzikantais. Taip, dabar labai sudėtinga padėtis, tačiau tik per kančias žmogus eina į priekį."

Mokysis daugiausia merginos

Viešosios įstaigos "Muzikos perlai" direktorė ir viena stovyklų su pramogų pasaulio žvaigždėmis organizatorių Raimonda Jagminaitė-Tikkueva kikeno: "Oi, tai ne komercija ir iš to didelio verslo nepadarysi."

Pernai ji tapo pirmąja kregžde šioje verslo nišoje – surengė stovyklą vaikams "Noriu būti žvaigžde". Moteris stebėjosi, kad būtent per sunkmetį jos pėdomis nusekė ir kiti stovyklų organizatoriai – siūlančių pramogas ir pamokas su žinomais žmonėmis pridygo kaip grybų.

"Pernai beveik nesireklamuodami surinkome keturias pamainas. Iš viso – daugiau nei 300 vaikų, – pasakojo Raimonda. – Šįmet, atsižvelgiant į nakvynės sąlygas, organizuojamos pigesnės ir brangesnės stovyklos. Kol kas surinkome apie 100 vaikų. Vis dar atsiranda tėvų, kurie iš paskutiniųjų stengiasi išleisti savo vaikus padirbėti su profesionalais."

Beje, dauguma stovyklautojų – jau sulaukę šešiolikos ir net 90 proc. jų sudaro merginos. Kodėl? R.Jagminaitė-Tikkueva gūžtelėjo pečiais: "Matyt, berniukams labiau patinka aktyvesnis poilsis."

O pinigai? Ar ne per brangu už vaiko pramogas pakloti tūkstantį ar dar daugiau litų? R.Jagminaitė-Tikkueva patikslino, kad devynių dienų stovyklos kaina – nuo 650 iki 1100 litų, atsižvelgiant į nakvynės vietą – Plateliuose, Molėtuose, Panevėžio ar Trakų rajonuose.

"Jei suskaičiuotume, kiek išleidžiame pasirengti, vaikų, kuriuos norime apšokinėti iš visų pusių, maistui, nemanau, kad tai didelė suma, – įsitikinęs P.Meškėla. – Tačiau mes ne muzikantų pavardėmis norime pritraukti vaikus."