Kada ir kaip su vaikais kalbėti apie seksą


2008-08-07
Agnietė Laurinaitytė, Psichologė
Kada ir kaip su vaikais kalbėti apie seksą

Seksas yra natūralus dalykas, tačiau dažnai gėdijamės apie tai kalbėti, ypač su vaikais. Neretai tėvai, nežinodami, ką pasakyti, seka jiems pasakas: "tave gandras atnešė", "radome tave kopūstuose" arba "nusipirkome parduotuvėje". Tokios ir panašios istorijos vaiką tik klaidina. O ir meluoti negražu. Taigi kaip reikėtų apie tai kalbėti?

Kūnas - asmeninė tvirtovė

Seksualinis vaikų auklėjimas nėra vienkartinis dalykas. Nepakanka vieną kartą paaiškinti, kaip atsiranda vaikai ir ramiai atsipūsti, nes seksualinis auklėjimas - ilgalaikis ir nuolatinis procesas.

Apie antrus gyvenimo metus vaikai pradeda suvokti, kad pasaulyje egzistuoja dvi skirtingos lytys - mergaitės ir berniukai. Kartais jie net pradeda vienas kitam rodyti savo lytinius organus ir tai darydami nemato nieko bloga. Savaime suprantama, tėvams dėl to būna labai nesmagu. Nesijaudinkite, vaikų elgesys - visiškai normalus. Patartina tam neteikti pernelyg daug reikšmės ir nesibarti - tuomet šis periodas praeis daug greičiau.

4-5 metų vaikai jau pradeda žaisti mamą, tėtį, jie gali grįžę iš darželio pasakyti, kad įsimylėjo. Maždaug šešerių metų vaikai susidomi nešvankiais posakiais, kuriuos nuolat kartoja. Tėvams patartina to neakcentuoti, geriausia negražius žodžius visiškai ignoruoti. Taip vaikai pamažu juos pamiršta, nes nesulaukia jokios suaugusiųjų reakcijos.

Vėliau ateina laikas, kai berniukai žaidžia tik su berniukais, o mergaitės - su mergaitėmis. Nuo 10-11 metų jau galima pamatyti pirmas poreles - vaikus, susikibusius už rankų.

Svarbu žinoti, kad vaikas turi išsiugdyti suvokimą, jog kūnas - jo asmeninė tvirtovė, ir jeigu jis nenori, niekam nevalia jo liesti. Tai reikia pradėti ugdyti jau ankstyvoje vaikystėje. Tarkime, jeigu vaikas nenori būti ant jūsų rankų, nereikia jo įkalbinėti ir prievarta nešioti. Jeigu vaikas nenori, kad jūs jį kutentumėte, tuoj pat reikia liautis. Taip pamažu įsisąmoninama teisė pasirinkti: pasakyti "ne" arba "taip".

Nebijokite atvirai kalbėtis

Dažnai suaugusieji baiminasi, kad per anksti pradėjus kalbėti apie seksualumą, tai gali suveikti kaip paskatinimas. Netiesa. Priešingai, toks vaikas bus labiau pasitikintis savimi ir gebantis teisingai pasirinkti. Beje, jeigu su vaiku atvirai kalbama, atsakoma į visus jo užduotus klausimus, jam nekyla noras paragauti "uždrausto vaisiaus".

Kalbėti reikia kuo atviriau. Penkiametis vaikas gali pasitenkinti, pavyzdžiui, tokiu atsakymu, kad vaikai atsiranda iš tėčio sėklos, kuri auga mamos pilve. Maždaug aštuonerių metų vaikui jau įdomu, kaip ta sėkla patenka pas mamą. 10-11 metų vaikas jau norėtų žinoti, kaip vyras ir moteris įsimyli vienas kitą, kaip nusprendžia: mylėtis ar ne. Aišku, būtina vaiką mokyti ir atsakomybės, kurią reikia prisiimti už lytinius santykius.

Pirmos žinios - namie

Žinoma, tėvams labai sunku įsivaizduoti, kad jų vaikai kada nors turės lytinių santykių. Taip pat ir vaikams sunku suvokti, kad jų tėvai mylisi. Tačiau nuo realybės nepasislėpsi - taip jau gamtos sukurta, kad seksas yra žmogaus prigimtinis dalykas.

Namai yra saugiausia vieta išsiaiškinti šią subtilią temą. Tik padedant tėvams vaikas susiformuos sveiką požiūrį į lytinius satykius. Jeigu jūs to nepadarysite, jis sužinos apie tai kitais būdais: iš draugų, filmų, o gal net pats eksperimentuodamas.

Pokalbio taisyklės

Pasistenkite kuo atviriau ir paprasčiau atsakyti į vaiko klausimą, iš kur jis atsirado. Jei vaikui kyla papildomų klausimų, nenumokite į juos ranka.

Apie tai galite kalbėti su humoru, taip pat nebijokite vaikui pripažinti, kad jums ši tema kelia diskomfortą.

Kalbėdami apie seksą neminėkite vien tik fizinio aspekto, o susiekite jį su meile, pagarba vienas kitam, kad vaikas ugdytųsi tinkamas vertybes.