Kambarys pagal mažylio charakterį


2008-08-07
Šarūnė Kutinskaitė
Kambarys pagal mažylio charakterį

Interjero dizaineriai ir vaikų psichologai laikosi nuomonės, kad kuriant vaiko kambario aplinką vertėtų pasitarti ir su žmogučiu, kuris ten praleis didžiąją laiko dalį. Įrengdami sūnaus Kajaus kambarį Henrieta ir Mindaugas Miliauskai vadovavosi intuicija. Ir neapsiriko - įžengęs į naująsias savo valdas mažasis Kajus su palengvėjimu atsiduso: "Koks gražus kambariukas..."

Neskubėjo apkrauti daiktais

Mintys, koks turėtų būti vaiko kambarys, Henrietos galvoje sukosi dar tada, kai sūnelis spardėsi įsčiose, o viename iš trijų buto kambarių į šeimininkus žvelgė plikos sienos.
"Žiūrėdama į jas žinojau, kad Kajaus kambarys bus toks, kuriame jis gerai jausis ir po dešimties metų. Vaikai greitai auga, ir jiems nereikalinga pasakas primenanti aplinka. Juk ir jūs nenorėtumėte gyventi barbiškame bute", - pokalbį pradėjo Henrieta.

Moteris įsitikinusi, kad vaiko kambario interjeras daro tiesioginę įtaką jo asmenybei bei charakteriui. Dėl šios priežasties tėvai vaiko kambarį rengė labai rimtai ir atsakingai. "Dvejus metus sūnui gimus jam skirtame kampelyje stovėjo tik vaikiška lovelė, krėslas ir komoda. Neskubėjome apkrauti kambario nereikalingais daiktais ir laukėme, kol pradės ryškėti berniuko charakteris", - ruošimosi procesą prisiminė Henrieta.

Pastebėjusi sūnaus judrumą mama suprato, ko reikia jos mažajam neklaužadai, ir pasiraitojusi rankoves kibo į darbus.

Sunkiausia rasti baldus

Pagrindinis sunkumas, su kuriuo Miliauskų šeima susidūrė apstatydama sūnaus kambarį - menkas vaikiškų baldų pasirinkimas.

"Su vyru žavėjomės viena bendrove, kuri gamina baldus, "augančius" kartu su vaiku, tačiau jie labai brangūs", - moters skaičiavimais, viena tokio komplekto dalis gali kainuoti daugiau nei tūkstantį litų.

Apžiūrėję daugybę interjero žurnalų ir aplankę ne vieną baldų saloną Miliauskai galiausiai rado, ko ieškojo. Netrukus ketvirtą gimtadienį švęsiančio Kajaus kambaryje stovi iš Turkijos atgabenta spinta, lova, komoda, kelios lentynos ir rašomasis stalas. Visa tai kainavo apie 3 tūkst. litų. "Manau, kad vaikiškai veiklai vietos tikrai pakanka", - neabejojo moteris. Labiausiai ji džiaugėsi lova, kurioje kasdien lyg ant mielių augantis berniukas tilps ir sulaukęs 16 metų.

Nedideliame 9 kv. m Kajaus kambaryje vietos atsirado ir didžiuliui kaktusui, jį berniukas išpuošė angelais. Šalimais sūpuojasi medinis arkliukas, o ant lovos įsitaisęs pliušinis liūtas. Rašomasis stalas dar tuščias, o sieną puošia kelios Kajaus nuotraukos. "Sūnui labai patinka kilimas. Tik aš niekaip nesuprantu: čia pavaizduotas arkliukas ar veršiukas?" - šypsojosi Henrieta.

Rinkosi ramias spalvas

Ar vaiko kambaryje bus sukurta jauki atmosfera, nemažai priklauso nuo spalvų gamos. Tam Henrieta skyrė nemažai dėmesio.

"Kajus itin judrus vaikas, todėl jo kambariui parinkome ramesnius atspalvius. Namai - vieta, kurioje reikia ramybės. O išsidūkti su draugais galima ir kieme", - samprotavo moteris.

Vienas esminių bet kurio kambario interjero detalių - užuolaidos. Jos Kajaus kambaryje - tamsiai raudonos ir puikiai dera su rudos bei kapučino spalvos baldais.

Nors Kajaus kambarys ir jaukus, berniuko mama prasitarė, jog didesnę laiko dalį vaikas vis dėlto praleidžia tėvų kambariuose. "Mažam vaikui visada norisi būti kuo arčiau tėvų", - šyptelėjo moteris.


Specialisto komentaras

Aušra Žvirblienė, interjero dizainerė

Savo klientams pirmiausia primenu, kad vaiko kambarys - atskiras pasaulis, kuriame jis slepiasi nuo suaugusiųjų. Todėl rengiant mažajam skirtą kampelį rekomenduoju pasitarti su būsimu kambario gyventoju. Apstatydami vaiko kambarį galvokite ne tik apie šią dieną - baldai turi būti praktiški ir tinkami naudoti po kelerių metų. Aš pati labiausiai vertinu lengvai kilnojamus baldus - spintas arba fotelius su ratukais.

Svarbu, kad vaiko kambaryje būtų dėžė, į kurią jis galėtų dėti savo žaislus arba nešvarius drabužius. Jei kambaryje mažai vietos, ant sienų galima pritvirtinti kabliukus, o ant jų užkabinti maišus.

Įrengdami vaiko kambarį tėvai turėtų atkreipti dėmesį į tris dalykus: tai darbo vieta, žaidimų vieta ir vieta saugiai bei ramiai miegoti. Grindys vaiko kambaryje turėtų būti lengvai plaunamos ir patvarios, rašomasis stalas - gerai apšviestas.

Negalėčiau pasakyti, kad įprastos užuolaidos geriau už ritinines, arba atvirkščiai. Aš labiau akcentuočiau spalvų paletę. Vaikai mėgsta sodrias spalvas, todėl nevenkite jų.
Nepamirškite, kad vaikas greitai auga, tad netrukus į namus pasibels jo draugai - pasirūpinkite sėdimomis vietomis ir atžalos svečiams.