Baltas advento laiškas


2009-12-11
Virginija Skučaitė
Baltas advento laiškas

Koks sveikinimas su didžiausiomis metų šventėmis yra tikras? Įamžinta tikros žiemos akimirka ar linksmas paveikslėlis, sukurtas fantazijos nestokojančių elektroninių atvirukų kūrėjų? Pirktas serijinės leidybos atvirukas ar vienetinė dailininko miniatiūra? Gal popieriaus lapas, prisodrintas ypatingo kvapo, išmargintas raidžių vingių, perteikiančių jaudulį, kuris vedžiojo rašančiojo ranką?

Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė Eglė Dvarionaitė-Vindašienė turi savo atsakymą. Jau tris dešimtmečius kurianti menininkė savo darbų parodoje "Baltas laiškas" šalia tradicinių karpinių pateikia ir unikalių rankdarbių – karpyto popieriaus laiškams.

E.Dvarionaitė-Vindašienė laiškams skirtus popieriaus lapus papuošia karpiniais. "Norėčiau, kad tokio popieriaus laiškui karpymas ir jo rašymas atitrauktų nuo kompiuterių žmones ir paakintų juos ne pirkti standartinį šventinį atviruką, o pačius parašyti Kalėdų proga bent kelis nuoširdžius sveikinimo žodžius ranka draugams, artimiesiems", – neslėpė tikslo Eglė.

Viena žinomiausių Lietuvoje karpinių kūrėjų priminė, kad bene seniausiomis karpymo iš popieriaus tradicijomis garsėja Kinija, bet tai ir dėsninga – būtent šioje šalyje prieš du tūkstančius metų buvo išrastas popierius. Siluetinių karpinių tėvyne laikoma Persija, o Lietuvą, kaip ir kitas Europos šalis, šis menas pasiekė XIX a. Mūsų krašte karpiniai buvo itin populiarūs kaime, kur jie buvo naudojami šventųjų paveikslams, žibalinėms lempoms, langams puošti kalendorinių ir šeimos švenčių progomis.

Parodos lankytojai galės grožėtis popierinėmis karpytomis langų užuolaidėlėmis, kurių ornamentuose pastabieji įžiūrės saulės ir šviesos ženklus (juk čia pat Šv.Liucijos diena!), servetėlėmis, kurios tinka, pavyzdžiui, po kalėdiniu pyragu padėti, snaigių, paukščių (tarpininkų tarp žemės ir dangaus), angelų (tarpininkų tarp Dievo ir žmogaus), kitų nuostabių karpinių.

Eglė neslepia susižavėjimo angelais, kurių figūrėlės puošia jos turtingos kolekcijos atvirukus, servetėles, skulptūrėles, žvakeles, paveikslus.

"Gyvendama Žaliakalnyje pagalvojau: jei šio kalno apačioje yra velnių muziejus, tai kodėl jo viršuje negalėtų atsirastų angelų muziejus? Taip pradėjau juos karpyti iš popieriaus ir kaupti. Angelai saugo ne tik mano, tėvų namus, bet ir parduotuves, vaikų darželius, mokyklas ir kitas įstaigas, kurių langai šventės išvakarėse pasipuošia baltomis angelų figūrėlėmis. Aš taip tikiu jų apsauga, kad kartais atsisveikindama draugams sakau: "Su angelais!" – prisipažino Eglė.

Anot kūrėjos, prieš šventes buvo labai daug norinčiųjų pasimokyti karpinių meno, kad galėtų Kalėdoms netradiciškai pasipuošti namus, padaryti staigmeną draugams. Be to, karpinių meistrę vesti užsiėmimų viena per kitą kvietėsi mokyklos, kitos organizacijos.


Kas? Paroda "Baltas laiškas".

Kur? Tautinės kultūros centre (A.Jakšto g. 18).

Kada? Iki sausio 10 d.