Išminties moko vabalas Zipis


2008-08-14
Goda Ambrazas
Išminties moko vabalas Zipis

Kaip išmokyti vaiką taikiai spręsti konfliktus, nebijoti kalbėti apie jausmus, laiku kreiptis pagalbos, įveikti vienišumą? Bet kurie tėvai pasakytų, jog tokia užduotis - ne iš lengvųjų.
Tačiau nuo šio rugsėjo Lietuvos darželiuose ir pradinėse mokyklose to bandys išmokti apie 16 tūkst. vaikų. Jie - programos "Zipio draugai" dalyviai. Padedami vabalo Zipio ir specialiai parengų pedagogų ikimokyklinukai galbūt taps nors šiek tiek laimingesni.

Pritapo prie naujos šeimos

"Zipio draugų" programoje savo darželyje neseniai dalyvavo Daivos Bakšienės dukra Unė. "Mudviejų su dukra padėtis buvo sudėtinga, - pasakojimą pradėjo mama. - Abi išgyvenome šeimos griūtį - skyrybas su vyru ir tėčiu. Tuo metu dukrai buvo vos du su puse metų. Vadinamoji trejų metų krizė mums tęsėsi daug ilgiau."

Dukrai bebaigiant darželį, Daiva sukūrė naują šeimą. "Baiminausi, kad Unei bus sunku suprasti mane ir prisitaikyti. Esu įsitikinus, kad būtent dėl programos mudvi sugebėjome šiuos pokyčius visai neskausmingai įveikti", - pasakojo moteris.

Pasak jos, dukra išmoko mamai išsakyti savo būgštavimus, aptarti neraminančius dalykus. "Unė klausė, ar ištekėjusi nepradėsiu jos mažiau mylėti, ar gimęs broliukas ir mano naujas vyras neatims manęs iš jos. Mes apie viską kalbėdavomės, todėl radome išmintingų būdų, kaip padaryti, jog visi būtume laimingi. Dabar esame ramūs ir gyvename puikiai", - šypsojosi Daiva.

Emocinė pagalba vaikui

Unei padėjusios programos ekspertė, psichologė Ona Monkevičienė pasakojo, jog pagrindinis tikslas - vaikams išugdyti tokius įgūdžius, kurie augant padėtų susidoroti su įvairiais sunkumais, neleistų įnikti į žalingus įpročius.

Programos esmė - nuotaikingos ir pamokomos istorijos apie vabaliuką Zipį ir jo draugus vaikus. Vaikai ir Zipis patenka į įvairias situacijas - jie susipyksta su draugais, tėvai persikelia gyventi kitur, vaikas turi eiti į kitą klasę.

"Su vaikais aptariami jausmai, kuriuos tenka išgyventi atsidūrus tokioje padėtyje. Svarstoma, kodėl būna sunku ir kaip su tuo susidoroti. Besimokydami spręsti išgalvotas situacijas vaikai pamažu supranta, kaip daug kas priklauso nuo jų pačių. Jie mokosi, kaip nepakliūti į bėdą ir lengviau išgyventi užplūdusius jausmus", - aiškino O.Monkevičienė.

Piešia ir vaidina

Kaip vyksta pamokėlės? Vaikams siūloma nupiešti tai, kas juos slegia. Taip pat aptariamos situacijos, į kurias vaikas pakliūva, ieškoma išeities, kaip padaryti, jog visiems būtų gera.

Žaidžiami vaidmenų žaidimai. Keletas vaikų suvaidina tariamą konfliktinę sceną, vėliau patys ieško būdų, kaip ją išspręsti - sugalvoja žodžius, veiksmus ir išeitis, kurios galėtų tikti.

"Dažniausiai mažiesiems pritrūksta žinių, kaip elgtis, arba jie neišdrįsta kalbėti, arba neranda tinkamų žodžių jausmams išreikšti. Kai grupėje jie tokį elgesį suvaidina, bendromis jėgomis randamos išeitys, kurios yra geros, nekelia agresijos, patenkina visus tariamame konflikte dalyvaujančius personažus. Realiame gyvenime jie taip pat ima ieškoti pozityvių būdų konfliktams spręsti. Net ir darželio grupėje jie ima tarpusavyje tartis, derėtis. Tą pastebi ir tėvai namie", - aiškino psichologė O.Monkevičienė.

Labai dažnai vaikai įsitikinę, kad su rūpesčiais jie turėtų susidoroti vieni. "Jie neturi patirties, kad savo bėda galima su kažkuo pasidalyti ir kartu rasti gerą išeitį. Dalyvaudami programoje vaikai to išmoksta. Jie girdi, kaip samprotauja jų bendraamžiai ir suvokia, kad visada gali kreiptis pagalbos, užuot kentę vieni. Tuomet jie atviriau pradeda kalbėtis ir su tėvais", - patikino O.Monkevičienė.

Programą kūrė šešerius metus

 Aurelija Okunauskienė, Všį "Vaiko labui" direktorė
Programą "Zipio draugai" tarptautinė mokslininkų grupė kūrė beveik šešerius metus. Pirmą kartą ją išbandė Danijoje. Šiuo metu su Zipiu vaikai draugauja ne tik šioje šalyje, bet Anglijoje, Brazilijoje, Hong Konge, Indijoje, JAV, Kinijoje, Islandijoje, Kanadoje, Lenkijoje ir Norvegijoje.

Lietuvoje programa pradėta įgyvendinti 2000 m. Pernai joje dalyvavo 9 tūkst. vaikų, šiemet planuojama įtraukti net 16 tūkst. mažųjų Lietuvos piliečių. Pernai prie "Zipio draugų" prisijungė ir lenkų kalba ugdomi vaikai.

Pedagogus dalyvauti "Zipio draugų" programoje kiekvienoje Lietuvos apskrityje rengiamuose seminaruose ruošia speciali psichologų grupė.

Programos autorinės teisės priklauso jos kūrėjams ir iniciatoriams "Partnership for Children" - tarptautinei pelno nesiekiančiai organizacijai, reziduojančiai Londone. Lietuvoje programą įgyvendina nevyriausybinė viešoji įstaiga "Vaiko labui", kurios steigėjai yra Švietimo plėtotės centras ir Jaunimo psichologinės paramos centras. Programą kuruoja Švietimo ir mokslo ministerija.

Programa moko vaikus suvokti ir kalbėti apie savo jausmus, įdėmiai išklausyti, susidraugauti ir išsaugoti draugystę, kreiptis pagalbos ir padėti kitiems, įveikti vienišumą, atstūmimą ar priekabiavimą, spręsti konfliktus, lengviau išgyventi pasikeitimus, netektį, gal net mirtį.