Jaunos mamos piniginės aritmetika


2009-06-27
Šarūnė Kutinskaitė
Jaunos mamos piniginės aritmetika

Ketverių Nojus, pusantrų Simonas ir šiomis dienomis į šeimą atėjęs pustrečių metų globotinis Eimantas. Kristina Grudienė džiaugiasi savo vyrija, tačiau ar ją dar pagausinti, sako gerai pagalvosianti.

Nuostolinga kūrybinė veikla

29 metų moters ryžtą susilaukti dar vienos atžalos gesina politikai. "Jų kėslai kirpti motinystės išmokas svarstyti verčia ne vieną šeimą, kuri buvo nutarusi, kad jau metas turėti mažylį, – tikino ji. – Įstatymai keičiami taip dažnai kaip kojinės. Tai kaip jaustis mamai, kurios įsčiose jau spurda gyvybė? Juk pagimdyti vaiką – tai ne daiktą įsigyti."

Pati Kristina žinią, kad po širdimi užsimezgė antro vaikelio gyvybė, išgirdo praėjus dviem dienoms po to, kai nusprendė palikti darbą.

"Supratau, kad likau be nieko. Laimė, turėjau giminaičių, kurie man padėjo įsidarbinti turizmo agentūroje", – daugiau nei dvejų metų senumo įvykius prisiminė moteris. 2007 m. motinystės pašalpos dydis buvo skaičiuojamas pagal pajamas, kurias besilaukiančioji gavo pastarąjį pusmetį, todėl netikėtai pakeitusi darbą Kristina nepatyrė nuostolių.

"Alga buvo tokia, kokią gavau ankstesniame darbe", – prasitarė moteris. Pagimdžiusi jaunėlį Simoną, po kurio laiko Kristina sulaukė pasiūlymo dirbti kūrybinį darbą.

Deja, įsigaliojus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, tokia veikla užsiimantiems tėvams išmokos smarkiai sumažėjo. "Tarkime, popieriuje mano atlyginimas 2 tūkst. litų. Atskaičius mokesčius lieka 1,6 tūkst. litų. Valstybė už tai, kad dirbu kūrybinį darbą ir gaunu pajamų, dalį jų iš pašalpos atskaito, mano atveju – apie 800 litų", – skaičiavo Kristina ir pridūrė, jog likusią atlyginimo dalį sumoka jaunėlį prižiūrinčiai auklei, kol pačios nėra namie.

"Vadinasi, man nelieka nieko. Argi tuomet verta dirbti ir mokėti mokesčius?" – retoriškai klausė mama.

Pagal metų pradžioje priimtas įstatymų pataisas, jei vaiko priežiūros atostogų išleistas asmuo turi draudžiamųjų pajamų, mažesnių už motinystės (tėvystės) pašalpą, jam mokamas pašalpos ir pajamų skirtumas. O tiems, kurių apmokestinamosios pajamos viršija pašalpos dydį, "Sodra" nemoka nieko.

Politikams siūlo išeitis

Aktyviai už besilaukiančių ir jau pagimdžiusių moterų teises kovojanti Kristina nuolatos domisi kitų Europos šalių valdžios požiūriu į šeimą.

Štai Belgijoje, pasak jos, motinystės atostogos trunka tris mėnesius. Po jų moteris grįžta į darbą, kuriame būna įrengtas vaikų kambarys, o jame neretai mažojo laukia valstybės samdyta auklė.

"Moteris rami, kad jos vaikas saugus. Ji bet kada gali pamaitinti kūdikį, pažaisti su juo. Ir nieko tai nestebins, nes Belgijoje požiūris į motiną ir į naują šalies pilietį kitoks nei pas mus", – kalbėjo Kristina.

Belgės gali rinktis ir alternatyvą – kol jos dirba, vaikus prižiūri valstybinių lopšelių darbuotojos, turinčios kompetencijos pasirūpinti kelių mėnesių kūdikiais.

Vienkartinė išmoka šioje šalyje – ne keli šimtai, o keli tūkstančiai eurų. Panašias sumas mamos gauna ir per vaiko priežiūros atostogas. Ir visai nesvarbu, dirbai prekybos centre pardavėja ar buvai didelės bendrovės direktorė.

"Mamos ten nediferencijuojamos. Kodėl tokia tvarka negalėtų būti ir pas mus? Žinoma, valdžios vyrai iš karto imtų skaičiuoti, kiek jiems atsieitų auklės, vaikų kambariai. Tuomet kodėl šalyje neįrengti daugiau vaikų darželių, kuriuose mamos galėtų palikti savo vaikus, jei nusprendė sutrumpinti atostogas?" – svarstė moteris.

Dabar, pasak jos, metukų vaiką labai retai kas sutinka priimti į lopšelį. Dažniausiai į šias įstaigas jie priimami sulaukę dvejų. Lieka vienintelė išeitis – auklė, kurios paslaugos per mėnesį gali atsieiti ir daugiau nei tūkstantį litų.

"Galų gale, jei mama suderina darbą ir motinystę – kam versti ją rinktis viena arba kita? Manau, ir pačiai valstybei daugiau naudos iš dirbančios mamos", – įsitikinusi pašnekovė.

Pradeda nuo "turtingųjų"

Valdžios vyrai ir moterys motinystės (tėvystės) išmokų "reformą" ruošiasi pradėti nuo tų mamų ir tėčių, kurie gauna daugiausia. Siūloma nuleisti pašalpų ribas – nuo 7440 iki 3720 litų neatskaičius mokesčių.

"Visai nesvarbu, kad iki tol penkerius ar daugiau metų gavai, tarkime, 5 tūkst. litų. Išėjusi vaiko priežiūros atostogų gausi "lubas", ir viskas. Dabar nusitaikė į geriau uždirbančias mamas. Bet atsikels vieną rytą ir sugalvos, kad reikia taikytis į visas mamas. O gal dar nuspręs iš gyventojų atimti automobilius, ne senesnius nei 2005 m.? Juk juos galima parduoti už neblogą sumą ir papildyti šalies biudžetą", – pusiau rimtai, pusiau juokais siūlė moteris.

Kristinos manymu, didžiausia mūsų politikų bėda ta, kad į motinas jie žiūri kaip pavydūs kaimynai: neva tai kas nors sunkiai dirbdamas gauna 1,5 tūkst. litų, o štai moteris augina vaiką ir į rankas gauna dvigubai daugiau.

"Kas kaltas, jei moteris pelnė darbdavio palankumą, jei siekė karjeros aukštumų ir užsitarnavo gerą atlyginimą? Be to, minėti tūkstančiai atitenka ne vienam žmogui, o dviem. Mamai juk iki tol nereikėjo sauskelnių, o dabar – reikia", – dėstė Kristina.

Savo mažutėlį vaiką norėtumėte maitinti parduotuvėje pirktu faršu ar namie malta jautienos išpjova? Mauti pigias sauskelnes ir pirkti tepalus iššutusiam užpakaliukui gydyti? Žinoma, kad ne. Kiekvienas padorus žmogus savo vaikui nori duoti tai, kas geriausia.

"Skaičiuokime: drabužėliai, bateliai, maistas, vaistai, sauskelnės, o kur dar lovelė ir kiti mažam vaikui būtini dalykai. Visa tai kainuoja ne vieną šimtą litų. Žinoma, yra mamų, kurios keičiasi drabužėliais, vaikštynėmis ir žaislais, nes naujų įpirkti nepajėgia. Ir aš skolinuosi ir skolinu", – patirtimi dalijosi Kristina.


Skaičiai ir faktai

X Pirmą šių metų ketvirtį vidutinė vaiko priežiūros motinystės (tėvystės) atostogų pašalpa pirmaisiais vaiko auginimo metais buvo 2578 litai per mėnesį, o pernai vaikus namie auginantys tėvai vidutiniškai gaudavo 2 tūkst. litų pašalpą.

X Pirmaisiais vaiko auginimo metais tėvams mokama 100 proc. dydžio buvusio atlyginimo pašalpa, antraisiais – 85 proc.

X Maksimalus pašalpos dydis – 7440 litų neatskaičius mokesčių. Jį sumažinti siūloma per pusę – iki 3720 litų. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – liepos 9-oji. Anot socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Dagio, tai paliestų 10 proc., arba 4 tūkst., tėvų.

X Šiuo metu vaiko priežiūros atostogose yra beveik 23 tūkst. tėvų, auginančių mažylius iki vienų metų.

X Latvija iš peties kirto per motinystės (tėvystės) išmokas. Nuo liepos 1 d. iki 2010 m. gegužės nedirbantiems tėvams išmokos Latvijoje sumažės 10 proc., o dirbantiems – 50 proc. Be to, Latvijoje bus atsisakyta ir vienkartinių išmokų gimus vaikui. Už pirmą vaiką anksčiau valdžia mokėjo 500, už antrą – apie 745, už trečią – apie 1 tūkst. litų. Šių išmokų neliks nuo 2010 m. gegužės.