Nuostolių mašinos


2009-04-01
"Ratų" inf.
Nuostolių mašinos

Draudimo bendrovės "Ergo Lietuva" statistika rodo, kad per praėjusius metus "Volkswagen" automobilių savininkai sukėlė 1800 eismo įvykių, o per incidentus patirtiems nuostoliams atlyginti prireikė 4,5 mln. litų. Antroje ir trečioje vietoje pagal nuostolingumą "Audi" bei "Renault" markės automobiliai – atitinkamai 1246 ir 746 avarijos. Tačiau didžiausią vidutinę žalą padaro automobilių "Mercedes-Benz" vairuotojai – 3300 litų.

Pasak bendrovės "Ergo Lietuva" Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audriaus Pilčico, mūsų šalies keliais dažniausiai zuja VW ir "Audi" markės automobiliai, todėl ir jų sukeliamų avarijų skaičius vienas didžiausių.

"Vairuotojams patariame nuolat prižiūrėti savo automobilių techninę būklę, pasitikrinti padangas, važinėti laikantis Kelių eismo taisyklių. Ypač svarbu atsargiai vairuoti pasikeitus oro sąlygoms, nes slidūs keliai būna dažna eismo įvykių priežastis", – perspėjo A.Pilčicas.

Didžiausia žala pagal vairuotojų civilinės atsakomybės privalomąjį draudimą praėjusiais metais buvo padaryta vairuojant "Fiat" markės automobilį ir siekė daugiau nei 400 tūkst. litų. Tiek nuostolių pridarė lietuvio sukelta avarija užsienyje. Draudimo bendrovei teko atlyginti ne tik turtui padarytą žalą, bet ir avarijoje nukentėjusių žmonių sveikatos, gydymo, reabilitacijos išlaidas.

Tačiau drausmingi vairuotojai ir šiemet už draudimą mokės pigiau.

"Daugiau nei dvejus metus drausmingiems vairuotojams draudimo kainos beveik nekis. Jiems, pavyzdžiui, Vilniaus mieste draudžiant nuo 1,3 iki 1,8 l variklio darbinio tūrio automobilį, kainos šiemet yra 304–369 litai, mažesniuose miestuose ir miesteliuose – 196–238 litai, atsižvelgiant į tai, kiek metų vairuotojas neturėjo eismo įvykių", – teigė A.Pilčicas.

Svarbu tai, jog kelerius metus drausmingai vairavęs vairuotojas ir nusprendęs pasikeisti automobilį, "paveldi" nuostolingumo istoriją ir jam taikoma atitinkama nuolaida, tik svarbu su savimi turėti prieš tai galiojusį draudimo polisą. Tačiau tie, kurie turėjo draudžiamąjį įvykį, turės mokėti 50 proc. daugiau.


Dažniausiai į eismo įvykius patenkantys automobiliai (Bendrovės "Ergo Lietuva" statistika)

Automobilio markė incidentų skaičius vidutinė padaroma žala (litais)

"Volkswagen" 1764 2500

"Audi" 1242 2600

"Renault" 764 2800

BMW 735 3200

"Mercedes-Benz" 711 3300